19 oktober 2012

OS X: Het icon van een app, map of document aanpassen

Wanneer je OS X wat wilt opvrolijken met een persoonlijk tintje is het zeker leuk om eens te experimenteren met de icons van de verschillende mappen, bestanden en applicaties.

In onze iCandy sectie vind je al verschillende iconen die je kunt gebruiken om je Mac op te frissen. In OS X kun je vrij eenvoudig de icons wijzigen, volg hiervoor onderstaande procedure.

Een icon aanpassen door middel van een sleepbeweging

Zoek een gewenste iconen-set in onze iCandy sectie of zoek naar een gewenste set op het internet. Wanneer je het icon van een bepaalde applicatie, bestand of map wilt wijzigen, dan selecteer je deze en open je het info-venster met behulp van de toetscombinaite cmd⌘ + i. Sleep vervolgens een nieuw gedownload icon (bestandsextensie = .icns) en plaats deze op het huidige icon. Na de sleep-actie zul je zien dat het icon is aangepast.

Het originele icon van een applicatie, bestand of map kun je weer herstellen door het icon te selecteren in het info venster en de delete-toets te gebruiken of cmd⌘ + x.

Icon aanpassen met behulp van voorvertoning

Open de gewenste afbeelding of icon in Voorvertoning, gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + a om de gehele afbeelding te selecteren of maak een selectie. Gebruik hierna cmd⌘ + c om de selectie op het Mac OS X klembord te plaatsen. Selecteer in Finder de applicatie, bestand of map waarvan je het icon wilt wijzigen. Gebruik de cmd⌘ + i om het info venster te openen.

Bovenin in het info venster zie je het huidige icon, klik hierop en gebruik cmd⌘ + v om het icoon te vervangen door de afbeelding die op het klembord is geplaatst. Mac OS X zal nu automatisch de afbeelding naar een icon converteren en aanpassen.

Het originele icon van een applicatie, bestand of map kun je weer herstellen door het icon te selecteren in het info venster en de delete-toets te gebruiken.

Screencast:

Meer tips over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • Kevin

  19 oktober 2012 om 16:21

  Kan dit ook in Mountain Lion want het lukt mij niet

 • Wesley Fabry

  19 oktober 2012 om 16:22

  @kevin Dit kan zeker onder Mountain Lion. Het besturingssysteem in de screencast is 10.8.2

 • Mark Buter

  26 oktober 2012 om 14:54

  Heeft iemand ervaring in het maken van een item met een aangepast icon welke ook op een Windows-machine zichtbaar moet zijn?
  Hoor het graag.

 • Evert Krebs

  30 oktober 2012 om 6:47

  … maarruh, hoe wijzig je dan het icon van “Finder” in het dock?
  Alle andere is een kwestie van eruit slepen en het aangepaste programma er weer in slepen maar met finder gaat dat niet…

 • Evert Krebs

  1 november 2012 om 5:58

  Het icon van “Finder” in het dock (en op andere plekken) kun je wijzigen m.b.v. het nu gratis programma “Candybar”: http://www.panic.com/blog/2012/08/candybar-mountain-lion-and-beyond/

 • patrick

  16 juli 2013 om 23:50

  Ik heb dit in het verleden al eens gedaan, zonder problemen, nu echter onder 10.8.4 werkt het niet, ik zie dan een incoontje met het bestandtype van het plaatje maar niet het plaatje zelf, doe ik iets verkeerd?

 • Ewald

  19 augustus 2013 om 13:02

  Ik heb OS 10.7.5 (Lion). Vroeger wel gelukt om het icon te veranderen. Nu lukt dat mij ook niet meer. Het plaatje verandert in het bestandstype (ICNS), maar het plaatje komt niet op het icon.

 • Stineke

  13 september 2015 om 15:15

  bedankt voor de duidelijke uitleg. is erg handig.

 • Paul

  29 juni 2016 om 12:29

  Beide methodes werken niet met bv de Steve Jobs mail icon. Is voorheen moeiteloos gelukt, sinds Yosemite en Capitan niet meer

 • Henri

  11 augustus 2016 om 19:56

  Hallo, ik heb een deel van de mappen (en aliassen) op het bureaublad gewijzigd in andere plaatjes. Dat ziet er prima overzichtelijk uit nu.
  Het probleem is wel dat als ik de Mac heb uitgezet. (niet in de slaapstand dus) de plaatjes weer verdwenen zijn op het bureaublad. Dan staan er weer de originele symbolen. In het originele mapje wordt het aangepaste symbool nog wel weergegeven. Ik kan ‘m terug krijgen als ik weer een nieuwe alias aanmaak. De plaatjes staan nog gewoon in de mapjes waar ik ze vandaan heb gehaald. Iemand tips? Wees welkom!

 • Sabine de wachter

  25 oktober 2016 om 8:35

  Beste,
  Hoe kan ik een icoon veranderen op mijn I pad?
  Een paar weken geleden is mijn agenda met persoonlijke icoon plots veranderd naar het icoon van Facebook.
  En ik weet niet hoe ik dit kan veranderen.

  Mvg, sabine

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 8:37

  @Sabine dat is zonder jailbreak niet mogelijk. Wat je dus omschrijft is eigenlijk onmogelijk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!