13 mei 2010

Het aantal recent bestanden in een applicatie aanpassen

In veel OS X applicaties heb je de mogelijkheid om snel recente bestanden te openen door middel van de menu optie 'Archief ▸ Open recente bestanden'. Het aantal bestanden dat je op deze manier terug kan vinden is in de meeste applicaties standaard gelimiteerd tot 10 bestanden.

Wanneer je veel bestanden bewerkt in een bepaald applicatie dan kan het handig zijn om meer recente bestanden te tonen in de menu optie. Met behulp van OS X Terminal is het mogelijk om het aantal recente bestanden per applicatie aan te passen.

Belangrijk hierbij is dat weet wat de 'applicatie domein'-referentie is van het programma. Je kan deze vrij eenvoudig terug vinden in je home map ▸ Bibliotheek ▸ Preferences. In deze map bevinden zich een groot aantal bestanden die refereren naar de applicaties die aanwezig zijn op je Mac.

Als voorbeeld gaan we het aantal recente bestanden in teksteditor aanpassen naar 20. We gaan eerst op zoek in deze map naar de juiste referentie. Teksteditor heeft in het Engels de naam TextEdit, het bestand com.apple.TextEdit.plist refereert dus naar de teksteditor applicatie. Het applicatie domein is het gedeelte van de bestandsnaam voor de .plist extensie, in dit gavel dus: com.apple.TextEdit

Open een Terminal venster en type het commando:

defaults write com.apple.TextEdit NSRecentDocumentsLimit 20

Herstart hierna de Teksteditor applicatie en je zal merken dat je tot 20 recente bestanden kan terugvinden in de menu optie 'Archief ▸ Open recente bestanden'. Natuurlijk moet je wel eerst 20 hebben geopend om het resultaat te kunnen zien.

com.apple.TextEdit in het bovenstaande voorbeeld kan je vervangen door de referentie van alle overige OS X applicaties, om het scherm overzichtelijk te houden is het niet verstandig om meer dan 40 bestanden weer te geven.Reacties


  • Me

    13 mei 2010 om 19:38

    Waarom gevorderd?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!