28 maart 2015

Linka: Airplay functionaliteit toevoegen aan je autoradio

We luisteren allemaal graag muziek, zeker in de auto. Tijdens een lange rit kan een vrolijk muziekalbum van je favoriete artiest al snel de rit doen vergeten. Echter kunnen we wel constateren dat autofabrikanten achterlopen op gebied van muziekstreaming in de auto. Hier komt in de toekomst verandering in door CarPlay van Apple, maar daar is het nog even op wachten.

Via bluetooth kun je in veel auto’s al je muziek streamen naar het muzieksysteem van je auto, echter heeft dit een hoop nadelen. Het geluid is alles behalve helder en alle overige geluiden van je iPhone (of andere smartphone) worden ook doorgestuurd. Nexum heeft hier de oplossing voor bedacht, namelijk de 'Linka'. Hoe dit gadget werkt en wat het precies is lees je hieronder terug.

De Linka is een apparaat dat je koppelt via de ingebouwd 3,5mm audio-jack (ultra pure OCC koperen geluidskabel) aan de AUX audio-poort van je auto. Deze is bijna altijd aanwezig in een auto, de geïntegreerde USB-kabel dien je te koppelen aan de USB-poort van je auto. Heb je deze niet kun je een verloopstukje kopen die je in de 'sigarettenaansteker' kunt steken. De USB-kabel voorziet de Linka van stroom en de audio-jack stuurt het geluid door.

linkaauto2

Na het aansluiten zend de Linka een Wi-Fi signaal uit waarmee je jouw iPhone, iPod of iPad kunt verbinden, vanaf dit moment kun je airplay gebruiken om je muziek te streamen naar de Linka. De Nexum Linka is een DAC apparaat (digitaal-naar-analoog-converter).

De muziek die je streamt naar de Linka wordt onder een zo hoog mogelijk kwaliteit omgezet en vervolgens doorgestuurd naar de speakers van je auto. Dit resulteert in een heldere HD geluidservaring en zelfs live muziek kan prefect '3D' worden afgespeeld zodat je een fantastische geluidservaring krijgt. Je hoort meer details, alles is strakker en duidelijker hoorbaar.

linkaauto

Sommige auto’s maken al gebruik van een DAC-systeem, helaas zijn ze niet allemaal aan elkaar gelijk en kunnen vele volgens experts niet op tegen de Linka. Deze vertaalt de muziek zo goed dat de kwaliteit haarscherp wordt zelfs bij muziek die van mindere kwaliteit is zoals gecomprimeerde mp3’s. Ook in een oudere auto is de kwaliteit aanzienlijk beter, vaak zijn de luidsprekers prima, maar is het geluidsysteem achter deze luidsprekers de boosdoener voor een 'slechtere' geluidservaring. Dit probleem neemt de Linka weg.

Voordeel van streamen via Wi-Fi (Airplay) is dat dit minder vraagt van je batterij, alleen de muziek wordt gestreamd en niet de geluiden van overige apps of notificaties, bovendien zorgt het voor een constante hoge kwaliteit. Daarbij is de Linka zo ontworpen dat iPhone gebruikers hun 3G/4G netwerk kunnen gebruiken tijdens het streamen (dit kunnen Android gebruikers niet).

Voeg Airplay toe aan 'oude' muziekinstallatie

Naast de auto kun je de Linka ook in huis gebruiken, heb je een radio of muziekinstallatie zonder Airplay-functionaliteit dan kun je de Linka koppelen op dezelfde wijze als in de auto via AUX en USB. Maak verbinding met de Linka en stream je muziek naar de muziekinstallatie. Maak hiervoor verbinding met het Wi-Fi netwerk van de Linka en open dan een webbrowser en ga naar dit adres: 192.168.78.1 en verbind hem met je thuisnetwerk. Vanaf dit moment kun je via je Wi-Fi thuis verbinding maken met de Linka en gebruiken als Airplay apparaat.

linkaairplay

Conclusie

De Nexum Linka is een prachtig apparaat die je kunt gebruiken in zowel de auto of in huis om je muziek draadloos te kunnen streamen via Wi-Fi (Airplay). Het geluid is helder, strak en van hoge kwaliteit door de uitstekende conversie. Ben je opzoek naar een apparaat dit dit kan verwezelijken dan is de Linka een echte aanrader. Nadelen zijn er niet echt aan verbonden, het enige is dat je altijd op je smartphone gewezen bent bij het kiezen van een nieuw nummer. Thuis is dat geen probleem, maar in de auto misschien wel. Niet alleen kun je de muziek vanuit de gelijknamige applicatie streamen, ook vanuit diensten zoals Spotify en video’s. De Linka heeft een verkoopprijs vanaf €89 (misschien iets aan de hoge kant) en is te koop in de onderstaande webshops. Waar de Linka voor ontworpen is doet hij perfect, je beslist uiteraard zelf of je hem nodig hebt. Voor mensen met een muziekinstallatie in huis zonder Airplay is het een interessant product, voor in de auto is het voor echte muziekliefhebbers een aanrader.

