13 juni 2012

iOS 6iOS 6 Sneak preview: De nieuwe kaarten app

Een groot verschil tussen iOS 5 en iOS 6 is de kaarten app van Apple. In iOS 6 zet Apple, Google compleet buitenspel en introduceert een eigen kaarten applicatie. De kaarten app in iOS 6 biedt meer functies dan dat we van Google Maps gewoon zijn. Zo heeft de applicatie nu ondersteuning voor Siri gekregen, een turn-by-turn navigatie en 3D kaarten.

Kaarten

Het belangrijkste aan de kaarten app zijn natuurlijk de kaarten zelf. De kaarten van Google Maps zagen er altijd keurig uit. De kaarten van Apple zien er echt 'iCandy' uit, precies wat we van Apple verwachten. het gebruiksgemak is hetzelfde gebleven, je kunt eenvoudig en snel de weg naar bijvoorbeeld een restaurant of winkel vinden.

De kaarten van Apple worden nu in alle native apps van Apple gestopt waaronder Find my Friends, Find my iPhone en Siri.

Tevens is in de kaarten app ook het bekende platform 'Yelp' geïntegreerd. Yelp is een platform waarmee je recensies van winkels, restaurant, hotels en meer kunt bekijken. Vaak zitten hier ook foto's bij.

Turn by Turn navigate

Een nieuw onderdeel in de kaarten applicatie is de navigatie optie. Met Google maps kon je ook gebruik maken van een soort van navigatie, maar deze gaf je verder geen gesproken instructies. Met de ingebouwde navigatie kun je eenvoudig en overzichtelijk naar je bestemming toe rijden. Het interface van de navigatie heeft ook een Apple feeling en lijkt qua informatie veel op de TomTom (die tevens de benodigde kaarten heeft geleverd aan Apple).

Navigatie is eenvoudig te starten door een bestemming in te voeren (bijvoorbeeld: "Apple Store Amsterdam") en op het 'Auto'tje' te klikken. De navigatie wordt dan direct gestart en kun je de weg op. Een stem geeft onderweg instructies en ook is Siri te gebruiken om je bestemming in te voeren. Tevens zijn ook alle Apple Store's aangegeven op de kaart.

Traffic

De kaarten applicatie geeft ook aan waar er files zijn, waar de weg afgezet is en geeft meldingen. Het is overigens nog niet bekend of deze functie daadwerkelijk ook in Nederland zal gaan werken.

Fly-over

De laatste nieuwe functie maar ook zeker niet de minste is 3D kaarten. Met 3D kaarten kun je steden vanaf nu in de derde dimensie bekijken. Apple heeft gebouwen, bruggen en huizen allemaal gedetailleerd in 3D gemaakt. Dit hebben ze gedaan met speciale vliegtuigen en helikopters. De functie is vergelijkbaar met de Google Maps functie die Google onlangs presenteerde.

Een minpunt is dat de 3D kaarten helaas op zeer beperkte plekken in de wereld werkt. In Nederland is er nog geen enkele kaart beschikbaar.

De kaarten applicatie in iOS 6 heeft een prachtige make-over gekregen. Je iDevice heeft met iOS 6 een ingebouwde navigatie aan boord en natuurlijk prachtige 3D kaarten.

https://www.youtube.com/watch?v=hQRlr_lV2qQReacties


 • Marco de Bruijn

  13 juni 2012 om 10:16

  Dit soort ontwikkelingen vind ik altijd prachtig om te zien. Het wordt er alleen maar beter op. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat Nederland ergens onderaan bungelt voor wat betreft het invoeren van al deze nieuwe diensten. Denk bijvoorbeeld ook aan Siri. Natuurlijk is de afzetmarkt in NL een stuk kleiner dan bijvoorbeeld China, waar Apple nu zijn focus op heeft gericht en dat is toch best wel jammer. Vanuit het oogpunt van groei en omzet begrijpelijk maar de NL iOS/OSX gebruiker wordt vaak een toekomst voorgeschoteld dat niet zelden nog lang in de toekomst zal verblijven.

 • Raoul

  13 juni 2012 om 10:29

  Betekend dit ook dat er uberhaupt geen Google Maps app meer is? En dus ook geen streetview mogelijkheid?

 • Louis vD

  13 juni 2012 om 10:31

  Ik had al wat side-by-side vergelijkingen gezien tussen de Google kaarten en de iOS 6 kaarten, maar ik had juist de indruk dat het helemaal geen “iCandy” was, maar vooralsnog juist erg karig en inconsistent.

  Waar Google bijvoorbeeld huisnummers, rijrichting en groen aangeeft, met kleuren voor gebruik (voetgangersgebied, industrie en sportvelden bijvoorbeeld in een ander kleur) is bij iOS alles kaal en non-descript geel.

  Je ziet het al hierboven in het eerste screenshot, de groenstrook tegenover De Balie staat niet op de kaart (Google toont die wel). Dat lijkt me inconsistent omdat er wel ander groen op de kaart staat en daardoor juist niet helemaal Apple waardig.

