4 april 2012

IceFloor: De standaard Mac OS X Firewall aanpassen

Het configuren van een Firewall is vaak een lastige klus, zeker wanneer je gebruikt van een groot aantal verschillende applicaties die allemaal gebruik maken van specifieke IP en poortnummers. De gratis applicatie IceFloor maakt gebruik van de Firewall functionaliteit die standaard aanwezig is in Mac OS X en geeft je de mogelijkheid om extra functies te activeren.

Wanneer je IceFloor voor de eerste maal start krijg je een overzicht te zien van services die actief op zijn op je Mac. In het menu kun je direct selecteren welke services op de 'whitelist' moeten worden geplaatst. Daarnaast heb je de keuze om iedereen, alleen lokale computers of een lijst van IP nummers toegang te geven tot de geselecteerde services.

Via de geavanceerde opties is het mogelijk verkeer te blocken of toegang te verlenen op IP of poortnummer. Hierbij heb je de keuze om deze op een black (geen toegang) of whitelist (wel toegang) te plaatsen. Verder kun je in de geavanceerde opties enkele tools terugvinden zoals: geavanceerde filters, poort scanner, toegang tot de logbestanden en een overzicht van alle huidige verbindingen.

Mocht je gebruik maken van de standaard Mac OS X Firewall en extra functionaliteit willen hebben dan is IceFloor zeker de moeite waard om eens te bekijken. De tool geeft je gratis functionaliteit waarvoor je bij de 3rd-party applicaties vaak voor moet betalen.

IceFloor kan gratis gedownload worden op de website:

http://www.hanynet.com/icefloor/Reacties


 • Roko

  4 april 2012 om 12:42

  Aan de screenshot te zien moet er een script/service geladen worden tijdens bootup, deze heeft waarschijnlijk admin rechten nodig om geinstalleerd te worden en te mogen draaien. Het is dan wel de vraag of je dat wel wilt; een 3rd party app met admin rechten die in de achtergrond draaid. Of zie ik nu spoken?

 • Tom

  4 april 2012 om 16:08

  Mijn iMac loopt vast bij gebruik.

 • Andre

  4 april 2012 om 20:40

  Ook mijn MBP uit 2011 loopt de finder vast. Andere app’s blijven reageren op IceFloor na die een staat van coma heeft.
  Een “relaunch” van de finder wil niet.
  Hierdoor moet de gehele MPB herstart worden.
  Dit gaf de eerste keer een probleem van niet meer opstarten.
  Na een tweede ‘harde’ herstart kwam er weer leven in.

  Na een tweede test en wederom een noodzakelijke herstart deze app verwezen naar de eeuwige prullenmand.
  Jammer

 • Niks

  4 april 2012 om 22:00

  vastloper

 • ppl

  5 april 2012 om 19:41

  Cruciale denkfout wordt er hier nu gemaakt. Sinds Lion zijn er maar liefst 3 firewalls op het systeem aanwezig namelijk: ipfw (commandline, komt bij FreeBSD vandaan), pf (commandline, komt bij OpenBSD vandaan maar ze gebruiken de FreeBSD port) en appfirewall (van Apple zelf). Alleen laatst genoemde kent een grafische omgeving namelijk die in System Preferences > Security & Privacy > Firewall te vinden is. Dit is de standaard OS X firewall en dus NIET ipfw noch pf!

  Voor een grafische frontend van ipfw kun je naar de gratis applicaties WaterRoof en NoobProof (zelfde maker maar de een is uitgebreider dan de ander) kijken. Voor pf heeft deze zelfde maker nu IceFloor gemaakt. Er zit nogal een wezenlijk verschil tussen hoe ipfw en pf werken en hoe je ze moet configureren maar voor de gewone gebruiker komt het neer op voorkeur.

  Let wel, zowel ipfw als pf gaan boven wat er in appfirewall is ingesteld! Gebruik liever maar 1 van de 3 firewalls ipv allemaal tegelijk want dan heb je een beter overzicht wat er nou geblokkeerd wordt.

 • Sebastiaan Vreeswijk

  6 april 2012 om 7:49

  Niet gebruiken!

  Mijn MBP 2011 loopt vast en IceFloor is lastig om handmatig te verwijderen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!