12 november 2011

Finder: Mappen toevoegen aan het Dock

Regelmatig ontvangen wij via het contactformulier de vraag: Hoe kan ik een map toevoegen aan het Dock? De eenvoudigste manier om dit te doen is met behulp van een toetscombinatie, welke je natuurlijk wel moet kunnen onthouden.

Selecteer in OS X Finder de map die je wilt toevoegen aan het Dock. Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + Shift⇧ + T plaats je deze map in het Dock. De map zal in het rechter gedeelde van het Dock verschijnen.

Naast een map aan het Dock toevoegen kun je deze ook plaatsen in de navigatie kolom van OS X Finder.Hiervoor kun je gebruik maken van dezelfde toetscombinatie maar dan zonder de shift⇧ toets. cmd⌘ + T plaats dus de geselecteerde map in de navigatiekolom van Finder.

Met behulp van de bovenstaande methode is het ook handig om toegang te krijgen tot de 'Bibliotheek' map die in Mac OS X Lion standaard verborgen is.

Open OS X Terminal en voer hierin het onderstaande commando uit om de Bibliotheek map zichtbaar te maken:

chflags nohidden ~/Library/

Selecteer de map 'Bibliotheek' in je thuismap en voeg deze met behulp van cmd⌘ + T toe aan de navigatiekolom van Finder. Je kunt nu de directe toegang tot de map vanuit je thuismap weer uitschakelen met het commando:

chflags hidden ~/Library/

Vanuit de thuismap is de Bibliotheek map nu niet beschikbaar maar wel vanuit de navigatiekolom.Reacties


 • jelle

  12 november 2011 om 10:07

  Handig, heb nu direct toegang tot mn Dropbox!

 • Kor

  12 november 2011 om 10:09

  Het kan ook door de map naar het dock te slepen (rechts van die lijn met blokjes), dus zonder die toetscombinatie.

 • Peerd

  13 november 2011 om 2:12

  Wilde het zelfde zeggen als kor. Vind dit een beetje een wazig artikel. Apple heeft altijd al van die simpele drag and drop based dingen gehad, zoals het verplaatsen van dingen etc. Evenals dus je map in je dock slepen of waar je dan ook wilt..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!