 • Mondo

  13 juni 2012 om 10:34

  Ook misschien even laten weten dat die flyover en 3D enkel zal werken op iPad 3 en iPhone 4S.

 • Marco de Bruijn

  13 juni 2012 om 10:38

  Google Maps zal worden aangeboden in de AppStore heb ik links en rechts vernomen in het geruchten circuit. Heb ook gehoord dat het nog aan Apple is om deze App al dan niet toe te laten in de AppStore. Ben benieuwd.

 • Christiaan

  13 juni 2012 om 13:35

  Zijn al deze nieuwe functies voor zowel iphone 3gs, iphone 4 en 4s? Of zijn er een aantal functies alleen voor de 4s?

 • Mondo

  13 juni 2012 om 14:57

  @Christiaan: Kijk eens hierboven;).

 • Max_G

  13 juni 2012 om 15:12

  Als er geen streetview is, voor mij geen nieuwe iPhone. Hoop maar dat Marco de Bruijn gelijk heeft en GM betaalbaar is.

 • Ruben Stadman

  13 juni 2012 om 16:46

  nice filmpje en nice app

 • cloverfield

  13 juni 2012 om 18:36

  @Raoul, laten we inderdaad hopen dat of Google met een app komt of Apple dit heeft.

  Klinkt heel leuk hoor, dat 3D, maar iedereen weet dat Amsterdam misschien niet eens wordt toegevoegd… laat staat grubbevosseveen op de heide. Nutteloos, ja leuke gimmick, maar nutteloos: steve jobs is nu echt dood.

 • Marco Schreijen

  13 juni 2012 om 22:00

  Vandaag uitgeprobeerd, maar turn-by-turn navigatie is onbruikbaar. Dit had ik op mijn Palm V 10 jaar geleden. Absoluut geen vervanger voor apps als Navigon en TomTom. Geen spraakinstructie’s, Spartaanse kaarten en geen aanpassing route bij keuze andere route onderweg…

 • 013

  14 juni 2012 om 9:01

  Soms is het verstandig eerst iets te proberen voor men een mening vormt! @mondo 3D werkt perfect op de iPad 2! Zie bijvoorbeeld Sydney of cupertino! Niks mis mee dus! Daarnaast werkt Turn By Turn perfect in Nederland, helaas wel met een engelstalige Siri die de Nederlandse plaatsen en straten beter niet kan benoemen omdat het voor geen meter klinkt! (Naar Amsterdam en Eindhoven genavigeerd!)

  Daarnaast snap ik niets van de super positieve reacties op iOS 6 niet! Er zitten veel verbeteringen in voor developers, maar voor de consument zie ik weinig bruikbare verbeteringen. Wellicht dat die in de “nieuwe” iPhone zitten?!

 • arthur

  14 juni 2012 om 9:21

  Turn by turn al twee keer gebruikt, verkeesinfo werkt nog niet in Nederland, En geeft soms hele vreemde routes. Maar ach het kost dan ook geen tientallen euros . Sterker nog het is gratis. En zitten we nog in een Beta versie.

 • dolfke

  14 juni 2012 om 10:38

  Hoe kan iemand dit goed vinden ??Straten en wegen zijn nauwelijks zichtbaar. Groenzones vergeet het maar. Heel Spartaans jewel. Apple pls wakeup.

 • peke

  14 juni 2012 om 17:56

  Ik heb iOS 6 al :)

 • Mark

  17 juni 2012 om 9:36

  Maps is idd absoluut geen verbetering: geen street view, een waardeloze satellietfunctie en het aanbod van bedrijven in de Maps is bedroevend. Simpele bedrijven als supermarkten kent ie al niet. Ziet er leuk uit, maar praktisch nut is nihil.

 • Jack

  19 juni 2012 om 13:15

  iOS 6 met jailbreak en russische tweak op een iPhone 4 zorgt er ook voor dat maps in 3D werkt ( uit eigen ervaring ).

 • vraag

  28 augustus 2012 om 19:54

  Voor iedereen die aan het klagen is dat iDe maps app Flut isIos 6 zit nog in een BETA ja echt waarIn beta 4 zie je alle gebouwen contourenAl.Dus mensen zeur niet;Het is apple die gooit echt geen troep in ios.Ookal komen ontwikkelingen bij apple wat sloom daarna heb je het altijd met kwaliteit ;En anders stap je toch lekker over naar android#zeur

 • Peppijn

  19 september 2012 om 23:05

  Inmiddels ook IOS 6 binnengehaald en meteen de kaarten app uitgeprobeerd
  Werkt goed is alleen wat langzaam Wat me verder opvalt is dat tijdens het navigeren mijn iPhone 4 zwijgt in alle talen. Zou ik hier uit op kunnen maken dat ik pas vanaf de iPhone 4S (Siri) gesproken navigatie tot mijn beschikking heb?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!