15 augustus 2011

Finder: De volgorde van bestanden aanpassen

Om de mappen met bestanden op je Mac opgeruimd te houden kun je gebruik maken van een aantal Finder functies in het context-menu, welke je kunt openen via een secundaire muisklik. Je hebt daarbij de beschikking over de volgende drie opties ‘Rangschik op’, ‘Ruim op’ en ‘Ruim op op’ (Mac OS X Lion). Maar wat is nu het verschil tussen deze verschillende opties.

Rangschik op

Met deze optie bepaal je hoe de bestanden in een map moeten worden gesorteerd, hierbij heb je de keuze uit: Naam, Soort, Programma, Openingsdatum, Toevoegingsdatum, Bewerkingsdatum, Aanmaakdatum en label. De optie die je selecteert wordt de standaard volgorde voor de betreffende map. Wanneer je iconen verplaatst worden deze direct automatisch opnieuw uitgelijnd op het raster en in de gekozen volgorde gezet.

De ingestelde sorteervolgorde heeft betrekking op alle weergaves in OS X Finder.

Ruim op

Met de optie ‘Ruim op’ worden alle iconen in een map op het raster uitgelijnd, er wordt verder geen specifieke volgorde op toegepast. Deze optie is alleen beschikbaar in de symboolweergave.

Ruim op op

Deze laatste optie is nieuw in Mac OS X 10.7 Lion. Met ‘Ruim op op’ kun je de volgorde van de symbolen in een map aanpassen en deze uitlijnen met behulp van het raster. Je blijft echter in tegenstelling tot de ‘Sorteer op’-optie de mogelijkheid behouden om symbolen op iedere willekeurige plaats in de map te plaatsen.

Zoals de ‘Ruim op’-optie is dit een handmatige actie en is deze alleen beschikbaar in de symboolweergave.Reacties


 • Guus

  15 augustus 2011 om 10:40

  maar is er ook een manier om de HDD’s, weer bovenin de linker kolom te krijgen, zoals bij 10.4 was?
  nu staan ze onderin en dat is weleen lastig, vooral als je tijdelijke schijven of flash kaarten hebt aangesloten?

 • Wouter

  15 augustus 2011 om 12:19

  Is er ook ergens een mogelijkheid of app, waar mee ik audio files (mp3,…) kan rangschikken volgens Album in finder in plaats van op naam, soort …?

 • Remco

  15 augustus 2011 om 14:29

  @Wouter: iTunes?

 • Wouter

  15 augustus 2011 om 15:42

  ja dat weet ik maar dan staat mij muziek nog door elkaar in de map he.
  ik sorteer mij muziek per album op men HD ik toch liever wat orde in men mappen, en als ik dan HD leen van iemand of een usb, staat alles meestal door elkaar en als ge dan veel liedjes hebt die beginnen met nr 01-… en zo oplopend is dat vrij irritant om aantal gb’s alles per album te gaan sorteren door eerst de liedjes in itunes te gaan bekijken bij welke album ze behoren.

 • Jeroen

  15 augustus 2011 om 22:19

  @Wouter: Muziek staat netjes op artiest gesorteerd in je iTunes folder (mits niet uitgeschakeld in iTunes voorkeuren staat je muziek dus op 2 plaatsen)

 • Rob van Hees

  16 augustus 2011 om 9:18

  Ik wil graag dat ELK venster dat ik open in de Finder automatisch sorteert op aanmaakdatum en dat in ELK venster dan ook nog altijd de recentste files bovenaan komen te staan.

  Lukt me niet ..iemand die mij hiermee kan helpen ?

  Dank alvast !

 • P Kattouw

  16 augustus 2011 om 13:08

  Kan ik ook mijn bladwijzerbalk sorteren ?

 • Wouter

  16 augustus 2011 om 18:44

  @jeroen: mij muziek staat ma op 1 plaats en das een externe netwerkshijf , en niet in …./Music/iTunes/iTunes Music. ja ook ik kan locatie map “itunes media” veranderen,ik sorteer momenteel muziek liever zelf per album want meeste cd die ik heb staan meerder artisten op dus dat werkt dan nie echt he ik doe wel gelijk alle cd’s van een label Bv.: Moh staan in een map. dus zal het ook zo verder gaan blijven doen als de optie er nie is.

 • Mario Mewis

  9 september 2011 om 0:11

  Ik heb het vervelend irritante probleem dat, soms meerdere keren per week, de iconen op het bureaublad van Mac OS X Lion zich allemaal uit zichzelf verzetten naar de uiterst rechtse kant van het bureaublad.

  Dit gebeurt gewoon zonder dat ik iets doe.

  Ik hou van een geordend bureaublad en heb graag mijn iconen op hun, door mij, opgelegde positie.

  Bestaat er een mogelijkheid op Mac om de iconen te locken op het bureaublad, zodat ze zich niet meer verplaatsen ?

  Bedankt alvast voor eventuele oplossingen !

Een reactie toevoegen: