14 december 2021

Nieuw in iOS 15.2: Digitale erfenis, app-privacyrapporten en meer

5 min leestijd
Nieuw in iOS 15.2: Digitale erfenis, app-privacyrapporten en meer
iOS
5 min leestijd

Naast het oplossen van bugs en problemen bevat de iOS 15.2 en iPadOS 15.2 ook een aantal interessante nieuwe opties. Zo voegt de update 'digitale erfenis' toe zodat je contacten kunt bepalen die toegang hebben tot je account en apparaten na overlijden.

Verder zijn app-privacyrapporten toegevoegd, kun je verberg mijn e-mailadres ook rechtstreeks gebruiken in de Mail-app en kan de Zoek mijn-app ook zoeken naar onbekende items wanneer je vermoedt dat je stiekem gevolgd wordt. Daarnaast bevat deze software-versie ook nog extra opties die in eerste instantie waren uitgesteld.

Digitale erfenis

iOS 15 maakt het gemakkelijker om te beslissen wat er met je Apple ID-account en data gebeurt na je overlijden. Je kunt familieleden of geliefden kiezen die toegang krijgen tot je Apple ID en persoonlijke gegevens als je bent overleden. Apple noemt dit deze functie 'Digitale Erfenis' en kun je instellen via Instellingen ▸ Naam ▸ Wachtwoord en beveiliging ▸ Erfeniscontact ▸ Voeg een nieuw erfeniscontact toe ▸ volg de stappen op het scherm om een toegangssleutel te delen.

Digitale erfenis Apple en erfeniscontact instellen

Iedereen die je koppelt aan je digitale erfenis kan na het overlijden contact zoeken met Apple. De contactpersoon heeft dan de toegangssleutel en een kopie van je overlijdensakte nodig om toegang te krijgen tot je account en gegevens. Alleen personen die je toevoegt kunnen na het overlijden toegang krijgen, het is dus belangrijk dit in te stellen.

ook interessant
Contacten toevoegen aan je digitale erfenis zodat ze toegang hebben tot je account
Contacten toevoegen aan je digitale erfenis zodat ze toegang hebben tot je account

Met digitale erfenis kun familieleden of geliefden kiezen die toegang krijgen tot je Apple ID en persoonlijke gegevens als je bent overleden.

App-privacyrapporten

iOS/iPadOS 15.2 voegt privacyrapporten van app-activiteit toe. Een nieuwe privacy-functie, die inzicht geeft in hoe vaak apps toegang hebben tot je gegevens. De functie registreert elke keer dat apps of websites toegang krijgen tot je locatie, microfoon, camera, foto's, etc. De functie maakt een zevendaags overzicht van wanneer een app toegang heeft gehad tot je gegevens. Je kunt het rapport inschakelen en bekijken via Instellingen ▸ Privacy ▸ Rapport over privacy van apps.

App-privacyrapporten

Uitbreidingen voor Verberg mijn e-mailadres

Wanneer je jezelf inschrijft voor een bepaalde nieuwsbrief of een account aanmaakt, dan moet je vanzelfsprekend een e-mailadres opgeven. Een nadeel van nieuwsbrieven is dat het aanmelden vaak een fluitje van een cent is, maar het afmelden wordt nog wel eens moeilijk gemaakt. De iCloud+ functie 'Verberg mijn e-mail' brengt hier verandering in.

Met de 'verberg mijn e-mail' optie hoef je niet meer je 'echte' e-mailadres op te geven, maar kun je automatisch een alias aanmaken. De nieuwe berichten ontvang je dan via het alias-adres en deze worden automatisch doorgestuurd naar een e-mailadres dat actief is op je apparaat. Vanaf iOS 15.2 en iPadOS 15.2 werkt deze functie ook rechtstreeks in de Mail-app en kun je tijdens het opstellen van een nieuw e-mailbericht een willekeurig mailadres aanmaken door te tikken op je mailadres in het 'van-veld'.

ook interessant
Verberg mijn e-mailadres instellen en gebruiken
Verberg mijn e-mailadres instellen en gebruiken

Verberg mijn e-mailadres instellen en gebruiken op iPhone, iPad en Mac. Aliassen aanmaken voor je e-mail en meer dankzij iCloud+.

Onbekende items traceren via Zoek mijn

Als je denkt dat een object in de buurt wordt gebruikt om je locatie te tracken, kun je deze vinden via de Zoek mijn-app. Met behulp van een AirTag of Chipolo One Spot is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand stiekem te volgen zonder dat deze het door heeft. Je iPhone of iPad geven al een seintje als je zo'n item bij je draagt die niet van jou is, maar deze melding verschijnt pas na een aantal dagen.

