23 maart 2012

Eigen geluidseffecten gebruiken in Mac OS X

Standaard is Mac OS X voorzien van een aantal geluidseffecten die worden gebruikt als waarschuwingssignaal. Naast de algemene OS X waarschuwingen maken ook programma’s zoals iCal en Mail hiervan gebruik.

Wil je eens wat anders gebruiken dan de standaard: Basso, Blow, Bottle, Frog, Funk, Glass, Hero, Morse, Ping, Pop, Purr, Sosumi, Submarine of Tink dan is dat ook mogelijk. Je kunt namelijk je eigen geluidseffecten toevoegen aan Mac OS X.

De geluidseffecten die je wilt toevoegen moeten in het .AIFF formaat zijn. Met behulp van iTunes kun je deze bestanden heel eenvoudig aanmaken.

Sleep het geluid (mp3 of .wav) dat je wilt gebruiken in iTunes en ga naar Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Import instellingen en selecteer de optie: AIFF-Codering. Hoewel er in het menu melding wordt gemaakt van import instellingen wordt deze optie ook gebruikt voor het exporteren/converteren van muziekbestanden.

Selecteer hierna het geluid dat je wilt converteren in de iTunes bibliotheek en open het contextmenu met control+klik (of rechtermuisklik). Kies de optie “Maak versie voor AIFF aan”. Er verschijnt nu een kopie van het muziekbestand in de playlist. De naam van het het muziekbestand is identiek aan die van het origineel. Met de toets combinatie cmd⌘+I open je het info venster, hierin kun je het formaat controleren (Samenvatting-tab ▸ Soort).

Sleep het AIFF bestand vanuit de iTunes bibliotheek naar de map:

~ thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Sounds

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Geluid ▸ Geluidseffecten en de toegevoegde AIFF verschijnt in de lijst als ‘Aangepast’-type. Vanaf nu kun je het geluid gebruiken als waarschuwingssignaal, signaal voor inkomende e-mail in de mail applicatie of als herinneringssignaal in iCal. Door het geluid te selecteren in de voorkeuren wordt deze afgespeeld, dit is handig om te controleren of alles goed is gegaan.

Om je op weg te helpen kun je hier het geluidseffect downloaden, unzip deze en plaats het AIFF bestand in de map: ~ thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Sounds. Vanaf dat moment is ‘Seatbelt’ direct beschikbaar als waarschuwingssignaal in de systeemvoorkeuren.

• Geupdate artikel voor Mac OS X 10.7Reacties


  • michel

    24 maart 2012 om 9:33

    Leuke tip thanx.

  • Jasper

    24 maart 2012 om 10:16

    Hoe dan op de iPhone?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!