19 juni 2009

Handige OS X opstart tips

Mac Boot

Het opstarten van een Mac is vaak niet meer dan de "power button" indrukken en wachten tot je OS X geladen is. Maar soms wil je dat je Mac iets anders opstart. Hieronder volgen een aantal toetsencombinaties die het mogelijk maken om je Mac te troubelshooten of gewoon van een ander volume te booten.

Voer de volgende toetsencombinaties direct uit na het indrukken van de power button.
(⌥ = Option, ⌘ = Command, ⇧ = Shift).

 • ⌥ - Je krijgt nu de OS X startup manager te zien. Deze laat alle mogelijke boot partities zien. Bij een Intel Macintosh kan dit ook Windows zijn.
 • ⇧ - De Mac zal nu gaan booten in "Safe mode". Hierbij worden geen loginonderdelen weergeven en worden de niet essentiële kernel extensies niet geladen.
 • C - Opstarten via een bootable CD of DVD
 • T - Hierbij word de Mac opgestart in "Firewire Target Disk Mode". Wanneer je Mac over een firewire poort beschikt, zal hij deze gaan gebruiken om van te booten.
 • N - De Mac zal gaan booten vanaf het netwerk. Deze optie werkt alleen waarneer zich er een NetBoot server in het netwerk bevindt.
 • X - De Mac zal nu geforceerd gaan booten van OS X. Het maakt niet uit welk volume als standaard boot volume is opgegeven.
 • D - Wanneer de Apple Hardware Test DVD zich in de Mac bevindt, zal de Apple Hardware test beginnen.
 • ⌘V - De Mac zal nu booten in Verbose Mode. Hierbij is via de monitor het opstartproces te zien.
 • ⌘S - De Single User mode zal gestart worden. Deze wordt gebruikt voor het oplossen en repareren van harddiskproblemen.
 • ⌘ ⌥ P R - Hierdoor worden de PRAM (Parameter RAM) waardes gereset. Je moet deze combinatie vasthouden totdat je een tweede set van piepjes hoort. Na het uitvoeren van deze code, zullen de volgende onderdelen teruggezet worden naar standaard; beeldscherm, video, datum, tijd, luidspreker volume en de DVD regio settings.
 • Muisknop ingedrukt houden - wanneer je tijdens het opstarten je primaire muisknop ingedrukt houdt, worden eventuele CD/DVD's uitgeworpen.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • ik

  19 juni 2009 om 8:34

  Nu weet ik waarom mijn CD er soms uit ging als ik wat verveeld aan het rondklikken was!!

 • Paul Sondervan

  19 juni 2009 om 9:09

  Volgens mij gaat met “T” je Mac inderdaad in “Firewire Target Disk Mode” (op je scherm komt dan het firewiresymbool te staan).
  Daarna kun je met een andere Mac via een firewirekabel de HD van de Mac in “Firewire Target Disk Mode” lezen en schrijven.

  http://support.apple.com/kb/HT1661 – How to use FireWire target disk mode

  [quote]
  FireWire target disk mode allows a Macintosh computer with a FireWire port (the target computer) to be used as an external hard disk connected to another computer (the host).
  [/quote]

 • Wes

  19 juni 2009 om 9:12

  Ik mis de power button zonder baterij en MagSafe 10 sec. ingedrukt houden voor een SMC re-set.

 • John Prins

  22 juni 2009 om 11:18

  mpeg, svp toevoegen aan je prima artikel:

  Als je een MacBook(Pro) hebt kun je een vastzittende CD/DVD ook verwijderen door met 3 vingers het touchpad ingedrukt houden terwijl je je Mac aanzet

 • r-win

  25 juni 2009 om 19:42

  Nog een tip:

  Soms wil een CD niet meer uitgeworpen worden, wat je ook probeert.

  Als een CD er met de “ingedrukte muisknop tijdens het booten” nog steeds niet uit wilt, dan kun je het volgende proberen:

  – start de mac met alt/option ingedrukt;
  – de Apple Start Up Manager verschijnt;
  – druk nu op de Eject-knop op je toetsenbord.

  Voila, de CD wordt alsnog uitgeworpen.

 • Timen

  21 september 2009 om 22:17

  Is er ook een mogelijkheid om Mac OS X (Snow Leopard) op te laten starten zonder “standaard” programma’s? Ik heb nu bijvoorbeeld ingesteld dat hij na het opstarten gelijk Mail, Adium, Hyves Desktop en Skype opent, maar soms is dat vervelend (aangezien al deze programma’s automatisch inloggen, als je op een zondag een film wilt kijken zonder gestoord te worden moet je gelijk je Airport uitzetten). Dus is er een combinatie waarmee Mac OS X dus gewoon normaal opstart, niet in safe mode ofzo, maar waarmee je dus niet al die standaard applicaties opent?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!