23 september 2009

OS X: Favorietenmap in Finder

2 min leestijd

finder-pngIn de Finder kennen we allemaal de Dock onderin beeld, waaruit je snel programma's opstart en toegang hebt tot veelgebruikte mappen. Daarnaast heb je aan de linkerkant in de Finder de locaties, waar veelgebruikte plekken zoals de Documentenmap en de Muziekmap staan. Naast deze twee veelgebruikte 'snelkoppelingplekken' heb je in de Finder nóg een plek waar je links naar programma's en bestanden neer kan zetten, de Favorietenmap.

De Favorietenmap bevind zich in de Bibliotheek map van de gebruiker. Hier kun je allerlei aliassen naar bestanden, mappen en programma's kwijt die anders teveel ruimte in zouden nemen in de Dock of in de locaties van de Finder. Maak van een programma of bestand dat je in de favorietenmap wil hebben een alias door de Finder optie Contol+klik ▸ “Maak alias aan” (Command ⌘+L) te gebruiken. Deze alias plaats je vervolgens in de Favorietenmap. Alternatief kun je gebruik maken van de toetsencombinatie Control+Command ⌘-T terwijl je het bestand geselecteerd hebt. Dit maakt zelf een alias in de Favorietenmap aan.

Vervolgens kun je de map Favorieten zelf in de plekkenlijst in de Finder plaatsen, door de map Favorietenmap in de Bibliotheek van de gebruiker te slepen naar de plekkenlijst links in de Finder. Zorg dat je hem tussen twee items in de lijst plaats, en niet in een van de items in de lijst! Als het goed gaat zie je de Favorieten verschijnen met een icoontje van een hartje.

Favorites

Je zou de favorietenlijst ook als stack in de Dock kunnen plaatsen, maar omdat er in de Favorietenmap meestal aliassen staan, pakt de Dock deze niet goed op. Je kunt bijvoorbeeld niet direct vanuit de Dock in een map kijken waar de alias naar wijst. Je ziet slechts een lijst van witte bestanden wat de aliassen zijn. Als je erop klikt, wordt de bijbehorende map of programma wel geopend, maar heel duidelijk is dat helaas (nog) niet.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.

info
Auteur Daan van Dijk
Bijgewerkt15/04/2016 16:19
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  3 reacties

Reacties

  • @dyn
    Fresh is zeker ook de moeite waard maar ik gebruik het vooral om snel eerder geopende (niet-favoriete) files terug te halen. Het is $9, niet duur en zeer nuttig.

    Beantwoorden
  • Een ander handig stukje software is Fresh (kost wel wat). Die heeft 2 blokken: bovenste blok (fresh files) is het blok waarin alle nieuwe files (waarbij je de nodige restricties in kunt stellen) komt te staan zodat je die weer makkelijk terug kunt vinden. De lijst wordt live geupdate.
    Het onderste blok (the cooler) is het blok waarin je je favorieten zet wat mappen, bestanden, programma’s, etc. kunnen zijn.
    Er is overigens nog een plek op je scherm gereserveerd (is te verplaatsen) waarbij je bestanden/mappen/apps op kunt droppen (een dropzone dus) om ze op die manier in blok 1 of blok 2 te kunnen zetten.

    Als je alleen favorieten wil hebben is bovenstaande tip een hele fijne, handige en ook geldbesparende manier om dat te realiseren.

    Beantwoorden
  • Dank voor de tip, was de Favorietenlijst een beetje vergeten.
    Misschien is deze aanvullende tip nuttig: ik gebruik al heel lang FinderPop (gratis) dat in de Systeemvoorkeuren wordt opgeslagen en met een right click op het Bureaublad oproepbaar is. Daarin staat ook de map FinderPop Items, vergelijkbaar met Favorieten. Je kunt er aliassen naar documenten, mappen, programma’s etc aanbrengen. Voordeel is dat je heel snel via een klik op je Bureaublad bij je favoriete files kunt komen.
    Niettemin heb ik toch ook de Favorietenlijst in de linkerkolom van de Finder gezet, heb ik ze ook daar beschikbaar. Dank.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store