26 mei 2016

OS X: Locatie van een foto verwijderen met Voorvertoning

Voorvertoning OS X icon

In de meeste gevallen bevat een foto een aantal gegevens zoals datum, tijd en ook locatie. Met behulp van Voorvertoning in OS X kun je vrij eenvoudig de locatie verwijderen.

Deze informatie wordt ook wel 'EXIF’ (Exchangeable Image File Format) genoemd en zijn handig om foto’s te sorteren op bijvoorbeeld type camera, datum, enzovoorts. Hoe je de GPS gegevens van een foto kunt wissen lees je in de volgende stappen.

• Open de afbeelding in Voorvertoning
• Navigeer naar de menubalk
• Klik op 'Extra’s'
• Selecteer de optie 'Toon locatie-info'

locatie verwijderen via Voorvertoning

Direct wordt een venster geopend met alle informatie over de afbeelding, via bovenstaande procedure wordt automatisch het GPS tabblad geopend. Scroll naar beneden en klik onderaan de kaart op 'Verwijder locatie-info'.

Locatie verwijderen via Foto’s voor OS X i.p.v. Voorvertoning

Met de Foto’s voor OS X applicatie is het ook mogelijk de GPS gegevens te wissen, dit doe je door de afbeelding te openen en navigeer dan naar de menubalk, selecteer Afbeeldingen ▸ Locatie ▸ Verwijder locatie.

Lees ook: Locatie toevoegen aan Foto’s via gelijknamige appReacties


 • Henk Brendel

  26 mei 2016 om 21:10

  Nadat ik nogal veel moeite heb gedaan om aan al mijn foto’s locatie-informatie toe te voegen, vraag ik mij toch wel af waar deze functie in vredesnaam goed voor is. Is er iemand die niet mag wteen waar ik ben geweest? Misschien moet er ook een functie komen om het beeld te verwijderen? Of de camera? Of de fotograaf?

 • Gautam

  27 mei 2016 om 7:15

  Net klaar met het downloaden van Yosemite. Hopelijk zal dit werken. Bedankt

 • Peter Cornelis

  27 mei 2016 om 9:25

  @ Henk: Als jij foto’s op Marktplaats zet of op wat voor site dan ook, wil je toch niet altijd je adres meegeven?

 • Bert

  27 mei 2016 om 10:39

  Handig hoor, als je duizenden foto’s hebt in diverse mappen.
  Net zo handig als itunes: als je wat meer bestanden hebt is dat ronduit een ramp.
  Verschrikkelijk hoe apple met bestand-beheersing omgaat.
  Daar kunnen ze nog steeds bij Microsoft iets leren.
  Je moet eens proberen te ordenen in verkenner. Tenminste als je het naar je eigen inzichten wil doen. Knippen en plakken is een vergeving. Ja ik weet eerst kopieeren en daarna ctr plak, dan is je bestand verplaatst. Kijk maar eens hoevaak het mis gaat en hoe omslachtig je moet werken.
  Nee Apple, bestandsbeheersing is niet jouw terrein en daardoor zullen veel klanten bij je weglopen, zodra je concurrenten net zo’n mooie spullen maken.

 • Kor

  28 mei 2016 om 8:44

  In vergelijking met Windows 7 Explorer (die gebruik ik dagelijks op mijn werk) vind ik Finder wel meevallen. Het bied de basisfunctionaliteit, net zoals Explorer en wil je meer, dan gebruik je een filemanager. Gezien de enorme hoeveelheid filemanagers voor Windows is het daar ook niet alles koek en ei.

  Geen problemen met knippen en plakken hier, het kan ook met toetsencombinaties.
  Kopiëren: Object(en) selecteren, vervolgens CMD+C en dan CMD+V op de plaats van bestemming.
  Verplaatsen is CMD+C en dan plakken met CMD+ALT+V

  Ik was ook een TotalFinder gebruiker tot El Capitan, maar nu gebruik ik de standaard Finder. Die heeft tegenwoordig ook tabs, of ik open een andere Finderwindow om het naast elkaar te zetten. Een prettige uitbreiding op de Finder is Default Folder X.

  Als ik flink wat files moet verplaatsen/synchroniseren, dan gebruik ik het programma Forklift, ook onder Windows gebruik ik daarvoor een echte filemanager nl. Total Commander.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!