Onbekende items traceren via Zoek mijn

Als je dus het vermoeden hebt dat je stiekem gevolgd wordt, kun je vanaf iOS 15.2 via de Zoek mijn-app ▸ Objecten ▸ veeg de informatiekaart omhoog ▸ tik op 'Objecten die mij kunnen tracken'. Onmiddellijk gaat de Zoek mijn-app op zoek naar items in de buurt die je mogelijk kunnen volgen.

ook interessant
Chipolo ONE Spot: het alternatief voor de AirTag met zoek mijn-ondersteuning
Chipolo ONE Spot: het alternatief voor de AirTag met zoek mijn-ondersteuning

Uitgebreide review van de Chipolo ONE Spot. Het alternatief voor de Apple AirTag met ondersteuning voor het zoek mijn-netwerk.

Communicatie veiligheid voor kinderen

Afgelopen zomer had Apple maatregelen aangekondigd om kinderen beter te beschermen tegen misbruik. Door de ontstane ophef heeft Apple de introductie van deze functies uitgesteld. Eén van de drie maatregelen wordt in iOS/iPadOS 15.2 toegevoegd. Het gaat om communicatie veiligheid voor kinderen. Alleen in de Verenigde Staten zal de Berichten-app (iMessage) nieuwe tools krijgen om kinderen en hun ouders te waarschuwen bij het ontvangen of verzenden van seksueel expliciete foto's.

Seksuele content in iMessage herkennen

Wanneer een kind onder de 12 jaar een naaktfoto ontvangt wordt deze automatisch door Berichten geblurd. Het kind kan nu zelf bepalen of de foto toch bekeken wordt en/of er een melding naar de ouder wordt gestuurd. In het oorspronkelijke plan zou er meteen een melding verstuurd worden. Nu wordt het kind gewaarschuwd en bepaalt het zelf of deze ook de ouder inlicht en/of de foto opent.

ook interessant
CSAM-detectie in iCloud-foto's en doorzoeken op kindermisbruik definitief geannuleerd
CSAM-detectie in iCloud-foto's en doorzoeken op kindermisbruik definitief geannuleerd

Apple neemt maatregelen tegen kindermisbruik in de Verenigde Staten en doorzoekt berichten naar seksuele beelden.

Apple Music Voice abonnement

Met het nieuwe Apple Music Voice-abonnement krijg je voor $4,99 toegang tot de muziekcatalogus van ruim 90 miljoen nummers, tienduizenden playlists, waaronder nieuwe playlists voor een bepaalde stemming of activiteit, persoonlijke mixen, zenders per genre en natuurlijk Apple Music-radio.

Het Voice-abonnement kun je alleen benaderen via Siri op al je Apple-apparaten. Dit houdt in dat je in de Muziek-app geen bibliotheek kunt samenstellen. Met behulp van spraak krijg je toegang tot de catalogus en heb je als abonnee volledige controle over het afspelen, inclusief onbeperkt nummers overslaan. Voorlopig komt dit Apple Music abonnement niet beschikbaar in Nederland en België, klik hier voor alle landen en regio's.

ook interessant
Apple Music Voice gestopt: goedkoper abonnement met Siri niet meer beschikbaar
Apple Music Voice gestopt: goedkoper abonnement met Siri niet meer beschikbaar

Apple stopt met Apple Music Voice: goedkoper muziekabonnement met Siri per direct niet meer beschikbaar.

Overige vernieuwingen iOS 15.2

ook interessant
iOS 15 tips en iPadOS 15 overzicht – iPhone & iPad
iOS 15 tips en iPadOS 15 overzicht – iPhone & iPad

Alle iPadOS 15 en iOS 15 tips voor iPhone & iPad. Het iOS 15 archief wordt wekelijks aangevuld met nieuwe tips, tweaks en handleidingen

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt15/12/2021 14:10
Categorie iOS, Lijstjes
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • @andre Herstart je apparaat eens geforceerd via deze stappen: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

    @Paul Je kunt een toegangscode alleen aanmaken via een iPhone, iPad of Mac vanaf bovenstaande softwareversies. Je kunt iedere contactpersoon toevoegen aan de digitale erfenis, deze hoeft geen Apple apparaat te hebben of de nieuwste softwareversie geïnstalleerd te hebben. Print dan de digitale toegangssleutel en bewaar deze op een veilige plek, bijvoorbeeld bij de notaris of documenten bij overlijden.

    Daarnaast kun je deze sleutel ook handmatig delen via mail of als pdf-bestand. Je moet dan wel handmatig de contactpersoon inlichten dat je hem, haar of hun hebt toegevoegd als erfeniscontact voor Apple. De contactpersoon kan dan met deze sleutel, overlijdensakte en identiteitsbewijs toegang krijgen tot je gegevens. Meer info: https://www.appletips.nl/digitale-erfenis-apple/

    Beantwoorden
  • Mijn zoon heeft een Android telefoon. Kan ik hem uitnodigen voor mijn digitale erfenis?

    Beantwoorden
  • Enkele keren getracht de laatste update binnen te halen en te installeren, maar krijg alleen maar een foutmelding dat deze versie niet geïnstalleerd kan worden (op mijn iPhone 11).

    Iemand enig idee?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store