27 januari 2011

Een website lokaal draaien op je Mac

Mac OS X Gebruikers die aan webdeveloping doen (het maken van websites) weten hoe vervelend het is als je iedere aanpassing wilt testen op je server. Constant dien je de bestanden te uploaden met een FTP client, of met behulp van de gebruikte web-editor (als deze dit ondersteund). Het is met behulp van een 3rd party tool zoals bijvoorbeeld Mamp mogelijk om een website lokaal op je Mac te testen. Het installeren van extra applicatie is echter niet nodig, standaard is Mac OS X namelijk voorzien van een Webserver (Apache) en de daarbij behorende modules zoals bijvoorbeeld PHP.

Het eerste wat we doen is de ingebouwde 'Webserver' activeren, dit doen we door naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen te gaan, het onderstaande venster zal nu verschijnen:

Door de 'Webserver' te activeren hoef je geen extra programma's of dergelijke te installeren. Je hoeft alleen nog maar de bestanden in de juiste map te slepen om je website te kunnen bekijken. De locatie voor het web-content is de map:

(root) Mac OS ▸ Bibliotheek ▸ WebServer ▸ Documents

AIs 'landingpage' is standaard het bestand index.html gedefinieerd.

Je kunt de website benaderen door simpelweg je computernaam of het lokale IP-adres in te voeren in Safari of een andere webbrowser. Mijn Mac heeft de naam "Justin". Dus ik kom op mijn lokale website via de url http://Justin, eventueel kun je ook http://localhost of http://127.0.0.1 hiervoor gebruiken. Ook zonder een eigen content in de map te plaatsen kun je de webserver testen, Mac OS X plaatst namelijk een standaard welkomstpagina in de map tijdens de installatie.

Tip: Om de map met het web-content sneller terug te kunnen vinden kun je een Alias aanmaken of het mapje in de Locaties-balk slepen zodat je snel toegang hebt tot de lokale webserver.Reacties


 • Jan

  27 januari 2011 om 9:16

  Volgens mij kan je gewoon Websites/Sites gebruiken in je thuismap. De URL wordt dan:

  http://localhost/~gebruiker

  Zo kunnen meerdere gebruikers onafhankelijk van elkaar de webserver gebruiken. De gebruikers hebben hun eigen ‘document root’. Standaard in OS X.

  Voor dynamische pagina’s zal je MySQL moeten installeren (database).

 • Justin Scheggetman

  27 januari 2011 om 9:33

  @Jan in dit geval kom je niet bij “(root) Mac OS ▸ Bibliotheek ▸ WebServer ▸ Documents” uit, maar bij je mapje van “Thuismap ▸ Webpagina’s”

 • James

  27 januari 2011 om 9:55

  Een alternatief zijn de stacks van Bitnami
  http://bitnami.org/
  Als je voor een virtuele machine kiest (gratis alternatief = http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads)
  Zo kan je website of CMS systemen (wordpress, drupal, etc…) testen zonder risico van je bestaande systeem te beschadigen. Heb je nog ergens een oude computer, kan je daar ook die virtuele omgeving op draaien

 • Blatschap

  27 januari 2011 om 11:22

  Hoe installeer ik nou dan góed de mysql database? Met een beetje overzichtelijke app ipv browserbases phpmyadmin.

 • Blatschap

  27 januari 2011 om 11:22

  Mamp is namelijk irritant af en toe.

 • Rene

  27 januari 2011 om 11:32

  Blatschap, MySQL is gewoon te installeren mbv een .dmg archief (http://www.mysql.com/downloads/mysql/). Als GUI gebruik ik Sequel Pro (www.sequelpro.com). Een prettig programma wat mij betreft, maar ik ben geen grootgebruiker…

 • Spammerboy

  27 januari 2011 om 12:21

  Hee, SQL Workbench werkt ook aardig. B.t.w, let op het gebruik van “d” en “t”, kom vaak spelfouten tegen op deze website :-)

 • Jasper pc service

  27 januari 2011 om 23:22

  Ik test liever op onze server

 • Jan

  30 januari 2011 om 12:15

  @Justin

  Dat staat ook in mijn post als je goed leest. :D

  Thuismap en eigen root…

 • Jasper

  17 december 2011 om 10:24

  Ik heb het gedaan zoals aangegeven maar in safari krijg ik een witte pagina en in chrome krijg ik te zien dat de pagina niet gevonden kan worden. Kan iemand mij helpen?

 • Puntje

  7 augustus 2012 om 15:26

  Ik heb de mac os mountain Lion geïnstalleerd, maar de webserver is eruit gehaald. Dus het werkt niet meer. Zou hiervoor een goede tutorial geschreven kunnen worden. Hoe je nu mamp moet installeren en dat je het 100% werkend krijgt.

 • Puntje

  7 augustus 2012 om 15:53

  Volgens mij moeten nu iets extra’s er bij kopen om het weer werkend te krijgen

  Apple OS X Server 2.0
  For 10.8 Mountain Lion

  http://www.macupdate.com/app/mac/44184/apple-os-x-server/

  Kan iemand hier meer over vertellen. Heeft iemand het al

 • Puntje

  7 augustus 2012 om 16:29

  Ik moest dus de os x server downloaden. Vond zelf de mountain lion als zo goedkoop, het addertje is dus, dat je nu de webserver als extra moet downloaden, want die zit in os x server, mensen die dit niet gebruiken, zijn goedkoper uit. Was makkelijker toen het allemaal in een geheel was. Ben er nog niet uit of ik de MAMP nog hoef te gebruiken, omdat hij ook draait als de MAMP uit is. Dus dat moet ik uitzoeken.

  Gelukkig werkt het weer.

 • Fran

  14 oktober 2012 om 15:21

  Ik volg de cursus PHP, daarbij maken we gebruik van een testserver.
  Eerder kon ik deze aanklikken bij instellingen > delen.
  Nu we op OS X Mountain Lion draaien is deze optie er niet meer en lukt het me niet om de PHP opdrachten te testen, iets wat eerder wel lukte. Ik heb nu ook MAMP er op gezet maar het lukt nog steeds niet. Hij geeft aan dat er geen site is waarop hij kan draaien.
  wat doe ik fout??

 • Mike

  31 december 2013 om 12:12

  Een manier om op je mac een lokale webserver te draaien op Mavericks, lukt via MAMP:
  1. Open de volgende link: http://mac.appstorm.net/reviews/internet-reviews/running-a-local-server-with-mamp/
  2. Download MAMP.
  3. Installeer MAMP (en zorg dat je niet MAMP Pro kiest, deze uitvinken).
  Sart MAMP
  4. Ga naar Preferences… in bij Apache / Apache en selecteer de locatie van je prototype folder als ‘document root’ (bij mij /Users/mikea/Sites/ons-water)
  5. Open http://localhost:8888/ in je browser.

  Helaas lukt het me niet om via mijn iPhone deze site te benaderen, iemand tips

Een reactie toevoegen: