6 juni 2010

Geluidscontrole activeren in iTunes

Sommige muziektracks in iTunes spelen luider af dan andere en dat kan wel eens heel erg vervelend zijn. De reden hiervan kan de software zijn die gebruikt is om de CD naar een muziekbestand om te zetten, de CD zelf en natuurlijk verschillende download locaties. Het vervelende van dit probleem is dat je constant bezig bent om het volume van de speaker aan te passen.

iTunes heeft standaard de beschikking over een optie om het volume van verschillende muziektracks op het zelfde niveau te houden. Dit is een optie die eigenlijk standaard geactiveerd zou moeten zijn als je mij vraagt. Apple heeft er echter voor gekozen om dit niet te doen. Je kan de 'Geluidscontrole' optie heel eenvoudig als volgt activeren:

Ga in iTunes naar de Voorkeuren (cmd⌘+,) en selecteer het tabblad 'Afspelen', activeer op dit tabblad de optie 'Geluidscontrole'.

Herstart hierna iTunes en automatisch zal iTunes het geluidsniveau van je verschillende muziektracks aanpassen en hoeft je niet zelf steeds het volume aan te passen.

Deze 'Geluidscontrole' optie is ook aanwezig op de iPod, iPhone en iPad. Op de laatste twee kan je de optie terugvinden onder Instellingen ▸ iPod ▸ Geluidscontrole.Reacties


 • mrkoetje

  6 juni 2010 om 12:12

  lijkt me een goede optie, alleen vraag ik me af of er iets wordt gewijzigd aan het muziekbestand op zich. en welk bestand wordt als referentie gebruikt?

 • Annie Raaijmakers

  6 juni 2010 om 13:54

  Geweldige tip!
  Het is inderdaad weleens storend zo niet vervelend als je ineens een keiharde muziektrack ertussendoor hoort.
  Groetjes Annie

 • Dani

  6 juni 2010 om 14:19

  Ik vind het logisch dat apple ervoor gekozen heeft het juist niet te doen.
  Het is erg irritant, vooral als je libary groot is. Elke keer wanneer je Itunes opstart is er eerst een uitgebreide geluidscontrole en daar wordt Itunes sloom van.

 • Louis vD

  6 juni 2010 om 15:42

  En vergeet niet dat sommige tracks bewust zachter/harder zijn dan andere, zelfs binnen één CD. Lijkt me logisch dat Apple er standaard voor kiest dat zo te houden en niet alles even luid probeert te maken. Daarnaast werkt deze “geluidscontrole” deels door middel van compressie en limiting, dus het komt de geluidskwaliteit ook niet ten goede.

 • Rob Vermeulen

  7 juni 2010 om 16:00

  @Louis vD: Ik weet het niet 100 procent zeker, maar ik kan me niet voorstellen dat Geluidscontrole meer doet dan normaliseren. D.w.z. dat het hoogste piekniveau op 0 dB wordt gebracht en alles eronder lineair wordt meegenomen. Compressie (in de zin van dynamiekcontrole, geen bestandscompressie dus!) zit alleen in de optie erboven: ‘Optimaliseer geluid’. Die doet ook van alles in het frequentiedomein (zie bv. hier), en dat allemaal bovenop de equaliser die je ook nog kunt gebruiken.
  Maar met je eens: als je je geluid mooi wilt hebben, laat je al die zaken het beste uit staan!

 • Frans

  20 juni 2010 om 9:28

  Het zou een goed optie zijn als het ook werkte. Helaas blijft het geluidsniveau bij de verschillende CD’s verschillend zodat je steeds het geluidsniveau bij moet stellen.

 • zoo

  3 januari 2011 om 17:41

  Werkt aan geen kanten. Gebruik het al jaren.

 • dervish

  29 maart 2011 om 9:54

  Het werkt uitstekend, zonder iets in een mp3 aan te hoeven passen (qua geluid). Je kunt met programma’s als mediamonkey de niveau’s laten bepalen en dat wordt opgeslagen in de mp3 als losse info. De ipod leest die info en past aan de hand daar van het speel volume af…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!