28 juli 2023

Hoe maak je zelf je ondertitels voor een video

4 min leestijd
Hoe maak je zelf je ondertitels voor een video
4 min leestijd

Ben je een vlogger en wil je je video’s van ondertiteling voorzien, dan kun je hier te weten komen hoe je dat moet doen. In deze gids leggen we je uit hoe en wat ondertiteling is en hoe je die kunt inzetten om je vlogs aan een groter publiek te kunnen tonen. Ook de gebruikers van videosoftware zullen voor hun ondertiteling in iMovie baat hebben met wat we hier te vertellen hebben.

Wat verstaan we bij ondertitels?

Dat is een transcriptie van de gesproken tekst in de video. Dat kan een vertaling zijn van die gesproken tekst of de weergave van de dialogen in de eigen taal omgezet in tekst. Deze geschreven tekst wordt synchroon met de beelden weergegeven en staat meestal onderaan het scherm.

Wat is ondertiteling en wat is caption?

Deze twee begrippen worden dikwijls onterecht door elkaar gebruikt. Ondertiteling is de vertaalde tekst van een dialoog in een andere taal gesproken. De ondertitels zijn de vertaling hiervan die synchroon op het scherm verschijnen. Dus voor kijkers die de gesproken tekst niet verstaan.

Caption daarentegen is voor kijkers die de dialogen niet kunnen horen. Die worden dan in de eigen taal op het scherm weergegeven. Dikwijls met nog extra informatie, zoals een beschrijving van achtergrondgeluiden en dergelijke. Dat laatste wordt ook wel SDH-captions genoemd. ‘Subtitles for the Deaf and Hard of hearing’. In het Nederlands de ondertitels voor de doven en slechthorenden.

En hoe maak je de ondertiteling?

Je kunt op verschillende manieren je ondertiteling onder je vlogs zetten. Kijk even mee naar de verschillende manieren.

  • Alles met de bot

Hier ga je 100% gebruikmaken van AI en spraakherkenningssoftware. (ASR). Dat gaat razendsnel en is het goedkoopste. Het is echter maar 85% betrouwbaar omdat die automatisatie voor tekst en vertaling nog niet foutloos loopt. Het beste is dus om de uitgeschreven tekst zorgvuldig te controleren voor je die verder gebruikt.

  • Met de hand

Dit is de meest accurate, maar ook de meest tijdrovende. Geef je deze uit aan een gespecialiseerd bedrijf zal daar wel een prijskaartje aan vasthangen. Je kunt er dan wel van op aan dat je ondertiteling perfect in je vlog zal weergegeven worden.

Hier gaan professionals aan de slag die perfect weten hoe ze een tekst uit een vreemde taal kunnen omzetten dat die dialogen natuurlijk blijven klinken. Heel dikwijls kun je er ook terecht voor verschillende talen. Heb je bijvoorbeeld een Belgisch publiek kun je de ondertitels zowel in het Nederlands als in het Frans bestellen.

Wat zijn de verschillende soorten ondertitels?

Er zijn twee manieren waarop ondertitels in een videobestand kunnen weergegeven worden.

  • Gesloten ondertitels

Dat zijn de ondertitels die je bij de meeste professionele video’s op Cd en bij de streamingdiensten terugvindt. Deze titels kun je in- of uitschakelen. Ook kun je hier de verschillende talen uitkiezen, als die voorhanden zijn.

Het zijn aparte bestanden die worden ingeladen wanneer dat door de kijker gevraagd wordt. Videoamateurs hebben hier zeker al mee te maken gehad. Het zijn de srt-bestanden. Met de juiste software kunnen die zelfs aangepast worden.

  • Open titels

Deze ondertitels zijn onlosmakelijk met het videobestand verbonden. Je kunt ze niet aanpassen. Niet aan- of uitschakelen, niet versnellen of vertragen. De beeldkwaliteit van deze titels is gelijk aan die van de videobeelden. Is die slecht, zullen de ondertitels er ook maar belabberd uitzien.

Je ziet ze soms wanneer in een bioscoopfilm een vreemde taal wordt gebruikt, en die bepaalde dialoog ondertiteld wordt in de hoofdtaal van de film zelf. Ook al wordt de film later volledig in een andere taal ondertiteld, die originele open titels zullen nog steeds op het scherm komen. Dat is soms heel irritant!

Krijgt je vlog ook ondertitels?

Je bent nu al wat wijzer wat betreft de ondertiteling van je vlogs of video’s. Nu is het nog een kwestie van de juiste programma’s te downloaden om er zelf aan te beginnen. Gaat het echter om grotere projecten met grotere budgetten, raden we toch aan om professionele hulp in te schakelen.

info
Auteur appletips redactie
Bijgewerkt28/07/2023 14:25
Categorie Overige
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  Nog geen reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store