18 juni 2022

Is een VPN nog nodig voor een iPhone of iPad?

4 min leestijd
Is een VPN nog nodig voor een iPhone of iPad?
4 min leestijd

De producten van Apple staan erom bekend erg veilig te zijn. iOS is immers een gesloten besturingssysteem en de broncode is niet vrijgegeven aan app-ontwikkelaars, zoals wel het geval is met Android. Bovendien heeft het een heel aantal ingebouwde beveiligingsfuncties en privacyvoorzieningen om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je gegevens op je telefoon of in iCloud.

Apple werkt ook altijd aan nieuwe manieren om meer veiligheid te bieden:

  • iOS 14 (september 2020) bracht ons onder andere de functie ‘Privéadres’ vanuit het Wi-Fi-menu, waarmee je iPhone bij elk nieuw netwerk waarmee je verbinding een ander MAC-adres krijgt. Ook kregen we een knop om Exacte locatie aan en uit te zetten.
  • iOS 15 (september 2021) bevatte het nieuwe ‘Privédoorgifte’ voor abonnees van iCloud+. Hiermee wordt het verkeer afkomstig van je apparaat versleuteld en via twee afzonderlijke internetdoorgiften verstuurd.

Deze functies samengevoegd klinken erg veel als een VPN (virtueel privénetwerk). De kenmerken van een VPN zijn namelijk dat je internetverkeer versleuteld wordt en dat je je locatie ermee kunt verbergen, doordat je via het IP-adres van een VPN-server met het openbare internet verbindt.

Vergis je niet, de beveiligingsfuncties van Apple zijn geen vervanging van een volwaardige VPN-dienst. En wel om de volgende redenen.

Privéadres-functie van iOS vergeleken met een VPN

Een MAC-adres is niet hetzelfde als een IP-adres. Het MAC-adres identificeert het apparaat. Een IP-adres daarentegen wordt gebruikt om de verbinding van het netwerk met dat apparaat te identificeren. Hoe vaak je ook het MAC-adres wijzigt, de meeste online trackers blijven gebaseerd op IP-adres.

Buiten het vermijden van IP-adres-tracking, kan een VPN ook erg nuttig zijn om je locatie te spoofen. Als je toegang wil tot plaatselijke inhoud, zoals videostreams van publieke omroepen, heb je een IP-adres nodig van die locatie. Dus als je op vakantie in het buitenland naar NPO Start wilt kijken, of vanuit Nederland naar buitenlandse streams wilt kijken, helpt een VPN daarbij.

private relay privedoorgifte

Exacte locatie functie van iOS vergeleken met een VPN

Dit brengt ons naar de knop waarmee je jouw exacte locatie kunt verbergen in iOS. Als je deze functie gebruikt, wordt je locatie alleen getoond in een cirkel met een diameter van enkele kilometers. Je werkelijke locatie zal ergens in dat gebied zijn, niet per se in het midden.

Een VPN kan niet je gps-data veranderen. Dus apps die gebruik maken van je GPS-locatie kunnen nog steeds zien waar je apparaat is. In het geval van apps zoals Apple Maps of UberEats wil je natuurlijk dat je exacte locatie weergegeven wordt, maar misschien niet als het gaat om Tinder.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de GPS-functie aan- en uitzetten als je niet getrackt wilt worden. Dat is niet moeilijker dan switchen tussen exacte locatie en niet-exacte locatie.

En nogmaals, je locatie spoofen en toegang krijgen tot inhoud van andere landen doe je dus door je IP-adres te verbergen, niet je gps-locatie.

Privedoorgifte inschakelen in iOS 15

Privédoorgifte functie van iOS/iCloud+ vergeleken met een VPN

Op het eerste gezicht klinkt de Privédoorgifte-functie erg als een VPN: versleuteling en doorsturen via een relay, zodat je IP-adres, locatie en inhoud allemaal worden verborgen. Dat is precies een samenvatting van een VPN. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen op te merken:

  • De IP-adressen die Apple gebruikt om je echte IP-adres mee te vervangen, komen nog steeds overeen met je werkelijke regio. Je kunt geen andere regio kiezen of doen alsof je op een andere locatie bent. Geoblokkades omzeilen lukt met deze functie dus ook niet.
  • Privédoorgifte werkt alleen op Safari en Mail, en heeft dus weinig tot geen effect op de andere apps op je apparaat. Data van al je andere apps wordt niet versleuteld.
  • Privédoorgifte is gemakkelijk te herkennen als een "proxyserver" en wordt door veel websites automatisch geblokkeerd. Goede VPN-diensten weten hoe ze het verkeer kunnen mengen met dat van anderen, zonder op te vallen.

Is een VPN nog nodig op een iPhone?

Als je van de twee belangrijkste functies van een VPN gebruik wilt maken, al je internetverkeer wil versleutelen en toegang wil krijgen tot geogeblokkeerde inhoud, dan heb je echt nog steeds een VPN nodig.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum18/06/2022 09:30
Categorie iCloud
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  5 reacties


Reacties

  • Martin
    18 juni 2022 om 11:11

    Het is wel jammer dat je vergeet dat Apple al jaren verplicht om data tussen apps en servers te versleutelen. Dus in dat opzicht is vpn niet nodig.

    Versleuteling bij vpn vind zich ook alleen plaats tussen apparaat en vpn provider. Daarna reist het weer verder zonder encryptie. Het is dus handig als je openbare WiFi gebruikt maar als je het via 5G of netwerk doet die je vertrouwd is het niet echt nodig. (Ik vertrouw mijn provider meer met mijn data dan een random vpn provider)

    VPN’s zijn daarom eigenlijk alleen handig om je IP locatie te verbergen/veranderen. Alle persoonlijke data die je invoert op websites moet al gencrypt worden en word gedaan via https.

  • Nico
    18 juni 2022 om 11:38

    Beste Richard,
    Jouw Appletip is voor nerds. Niet voor de gemiddelde Apple gebruiker zoals ik.
    Dat is jammer omdat je doelt op die gewone Apple gebruiker.

    ,,Privé doorgifte “ met groen stip! b.v.:

    Ben ik nu beveiligd? Wordt er nu wel of niet iets doorgegeven?

  • Jan
    18 juni 2022 om 13:51

    Bij een Google One abonnement wordt ook VPN aangeboden. Werkt dat hetzelfde als bij een andere VPN aanbieder? Of kijkt Google dan gezellig mee wat je doet?

  • Marcel
    18 juni 2022 om 20:33

    Helemaal waar Nico. Voor de gemiddelde Apple gebruiker wordt privacy ruim voldoende bewaakt door Apple. “Verberg mijn e-mail” bv en alle encryptie etc. Als je iets te verbergen hebt of voor ‘n bedrijf is VPN misschien ‘n optie.

  • Ron boots
    7 juli 2022 om 20:48

    Maar er komt toch ook zoiets als
    “Passkeys “

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store