17 juli 2011

iOS 5iOS 5 Feature: Airport apparaten beheren

Met iOS 5 heb je geen computer meer nodig om een iPad, iPhone of iPod touch te beheren. Je kunt een iDevice namelijk direct draadloos activeren en configureren. Tevens wordt het mogelijk om iOS-softwareupdates direct op je iDevice te downloaden en met iCloud kun je je apparaat automatisch backuppen of herstellen.

Maar er is meer, wanneer je geen Mac (of Windows computer) bezit dan is het niet mogelijk om een Airport Express of Airport Extreme te configureren. Dit is iets waar iOS 5 verandering in gaat brengen. Het is namelijk mogelijk om met behulp van een iOS 5 device de basisfuncties van een Airport Express of Extreme te configureren.

Het configureren is echter alleen mogelijk bij een nieuw Airport apparaat of als deze is teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen. Waneer een nieuw Airport apparaat wordt aangetroffen dan krijg in het menu Instellingen ▸ Wi-Fi netwerken de mogelijk om het Airport apparaat te selecteren en configureren.


De Airport configuratie blijft op dit moment (iOS 5 beta) beperkt tot het toekennen van naam en wachtwoord aan het Wi-Fi netwerk. Dit alles is echter wel genoeg om een Airport basisstation operationeel te krijgen. De Time Capsule wordt op dit moment nog niet ondersteund.

Eric bedankt voor de screenshots!Reacties


 • sredlums

  17 juli 2011 om 20:21

  Sorry, maar dat je geen AirPort apparaten zou kunnen configureren op Windows computers is echt onzin…!

  Er zit gewoon een CD bij met een installer voor het AirPort configuratieprogramma voor Windows…

  Ik installeer die dingen bij dagelijks voor m’n werk, en moet bijna elke keer aan onze klanten uitleggen dat ze dat CDtje ècht niet hoeven te bewaren omdat het alleen voor Windows-gebruikers interessant is (op elke Mac staat het programma immers al standaard geïnstalleerd).
  Heb inmiddels ook al eens de configuratie via iOS5 gedaan, maar dat is voor mij nog te beperkt om echt handig te zijn.

 • King1987

  17 juli 2011 om 20:26

  Jammer genoeg alleen om op te zetten. Ik kan mn beide airports niet zien :-(

 • michel

  17 juli 2011 om 20:51

  Ik zie de optie niet, heb wel een airport extreme.

 • mrkoetje

  17 juli 2011 om 20:58

  was dit nu al maar zo. ik ga op vakantie en aldaar staat een livebox wired en ik heb alleen m’n iphone 4 bij me. ik hoop maar dat ik met mijn airport express op internet kan. anders 2 weken geen internet. met deze opties kan je tenminste wat meer

 • Eric

  17 juli 2011 om 22:12

  Je kunt je airport apparaat alleen instellen als deze nog niet ingesteld is met je ios5 apparaat. Eerst even resetten ;)

 • iDennis

  17 juli 2011 om 23:25

  Voor Windows is gewoon een configuratieprogramma te downloaden hoor! Via de support site van Apple zelf. http://support.apple.com/downloads/AirPort_Utility_Setup_5_3_2_for_Windows?viewlocale=nl_NL

 • Martijn

  29 juli 2011 om 13:03

  Als het alleen maar werkt om Airport-apparaten voor het eerst in te stellen, mischien komt er dan wel een Airport-configuratie app in de App Store voor uitgebreide configuratie. En ja om die te downloaden moet wel je netwerk ingesteld zijn, vandaar waarschijnlijk die optie bij de WiFi instellingen.

 • Martijn

  13 oktober 2011 om 12:05

  Zie je: http://itunes.apple.com/nl/app/airport-utility/id427276530?mt=8

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!