CoolBlue - audiostreamershop.nl
Bol.com

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Distributeur DigiTrading die de Nexum Linka beschikbaar hebben gesteld.Reacties


 • Roko

  28 maart 2015 om 11:26

  Werkt dit ook met de audio van b.v. navigatie apps en hands-free gesprekken?

 • Bart

  28 maart 2015 om 14:46

  Wacht, dus je sluit een apparaat aan op de AUX-ingang en de USB-poort (of sigarettenaansteker) van je auto, en dan stream je via wifi de muziek daar naartoe? Waarom niet gewoon je iPhone aansluiten op de USB-poort (of sigarettenaansteker) en de AUX-ingang m.b.v. kabeltje? Of is dat te simpel gedacht van mij?

 • Wesley Fabry

  28 maart 2015 om 15:22

  @roko waarschijnlijk niet tenzij jouw navigatiesysteem ‘airplay’ ondersteund

  @bart niet helemaal waar, het is een mogelijkheid, maar het gaat erom dat je 1 enkel je muziek doorstreamt (jouw oplossing doet alle geluiden van apps, notificaties etc ook afspelen) 2 geen kabels aan je toestel want het is draadloos en meerdere kunnen met de linka verbinden en gebruiken. 3 hd kwaliteit, de link converteert en verbeterd het geluid. 4 geruisloos en helder

 • eggda

  28 maart 2015 om 22:38

  Beetje flauwekul apparaat. Kwaliteit is zo goed als gecomprimeerde versie op de telefoon, dus DAC heeft maar marginale impact. Als je geen notificaties wil horen dan heeft het zin, maar anders ben ik het eens met Bart een kabeltje van anderhalve euro heeft hetzelfde effect

 • br

  28 maart 2015 om 23:25

  Werkt je internet nog wel dan? Als je connect met een WiFi netwerk gaat je internet ook over deze verbinding, niet alleen muziek.

 • Philip

  29 maart 2015 om 4:21

  Snap de voordelen niet. Audio via Bluetooth is (in tegenstelling tot vermelding in het artikel helemaal niet slecht van kwaliteit, en om notificaties af te zetten, zet je gewoon de muts-knop van de iPhone op. Voordeel van Bluetooth is dat je nog handenvrij kan bellen ook. Oplossing die ik heb gevonden in mijn auto (oud model met wel AUX maar geen bluetooth) is de Smartbean … werkt PERFECT en kost amper 30 EUR …

 • Wesley Fabry

  29 maart 2015 om 8:27

  Het grootste voordeel is Airplay toevoegen aan oude muziekinstalaties in huis. De Linka wordt vooral verkocht voor in de Auto, zelf blijf ik het ‘in huis’ gebruiken het handigste. Daarnaast is het DAC gebruik fantastisch. Het is moeilijk uit te leggen, het verschil tussen alleen bluetooth, alleen aux of Linka kun je alleen horen.

  @BR staat uitgelegd in het artikel, maar dat kant. Je verbindt via wifi met de linka, maar kan je het mobiele netwerk blijven gebruiken (alleen iOS). Zo kun je prefect streamen en bijvoorbeeld spotify gebruiken (zie afbeelding in artikel).

 • Daniël uit Rotterdam

  7 april 2015 om 22:13

  @Eggda, ik vind de DAC een wereld van verschil maken (zelfs bij AAC 256), dus meningen hierover verschillen. Let wel, mijn ervaring is thuis via de speakers. Ik vind daarnaast Bluetooth met mijn Parrott niet geweldig klinken en volume regelen via iPhone ook niet handig. En om via de mute knop alles dicht te zetten… Maar nadeel kan ook een voordeel zijn…

 • René

  2 augustus 2016 om 22:20

  Ik zou graag willen weten of het volgende mogelijk is,
  Een wifi harde schijf met al mijn cd’s verbinding laten maken met de Linka.
  De Linka naar de aux van mijn autoradio en de bediening van de schijf dmv mijn iPhone.
  Dit lijkt me best leuk.

  Groet,
  René

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!