Menu

14 juli 2013

Een Time Machine back-up locatie aanpassen

HD Time MachineTime Machine is een erg handige functie om een back-up te maken van je gehele Mac. Deze functie werkt samen met bijvoorbeeld de Time Capsule, externe harde schijven of een andere netwerkschijf. Na enige tijd kan zo’n back-up behoorlijk in grootte toenemen en kan de ruimte op de externe locatie te beperkt worden.

Je besluit een nieuwe harde schijf aan te schaffen en deze in te stellen als back-up voor Time Machine. Voor je dit doet is het aan te raden om de back-up van je mac van de oude externe harde schijf over te zetten naar de nieuwe. Zo verlies je geen data en is het onnodig om opnieuw een volledige back-up te maken van je Mac. Volg hiervoor onderstaande procedure.

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op ‘Time Machine’
• Schakel hier Time Machine uit
• Open vervolgens Finder en navigeer naar je (oude) externe harde schijf
• Verbind of koppel je nieuwe harde schijf en open deze in een nieuw Finder venster

backupverplaatsenp

Zoek op je oude externe harde schijf naar de back-up van je Mac, deze kun je herkennen aan de naam van je Mac en de extensie .sparsebundle. Sleep vervolgens dit bestand naar de root (hoofdmap) van je nieuwe externe harde schijf. In sommige gevallen wordt er op de oude harde schijf de map ‘Backups.backupdb’ aangemaakt met daarin je back-up, deze dien je dan volledig te kopiëren naar je nieuwe harde schijf. Schakel na deze procedure Time Machine opnieuw in en selecteer de nieuwe schijf als back-up locatie. Door het kopiëren van je oude back-up zal Time Machine deze verder gebruiken en updaten.

Let op: zorg ervoor dat je nieuwe externe harde schijf compatibel is met OS X. Dit kun je doen door hem te formatteren als een Mac OS Extended (Journaled) schijf via het schijfhulpprogramma.

Meer over Time Machine kun je hier terugvinden.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • maddriver371 14 juli 2013 om 18:44

    En effe coderen hè? Via Filevault.

  • Hans Maas 26 juli 2013 om 7:32

    “Toevallig” was ik toe aan het vervangen van mijn backupschijf en vond deze procedure. TOP. Echter, op mijn oude backupschijf staat alleen het bestand back-ups.backup.db (en nog wat verborgen bestanden. Als ik dit bestand naar de nieuwe schijf wil slepen dan komt de melding: “De reservekopie kan niet worden gekopieerd, omdat eigendom niet is ingeschakeld op het reservekopievolume.”

    Vraag 1: wordt hiermee het oude of het nieuwe volume bedoeld?
    vraag 2: hoe kan ik deze setting wijzigen zodat ik wel kan slepen?

  • Winus 13 augustus 2013 om 19:55

    Ik denk dat het oude bedoeld wordt.
    De setting kun je o.a. wijzigen door op het bestand te gaan staan (wordt blauw), links klikken, dan op Toon info klikken en dan zie je onderaan in het geopende info venster de lees- en schrijfbevoegdheden staan. Die kun je dan wijzigen door eerst het slotje eraf te halen.

  • KEES 7 december 2013 om 20:16

    Ik wil m’n Time machine legen en dat krijg ik niet voor elkaar, wat ik ook doe hij blijft aangeven (52,6 GB van 498 GB beschikbaar), ik heb hem ook al gepartitioneerd in 1 partitie en dat gaat correct maar toch blijft hij het zelfde aangeven, wat moet ik er verder aan doen, wie het weet mag het zeggen!!!

  • Karin 28 december 2014 om 14:52

    Hoe komt het dat voor een backup van 650 Gb een schijf van 1.5 Tb nodig is?

Een reactie toevoegen: