27 juli 2011

Handige Cydia tweaks: De multitasking balk

Er zijn iPhone gebruikers die zweren bij een jailbreak van hun iOS device. Anderen vinden het maar eng. Zodra ze de stap gewaagd hebben komen ze ook nog eens in een doolhof van rare begrippen en duizenden tweaks terecht. Het is vaak lastig om tussen al de tweaks in Cydia precies de tweaks te vinden die jij handig vindt. Zowat elke jailbreaker zal de ‘basistweaks’ als SBSettings wel kennen, maar naast die hele bekende tweaks bestaan er ook nog heel wat onbekendere tweaks, die zeker niet minder handig zijn.

Om je kennis te laten maken met deze tweaks (zowel de bekende als de onbekende) vind je de komende tijd elke week een lijstje met jailbreak tweaks op Appletips. Elke week wordt dat lijstje gebaseerd op een ander aspect van iOS. De ene keer zijn het dus allemaal tweaks voor het lockscreen, de andere keer voor de folders, of zoals vandaag voor de multitasking balk.

SwitcherPlus - gratis
We trappen dit lijstje af met een tweak van de makers van biteSMS, SwitcherPlus. SwitcherPlus is een tweak met heel veel afzonderlijke functies, en is dus zeker het uitproberen waard. Zo kan je door middel van favorieten aangeven welke applicaties altijd voorop moeten staan in de balk, handig als je bijvoorbeeld altijd snel de SMS applicatie wilt kunnen openen. Daarnaast kan je instellen dat de muziekknoppen direct moeten worden weergegeven bij het openen van de balk op het moment dat er muziek speelt, en dat de icoontjes direct moeten gaan wiebelen als je drie keer achter elkaar op de home button drukt, zodat je direct applicaties af kan sluiten.

Al deze mogelijkheden (er zijn er nog meer!) maken SwitcherPlus is een onwijs uitgebreide app. Je vindt de opties van deze tweak in een aparte applicatie waarvan het icoontje na installatie op je springboard wordt geplaatst.

AppSlide - gratis
AppSlide is in dit lijstje een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk geen tweak die direct iets te maken heft met de switcher, maar wel met het switchen tussen applicaties. Het is niet makkelijk uit te leggen wat AppSlide doet, dus begin ik er ook maar niet aan. Het komt er op neer dat je eenvoudig van één applicatie weer terug kan gaan naar een andere applicatie. Gelukkig bestaat er een video die het effect laat zien, waardoor het veel makkelijker is de werking van AppSlide te begrijpen.

SBSwitcher - $2.99
SBSwitcherIk noemde SBSettings net al eventjes aan het begin. Met SBSettings kan je na een veeg over de statusbalk heel snel en gemakkelijk instellingen aanpassen. Helaas heb je met SBSettings zelf niet de mogelijkheid om deze instellingen in je switcher te zetten, maar gelukkig bestaat daar wel een tweak voor: SBSwitcher. SBSwitcher plaatst alle icoontjes die in SBSettings staan in de switcher. Deze staan na de pagina met de volume slider. Hierdoor duurt het misschien iets langer om bij de instellingen te komen, maar zeker in combinatie met het juiste thema voor SBSettings zal het net allemaal wat meer aanvoelen alsof het een ‘echte’ iOS functie is.

Tussen de instellingen voor SBSwitcher (die je kan vinden in de instellingen) zit wel nog de optie om de pagina met de volume slider helemaal uit te schakelen, waardoor je weer wat minder lang hoeft te scrollen. Helaas is SBSwitcher met wel aan de prijzige kant.

SwitcherMod - gratis
Transparante icoontjes door SwitcherPlusEen andere uitgebreide tweak, alhoewel iets minder uitgebreid als SwitcherPlus, is SwitcherMod. SwitcherMod is ook net zoals SwitcherPlus een tweak die niet maar een functie heeft, maar meerdere. Zo kan je de huidige applicatie laten weergeven in de balk. Ook kan je de apps die niet meer actief zijn transparant maken waardoor je snel kan zien of een applicatie nog actief is. In tegenstelling tot SwitcherPlus vind je de instellingen van SwitcherMod in de instellingen app.

App Switcher Brightness - $0.99
App Switcher BrightnessMet iOS 4.2 werd ook de volume slider in de multitasking balk geïntroduceerd. Als je nadat je de switcher geopend hebt twee keer naar rechts swypet kan je daar het volume heel aanpassen. Toch is het nu wel heel erg leeg daar, genoeg ruimte om er bijvoorbeeld nog een extra slider neer te zetten, en wel eentje die je helderheid aanpast. Dat is precies wat App Switcher Brightness doet.

Multitasking Time 2 - gratis
Multitasking Time 2De laatste tweak in het lijstje van deze week is Multitasking Time 2. De functie van Multitasking Time 2 is heel makkelijk uit te leggen: het plaatst een statusbalk in de multitasking balk. Handig als die niet direct zichtbaar is, zoals in Angry Birds. Je kan zelf instellen welke informatie je allemaal wilt zien (zoals tijd, datum, batterij), en waar dat moet staan.

Vanzelfsprekend zijn niet alle tweaks rondom de multitasking balk besproken. Dat kan ook niet, het zijn er immers heel veel. Heb jij er nog eentje gevonden die wél heel handig is maar niet in dit lijstje staat? Deel die dan zeker met anderen in de reacties!

Let op: sommige tweaks in dit lijstje verstoren een paar functies van andere tweaks. Dit zou echter nooit tot grote problemen moeten leiden. Pas wel altijd op met wat je doet, want in het ergste geval zal je je toestel moeten herstellen.Reacties


 • Leon

  27 juli 2011 om 9:55

  Ideaal zijn ‘cameraButtons’ natuurlijk: deze tweak zet maakt van de volume knoppen de camera en filmcamera knoppen;

  ‘Display out’ maakt het mogelijk om als je de iphone aansluit op een VGa scherm om alles te zien i.p.v. alleen je afbeeldingen en filmpjes

  ‘FaceBreak’ maakt het mogelijk om te facetime’n op 3G…

  ‘Multi cleaner”maakt het mogelijk middels de sleepbutton (boven op de iPhone) alle programma’s die óngewild’op de achtergrond draaien en je batterijcosumptie verhogen.in 1x te sluiten….(onmisbaar)

 • Bilal

  27 juli 2011 om 11:55

  Hoe heet de thema voor de SBSwitcher.. Ik heb ‘m namelijk aangeschaft.

 • precies

  27 juli 2011 om 12:50

  @Bilal: Bij SBSettings heet hetzelfde thema Serious SBSettings HD dus misschien daar ook hetzelfde

 • Jeffrey

  27 juli 2011 om 15:20

  @Leon De tweaks die jij noemt hebben geen betrekking op de multitasking balk, en dat is het onderwerp deze week ;) Multi Cleaner wel, maar er zit een functie die er op lijkt ingebakken met SwitcherPlus, kill prior.

  @Bilal/precies Het thema (en de volgorde van de icoontjes) pas je nog altijd aan in de instellingen van SBSettings zelf. Dit thema heet inderdaad Serious SBSettings maar is ook te gebruiken zonder SBSwitcher.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!