19 juli 2012

iPhoto gebruiken in combinatie met Dropbox of Google Drive

De online opslagdiensten zoals Dropbox en Google drive worden steeds populairder, dit is voornamelijk te danken aan het feit dat de bestanden die je op een dergelijke dienst plaatst overal ter wereld benaderbaar zijn en automatisch gesynchroniseerd worden tussen al je verschillende apparaten.

Het is ook mogelijk om de iPhoto bibliotheek te gebruiken in combinatie met DropBox of Google drive. Wanneer je hiervan gebruik maakt zal je foto bibliotheek altijd dezelfde inhoud hebben doordat de wijzigingen automatisch worden gesynchroniseerd.

Mocht je de iPhoto bibliotheek willen verplaatsen naar een online opslagdienst dan dien je de bibliotheek te verplaatsen. Standaard wordt de foto bibliotheek van iPhoto opgeslagen in de map:

thuismap ▸ Afbeeldingen ▸ iPhoto-bibliotheek.

De ‘iPhoto-bibliotheek’ kun je met behulp van Finder eenvoudig verplaatsen of kopiëren naar Dropbox of Google drive. Nadat deze is gekopieerd, dubbelklik je op de ‘iPhoto-bibliotheek’ en iPhoto zal automatisch de bibliotheek openen vanuit de Dropbox of Google Drive map.

Wanneer de bibliotheek correct wordt geopend kun je eventueel de originele ‘iPhoto-bibliotheek’ verwijderen uit de thuismap. Mocht iPhoto bij het opstarten de verkeerde ‘iPhoto-bibliotheek’ openen of de bibliotheek niet terug kunnen vinden sluit dan iPhoto af en start deze opnieuw met de option⌥-toets ingedrukt. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om handmatig de foto-bibliotheek te selecteren.

Om synchronisatie fouten met de foto-bibliotheek te voorkomen is het aan te bevelen om de iPhoto aplicatie slechts te openen op één Mac tegelijkertijd.Reacties


 • Flieps

  19 juli 2012 om 10:21

  Blijft één punt over: Mijn iPhoto bibliotheek is erg groot. Deze oplossing kost dus EUR 200 p/j.

  Maar kan zo’n oplossing niet in een eigen netwerk? Zijn er Apps die zorgen dat een folder (iPhoto in dit geval) op een mac blijft staan, maar via een Netwerk HD in sync blijft met een folder op een andere HD? Zodat je thuis eigenlijk je ‘eigen’ dropbox hebt?

 • jocstone

  19 juli 2012 om 10:25

  heel leuk, behalve als je met een iPhoto Bibliotheek van om en bij de 40Gb zit…

 • maddriver371

  19 juli 2012 om 10:31

  Koop gewoon een HD van een paar TB veel goedkoper!

 • Flieps

  19 juli 2012 om 10:45

  @maddriver371

  Dat heb ik, maar hoe houdt je je bibliotheken gelijk? Het heeft geen zin ze te koppelen aan een router. een iPhoto bibliotheek via Wifi benaderen gaat allen goed al je van strandballen houdt.

 • PeterB

  19 juli 2012 om 11:20

  Beter koop je een NAS.

 • Ronald

  19 juli 2012 om 14:03

  En sla de foto’s op 2 verschilende lokaties op. Pas geleden is mijn (redelijk nieuwe) FireWire schijf kapot gegaan. Daarop stond dus mijn iPhoto bibliotheek!! (zo’n 45GB)
  Ik kan gelukkig zeggen: ” gelukkig hebben we de foto’s nog” , want ik sla de foto’s ook altijd bij picasa op.

 • Maccer

  19 juli 2012 om 14:17

  100GB bij google drive kost een 3,5€ /maand als ik me niet vergis…
  Gewoon de app downloaden zoals je met dropbox kan doen en je bibliotheek van iPhoto daar opslaan. Een externe HD kost je toch net iets meet dan 60€ per jaar :)

 • reynaert.devos

  19 juli 2012 om 15:44

  Nog een veel betere oplossing is om de foto’s op Flickr te zetten vanuit IPhoto, en Pro-account bij Flickr.

 • Roy

  20 juli 2012 om 8:25

  Goede tip. Alleen is een bibliotheek al vaak groter dan 5GB.

 • Carsten

  20 juli 2012 om 10:56

  Ja leuke tip idd, als je een kleine iPhoto library hebt. Dus niet echt praktisch!

 • Jan Erik

  22 juli 2012 om 18:59

  Ik heb een paar weken geleden een HD via Wifi gekocht. Afgezien dat hij niet de verwachte snelheid haalt ben ik toch tevreden. Nu kan ons hele gezin van de HD gebruik maken.

 • Louis vD

  23 juli 2012 om 9:30

  Als je wat serieuzer met backups van je fotobibliotheek om wilt gaan kun je altijd overwegen om over te stappen naar Aperture. Aperture kent Vaults waarmee je de hele bibliotheek incrementeel kunt backuppen naar meerdere externe disks, die je los van elkaar kunt bijwerken.
  Zo heb ik zelf twee vaults waarvan er eentje altijd buiten de deur is, die ik dan om de zoveel tijd omwissel met de ander. Ja, het kost wat (zowel Aperture, als extra disks, als wat werk), maar laten we wel zijn, backups moet je zo goed mogelijk doen, niet zo goedkoop mogelijk. Een backup op Dropbox (wat eigenlijk geen backup-service is, maar een sync service), voelt wat mij betreft toch niet echt veilig, omdat dat altijd een “live” kopie is van je disk, geen offline kopie.

 • Paul

  27 juli 2012 om 11:08

  Google drive valt sowieso af, ook al zou je extra ruimte kopen. Je mag maximaal bestanden van 10gig toevoegen. Had ik me even op verkeken.
  En 10 euro per maand voor Dropbox vind ik echt veel te veel voor een backup. Hang hem wel aan een airport extreme.

 • Marc

  4 januari 2013 om 17:02

  De iphoto library is geen bestand maar een directory, dus bestandslimiet van 10gig is geen probleem.

 • Hans de Neijs-Gouw

  2 juni 2013 om 12:45

  Zelf net nieuw abonnement afgesloten bij KPN met Samsung S4 en daar kreeg ik 48 Gb voor 2 jaar. Bovenop wat ik al gratis had nu dus 60 Gig maarja, het merendeel van de gebruikers hier zal wel een IPhone hebben. Ook bij de nieuwe HTC’s krijg je bij KPN zo’n grote Dropbox account cadeau.

 • Ina Oldenkamp

  18 februari 2014 om 21:57

  Ik lees hier over synchronisatie van iphoto naar google of naar dropbox. Ik wil eigenlijk graag het omgekeerde; foto’s van google+ naar iphoto laten synchroniseren. Ik heb een samsung smartphone en mijn foto’s gaan automatisch naar google+. Hoe krijg ik ze in iphoto?? In de tekst hierboven lees ik dat het mogelijk is deze programma’s samen te laten gaan.

 • Jennifer

  15 september 2014 om 17:19

  Besten, ik heb gisteren na lange tijd mijn dropbox weer eens geactiveerd en alles dus ook Iphoto is weer gesynchroniseerd. Nu open ik Iphoto en krijg dus de versie van 27 mei (alle vakantiefoto’s zie ik niet meer)! Help? Hoe krijg ik de versie van gisteren weer terug?

Een reactie toevoegen: