30 april 2010

Je Mac als een accesspoint gebruiken

airport-wifi-logo-png

Wanneer je op een locatie bent met maar één fysieke netwerk aansluiting en meerdere computers met WiFi, dan kun je heel eenvoudig in drie stappen van je Mac een draadloos accesspoint maken.

1. Plug allereerst je Mac in op het 'vaste' netwerk en controleer of je verbinding met internet correct werkt. Hierna ga je naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen en selecteer je in het venster de optie 'Internet deling', activeer nog niet het vinkje voor de optie!

2. Selecteer bij 'Deel de verbinding via:' voor de ingebouwde Ethernet adapter (2a) en kies 'AirPort' bij de optie 'Met computer de gebruikmaken van:' (2b).

3. Activeer het delen van de verbinding door het vinkje voor 'Internetdeling' aan te vinken.

Zie de voorbeeld instellingen:

wifi-sharing

Je bent nu klaar! Andere WiFi clients kunnen nu gebruik maken van je verbinding simpelweg door te connecten. Je kan de verbinding ook beveiligen met een WEP wachtwoord zodat niet iedereen er gebruik van kan maken. Dit wachtwoord kan je invullen door in het 'Internetdeling' scherm rechts onder te klikken op Airport opties.

In het venster activeer je WEP en geef je het wachtwoord in dat je wilt gebruiken.

airport-optionsReacties


 • jamy015

  30 april 2010 om 15:38

  Dit werkt ook met een mobiele datastick of internetstick! Meestal is het dan iets met HUAWEI of Option in plaats van Ethernet.

 • max

  30 april 2010 om 19:44

  Ik zit met het probleem dat mijn iPad een KPN hotspot niet ontvangt als ik in mijn boot zit. Ik heb ook een Mac Mini met externe antenne staan (dus airport niet in gebruik) dus dit leek mij ideaal om de hotspot naar mijn iPad te delen. Helaas werkt het niet. Als ik alles instel zoals hierboven -met het verschil dat ik de externe antenne selecteer ipv ethernet- dan ziet mijn iPad geen enkel ander netwerk. Mijn MacBook ziet enkel het KPN hotspot, maar ziet ook de Mac Mini niet. Iemand een idee?

 • max

  30 april 2010 om 22:37

  ik ontdek net ook dat de Mac Mini geen ad-hoc netwerk aan wil maken. Ik krijg dan de melding “Er heeft zich een fout voorgedaan bij het aanmaken van het comp…”

  Wie helpt?

 • Marielle

  5 mei 2010 om 12:32

  Alle stappen gevolgd. Helaas krijg ik via deze methode vanuit mijn iMac geen draadloos internet beschikbaar voor m’n (windows-)laptop. Krijg slechts een foutmelding op de laptop: “bezig met het verkrijgen van een netwerkadres”.

  Ten tweede raak ik ook nog het contact met mijn Airport Express, in gebruik voor streamen van muziek naar de stereo, kwijt. Deze AE is overigens niet op internet aangesloten.

  Kun je de beschrijving hier op aanpassen? Doe ik iets fout?

Een reactie toevoegen: