30 augustus 2009

Mac OS X 10.6 Snow Leopard verbeteringen (deel 3)

snow-3

Het derde deel van Snow Leopard's verbeterde features.

In Mac OS X 10.6 Snow Leopard zijn door Apple een groot aantal verbeteringen aangebracht. Sommige van deze verbeteringen zijn direct waar te nemen, andere verbeteringen zitten soms heel goed verborgen of vallen op het eerste gezicht helemaal niet op.

Automatisch vervangen van tekst

In Mail en Teksteditor is een tekstvervangings functie toegevoegd waarmee je sneltoetsen kunt aanmaken voor woorden, tekens of zinsdelen. Door het typen van een verkorte tekst wordt deze automatisch vervangen door wat jij zelf heb ingesteld. Wanneer je bijvoorbeeld 1/2 intyped zal Snow Leopard dit automatisch vervangen door ½, TM wordt ™ en (c) wordt ©. Het mooie van deze functie is dat je zelf vervangingen kan aanmaken.

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Taal en Tekst ▸ Tekst

10-6-tekst-subst


Verbeterde tekstselectie in Voorvertoning/Preview

De voorvertoning/preview applicatie is voorzien van 'kunstmatige intelligentie' waardoor de structuur van een PDF document van worden gedetecteerd. Wanneer je in het verleden tekst uit een PDF document selecteerde met twee kolommen dan werd de tekst uit zowel de linker als rechter kolom geselecteerd. Probeer nu maar eens een stuk tekst te selecteren in een PDF document met meerdere kolommen en je zult merken hoe het werkt.

10-6voorvertoning-kolommen


Automatische aanpassing van tijdzones

Op basis van Core Location technology kan Snow Leopard doormiddel van WiFi access-points je globale locatie achterhalen. Wanneer je locatie is gevonden wordt automatisch de tijdzone aangepast. Een zeer handige optie voor mensen die veel reizen, je dient de optie echter wel eerst te activeren.

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Datum en tijd ▸ Tijdzone

10-6-tijzone-aware


Een nieuw Voorzieningen/Services-menu

Het Voorzieningen/Services-menu is aangepast, er worden nu alleen nog de services weergegeven die relevant zijn voor het actieve programma of het geselecteerde bestand. Dus geen overbodige opties meer in het menu. Het is tevens mogelijk om het Voorzieningen/Services-menu naar eigen inzicht aan te passen.

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Toestenbord ▸ Toetscombinaties ▸ Voorzieningen

10-6-voorzieningen


Vensters sorteren in Exposé

Wanneer je Exposé activeert (F3) dan worden alle geopende vensters overzichtelijk op het scherm weergegeven. In het bovenstaande gedeeld verschijnen de actieve vensters en in het onderste gedeeld de geminimaliseerde vensters. Je kan de actieve vensters sorteren doormiddel van Command + 1 (op vensternaam) en Command + 2 (op applicatie naam). Wanneer er een groot aantal vensters actief zijn is dit een mooi effect om te zien.

Exposé (F3)


Cisco IPSec VPN

De mogelijkheden voor het opzetten van VPN verbindingen zijn in Snow Leopard uitgebreid. Aan de bestaande protocollen L2TP over IPSec en PPTP is Cisco IPSec toegevoegd. Een zeer handige optie voor zakelijk gebruikers, zonder extra software kan er nu eenvoudig een verbinding worden opgezet naar Cisco gebaseerde infrastructuren.

10-6-cisco-vpn

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Netwerk ▸ Nieuwe voorziening aanmaken


URL's toevoegen aan het adresboek

Je kan nu in adresboek direct een actieve URL uit Safari toevoegen aan een contactpersoon. Bezoek bijvoorbeeld de website van een contact persoon en ga naar Adresboek, selecteer de contactpersoon en doormiddel van het adresboek menu kan je eenvoudig het adres van de webpagina toevoegen aan zijn kaart.

Adresboek menu ▸ Kaart ▸ Voeg URL uit Safari toe

10-6-adresboek-urlStatus weergave van Time Machine

Onder OS X Leopard was het nog wel eens vaag waar Time Machine nu eigenlijk mee bezig was en hoever hij gevorderd was met de back-up. In Snow Leopard worden de start en afronding fases zoals bijvoorbeeld: 'Wijzigingen berekenen' in percentages weergegeven.

 Menubalk ▸ Time Machine

10-6-tm-info


Minimaliseren venster in het programmasymbool

Wanneer je normaal gesproken een actief venster minimaliseert dan verschijnt deze in het rechter-gedeelte van de dock. Je kunt er echter nu ook voor kiezen om te minimaliseren naar het applicatie icoon. Hierdoor blijft je Dock overzichtelijker. Je kunt de geminimaliseerde vensters weer oproepen door met de rechter muisknop of met control ingedrukt op het applicatie icoon te klikken. Doormiddel van Exposé (F3) kan je natuurlijk ook alle geminimaliseerde vensters bekijken.

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Dock


Nieuw infovenster in iCal

Aan iCal is een handig nieuw info venster toegevoegd die buiten het iCal venster in een separaat venster informatie geeft over je activiteiten. Zodra je een andere activiteit selecteert, verandert de inhoud van het info venster automatisch mee.

iCal menu ▸ Wijzig ▸ Toon infovenster (Alt ⌥+Command ⌘+I)

10-6-ical-venster

Snow Leopard verbeteringen deel 2
Snow Leopard verbeteringen deel 1


Reacties


 • W0uTeRr

  30 augustus 2009 om 10:28

  Ook dit is weer een helder en duidelijk overzicht, waarmee je snel een aantal nieuwe functies ontdekt in Snow Leopard. Erg handig, ga zo door!

 • Ietje

  30 augustus 2009 om 11:07

  Dat automatisch vervangen van tekst werkt nog niet helemaal goed hier.. in het menu staat het wel aangevinkt, maar als ik bijv. (c) type in Mail, dan blijft dat gewoon zo staan, en komt er geen copyright tekentje. Het zelfde met ‘teh’ wat automatisch vervangen zou moeten worden door ‘the’.. ook niks

 • Ietje

  30 augustus 2009 om 11:09

  Ohja en om nog even verder te zeuren, die timezone herkent hij ook niet: ‘unable to determine current location at this time’ .. dat was gister ook al zo

 • Ietje

  30 augustus 2009 om 11:15

  eerste probleem wordt als volgt opgelost:

  (In the application, Control-click and choose Substitutions > Text Replacement, or in some applications, you can also choose Edit > Substitutions > Text Replacement.)

 • ironmanixs

  30 augustus 2009 om 11:15

  In Mail moet je eerst de tekstvervanging activeren met je rechter muisknop of control+klik in het bericht.

 • Ietje

  30 augustus 2009 om 11:18

  yes kwam er net achter, bedankt

 • Patrick

  30 augustus 2009 om 12:52

  mooi nou kan ik het zelf uitproberen er zat een mooie bruine enveloppe bij de post ff installeren :P

 • Lau

  30 augustus 2009 om 13:44

  Helaas nog steeds geen ingebouwde NTFS-lees/schrijf support.. wel jammer :).

 • john88

  30 augustus 2009 om 13:47

  @Lau: Tjah dat is een kwestie van je concurrenten niet verder helpen. En volgens mij zitten daar rechten op, waarvoor Apple waarschijnlijk niet wil betalen…

 • Linda

  30 augustus 2009 om 16:09

  Ik heb hem geinstalleerd alleen krijg ik nu steeds een pop up om mijn sleutelhanger te synchroniseren. Je moet dan je wachtwoord intoetsen maar dan krijg ik de melding ongeldig wachtwoord.

  Iemand enig idee?

  Groet Linda

Een reactie toevoegen: