25 oktober 2014

YosemiteKleine wijzigingen in OS X Yosemite (deel 2)

OS X Yosemite logo

Launchpad

Alles in OS X Yosemite ziet er strakker en gestroomlijnder uit, het Lauchpad is zeker prachtig te noemen met zijn nieuwe interface en alle nieuwe (Apple) iconen. Maar dat is niet de enige wijziging in Launchpad, deze gedraagt zich nu nog meer als een iOS apparaat.

Zo kun je nu eindeloos applicaties toevoegen aan de folders binnen Launchpad. Voorheen zat hier een maximum aan, maar dat is nu niet meer het geval. Bovendien wordt de folder in zijn geheel geopend en kun je met behulp van twee vingers van rechts naar links vegen om te navigeren doorheen de folder.

meerder apps in folders

Berichten

Het is je vast al eens overkomen dat je een stukje tekst wilde kopiëren om deze vervolgens in de berichten applicatie te plakken en door te sturen naar een contactpersoon. In Mavericks was dit gedrag erg vervelend want de geplakte tekst had dezelfde opmaak zoals die op de website of document. In OS X Yosemite is dit voorbij en wordt alle geplakte tekst in de Berichten applicatie geconverteerd naar platte tekst. Nooit meer gedoe met gekke lettertypes en kleuren in Berichten.

Toetscombinaties

Mac gebruikers van het eerste uur kunnen echt niet zonder toetscombinaties. Door enkele toetsen op het toetsenbord in te drukken kun je simpelweg een hoop opties toepassen. Apple biedt nog steeds nieuwe toetscombinaties aan want deze het gebruik van OS X efficiënter. Uiteraard kun je nog steeds via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties je eigen toetcombinatie aan handelingen toekennen. Nieuw in OS X Yosemite is de waarschuwing (door middel van het gele driehoekje) die je te zien krijgt wanneer een toetscombinatie al in gebruik is, zo heb je nooit een dubbele in je systeem.

toetscombinatie in gebruik

Safari

Safari is sneller, maar ook slimmer dan ooit. Dankzij de nieuwe videoweergave speciaal voor Netflix kun je drie uur langer films en series bekijken zonder enige moeite. Ook video-websites zoals YouTube en Vimeo kunnen hun video’s afspelen zonder dat er een extra (flash) plug-in voor nodig is. Hierdoor is Safari niet alleen sneller, maar ook nog eens effectenter en energiezuiniger.

Haal meer uit OS X Yosemite met de 'Kleine wijzigingen'.
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige OS X Yosemite tips voor de Mac worden besproken. De verschillende delen, kun je hier teruglezen.Reacties


  • sredlums

    25 oktober 2014 om 15:55

    Voor toetscombinaties die al in gebruik zijn wordt al zo lang ik me kan herinneren gewaarschuwd, die is echt niet nieuw…

  • Erwin

    25 oktober 2014 om 16:08

    Kan je bij Safari ook uitzetten dat fullscreen youtube videos naar een nieuwe ”desktop” gaan? Als je nu zo’n video op fullscreen wilt komt er zo’n irritante vergrotende animatie en opent hij hem een nieuwe desktop. Met control <- kan je dan terug gaan naar je standard desktop met dock enz. maar ik wil dit helemaal niet, hij moet gewoon in de huidige tabblad gewoon fullscreen gaan.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!