8 juni 2017

WATCHFAQ: watchOS 4 en tvOS 11 voor Apple Watch en Apple TV

watchOS logo

Eerder deze week heeft Apple watchOS 4 voor de Apple Watch aangekondigd. Deze zomer kunnen ontwikkelaars aan de slag om watchOS 4 te testen en nieuwe applicaties te ontwikkelen. Daarnaast heeft Apple ook tvOS 11 uitgebracht, opvallend hebben ze hier vrijwel niet over verteld tijdens de WWDC keynote.

De afgelopen dagen hebben we weer een aantal interessante vragen verzameld over deze software-updates. Apple heeft al een aantal nieuwe opties en functies laten zien tijdens de presentatie. Deze bespreken we in de FAQ en behandelen ook nog enkele onbekende nieuwe opties.

Wanneer kunnen we watchOS 4 en tvOS 11 downloaden?

Apple heeft aangekondigd dat we vanaf 19 september allemaal gratis de software-update kunnen installeren op de Apple Watch. De software-update (tvOS 11) voor de Apple TV kunnen we ook vanaf 19 september installeren. Ontwikkelaars kunnen watchOS 4 en tvOS 11 al vanaf 5 juni downloaden developer.apple.com. Er is geen publiek beta-programma voor watchOS, maar vanaf eind juni wel voor tvOS 11. Klik hier voor meer informatie over het aanmelden voor publieke beta's.

Welke apparaten ondersteunen watchOS 4 en tvOS 11?

watchOS 4 kan worden geïnstalleerd op alle Apple Watch modellen die tot nu toe zijn uitgebracht, tvOS 11 is alleen beschikbaar voor de Apple TV 4e generatie met Siri afstandbediening.

watchOS 4 FAQ

Wat zijn de grootste vernieuwingen in watchOS 4?

Later dit jaar zal de Apple Watch drie nieuwe wijzerplaten krijgen dankzij watchOS 4. Het gaat hier om caleidoscoop-, Siri- en Toy Story wijzerplaat. Daarnaast is de Activiteit applicatie persoonlijker geworden, kun je nog sneller je work-outs beheren en is de muziek applicatie vernieuwd.

Welke wijzerplaten zijn nieuw in watchOS 4?

In watchOS 4 zijn drie nieuwe wijzerplaten toegevoegd. De eerste caleidoscoop-wijzerplaat en is gelijk een duizelingwekkende wijzerplaat. Deze kan foto's en andere statische afbeeldingen omzetten naar prachtige patronen die gedurende de dag veranderen. Woody, Jessie en Buzz van Toy Story krijgen hun eigen wijzerplaat vol met leuke animaties. Tot slot is er de Siri-wijzerplaat, deze is pro-actief en laatje op precies het juiste moment de gewenste informatie zien. Denk hierbij aan je aankomende activiteiten, herinneringen en meer. Met behulp van de Digital Crown kun je bladeren doorheen de suggesties, de weergave is overigens niet alleen gekoppeld aan de wijzerplaat. Siri krijgt ook een eigen complicatie met deze functionaliteit.

wijzerplaten in watchOS 4 faq

Hoe persoonlijk wordt de Activiteit app?

Iedere dag krijg je persoonlijke updates over de voortgang van je activiteit, motivatie en extra informatie. Daarnaast krijg je suggesties om je doelen te behalen, zo weet watchOS wanneer jij je dag eindigt en zal daarom nog snel enkele bewegingstips geven. Om je te blijven motiveren zal watchOS iedere maand je een persoonlijke uitdaging geven gebaseerd op de maand ervoor en kun je persoonlijke doelen instellen.

Ik begreep dat de Work-Out app nu ook werkt met gymtoestellen?

De Apple Watch kun je vanaf watchOS 4 ook koppelen aan fitness-apparaten in gyms zodat de statistieken gesynchroniseerd worden, hiervoor wordt de NFC-chip voor gebruikt. Voorlopig is deze functionaliteit alleen weggelegd voor toestellen van technogym, matrix, LifeFitness, Cybex, StarTrac, StairMaster en Schwinn.

Zijn er nieuwe work-outs en opties toegevoegd?

Ja, eingelijk kun je een intensieve intervaltraining uitoefenen in combinatie met de Apple Watch. Daarnaast is ook het zwemmen in een zwembad verbeterd, zo weet watchOS 4 precies hoeveel baantjes je gezwommen hebt en hoeveel pauzes je hebt ingelast. Daarnaast wordt het eenvoudiger om work-outs te starten, met slechts één tik op de knop. Tot slot is het switchen tussen verschillende work-outs in één sessie.

work-out app in watchOS 4

Hoe werkt de nieuwe Muziek applicatie?

De Apple Watch heeft een klein scherm, daarom heeft Apple de muziek applicatie opnieuw ontworpen met meer aandacht voor de album cover en minder tekst. Daarnaast synchroniseert de Watch automatisch muziek en kun je als Apple Music abonnee automatisch slimme en persoonlijke afspeellijsten benaderen. Apple Music kan ondermeer je een favorietenmix generen, maar ook meest afgespeeld, mijn-nieuw-muziek-mix, etc.

Zijn dit alle nieuwe functies in watchOS 4?

Neen, watchOS 4 heeft nog meer nieuwe functies en opties. Hieronder vind je een klein overzicht:
• Vernieuwd Dock dat eenvoudiger te bedienen is met de Digital Crown
• Apple Watch laten fungeren als zaklamp vanuit bedieningspaneel (fel wit scherm)
• Overzicht van je hartmetingen in de hartslag-app
• Muziek starten en wijzigen direct vanuit de Work-out app
• Mogelijkheid om het apps-scherm (beginscherm) om te zetten naar een lijst i.p.v. iconen

tvOS 11 FAQ

Komt er nu wel of geen update voor tvOS?

Apple heeft officieel tijdens de Keynote geen nieuwe update aangekondigd, Tim zei dat er later dit jaar nieuwe opties naar de Apple TV zouden komen, maar dat horen we dan pas. Toch heeft Apple afgelopen maandag tvOS 11 beta uitgebracht voor ontwikkelaars. tvOS 11 bevat een aantal nieuwe functies en mogelijkheden.

Wat is er nieuw in tvOS 11?

De grootste en enige aankondiging is Amazon Prime voor Apple TV. De TV app voor tvOS krijgt ondersteuning voor Amazon Prime, helaas is deze app en functionaliteit niet beschikbaar in Nederland en België. Daarnaast zijn er nog een paar andere opties toegevoegd. Wanneer het avond wordt kun je ervoor kiezen om automatisch de donkere modus in te schakelen, ook kun je eigen tijden instellen.

donkere modus activeren in iOS 10

Heb je toevallig meerdere Apple TV's in huis? Dan kun je vanaf tvOS 11 het beginscherm via iCloud synchroniseren. Hierdoor zullen alle Apple TV's dezelfde indeling hebben. Apps worden bijvoorbeeld ook automatisch gewist en geïnstalleerd wanneer je dit op één van de Apple TV's aanpast. Tot slot kunnen apps op de achtergrond gebruikt worden en krijgen deze de mogelijkheid voor meldingen.


Lees ook: Alles over iOS 11 in onze uitgebreide FAQ

Blijf op de hoogte over watchOS 4 en tvOS 11 via onze iOS applicatie, Website, Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze push notificaties voor Mac en PC.Reacties


  • Nathan

    8 juni 2017 om 12:35

    De flitser van de iPhone kan niet vanaf de Watch geactiveerd worden; het betreft een wit schermpje op je Watch welke als een soort lampje kan fungeren, evenals een knipperende versie welke voor de veiligheid kan dienen tijdens bijvoorbeeld hardlopen in het donker.

  • Wesley Fabry

    8 juni 2017 om 13:12

    @nathan dank je wel! Ik heb het aangepast 👍

Een reactie toevoegen: