17 juli 2011

5 Tips voor iChat, Finder en Keynote

Mac OS X is een operating systeem met een overvloed aan mogelijkheden die het werken ermee ontzettend handig maken. Vandaag 5 tips voor Finder, iChat en Keynote waarvan je misschien nog niet op de hoogte bent.

1. Op het toetsenbord van een MacBook zit geen home en end toets. Op zich zijn dit handige toetsen om snel in een document/webpagina naar het begin of het einde te springen. Door gebruik te maken van de fn toets en de cursor toets links en rechts kan respectievelijk het begin (home) of einde (end) van een document springen.

• OS X Finder

2. Een groot aantal applicatie's zijn in OS X voorzien van een knoppenbalk, die je heel eenvoudig naar je eigen wensen kan aanpassen. Control+klik op een knoppenbalk en selecteer de optie "Pas knoppenbalk aan...". Als je de grootte van een venster aanpast dan kan het voorkomen dat er bepaalde knoppen niet meer worden weergegeven omdat er niet genoeg plaats voor is. Door de Control toets ingedrukt te houden en op een icoon te klikken kan je de optie "Zorg dat onderdeel altijd zichtbaar blijft" activeren. Deze optie zorgt ervoor dat de geselecteerde knop altijd zichtbaar blijft in de knoppenbalk, ook wanneer er minder plaats beschikbaar is.

3. In OS X Finder kan je met cmd⌘+F eenvoudig zoeken naar bestanden waarin een bepaalde tekst voorkomt. Gebruik je echter Shift⇧+cmd⌘+F dan kan je zoeken op alleen de bestandsnaam. Ontzettend handig aangezien je alleen maar mappen en bestanden in de zoekresultaten zal terugvinden.

• iChat

4. In iChat heb je de mogelijkheid om je accounts automatisch te laten inloggen wanneer je de applicatie opstart (Optie: Log automatisch in wanneer iChat wordt geopend). Nu kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat je dit in sommige gevallen helemaal niet wilt. De oplossing: door de Shift⇧ toets ingedrukt te houden bij het opstarten iChat worden je accounts eenmalig automatisch niet direct ingelogd. Deze truc werkt overigens ook met Adium.

• Keynote

5. Wanneer je een presentatie met behulp van Keynote laat zien op je Mac (kiosk mode) dan is het vervelend als iemand aan je toetsenbord zit en de presentatie (per ongeluk) wordt afgesloten. Je kan dit voorkomen door middel van de Inspector optie ▸ Document ▸ Wachtwoord vereist om te stoppen. Door het activeren van deze optie kan een Keynote presentatie alleen nog maar worden afgesloten doormiddel van je gebruikersnaam en wachtwoord.Reacties


 • Niek

  17 juli 2011 om 10:30

  Command – up/down werkt ook. Vind ik zelf eigenlijk prettiger.

 • sypie

  17 juli 2011 om 12:52

  Doe je Fn+ cursor op/neer dan ga je een pagina naar beneden, probeer maar eens op deze pagina.

 • Arjan

  17 juli 2011 om 16:15

  Met Magic Mouse heb je dat niet nodig, kun je gewoon in 1x helemaal naar beneden ‘slide’….

Een reactie toevoegen: