21 juli 2012

Mac OS X Gebruik maken van beveiligde bestanden

Onder Mac OS X bestaat de mogelijkheid om bestanden te beveiligen (locken). Op het moment dat je een bestand niet kunt bewerken dan is deze waarschijnlijk beveiligd om te voorkomen dat de inhoud wordt aangepast. De beveilig optie dient ervoor om een tijdelijke blokkade te activeren en het bewerken van een bestand te voorkomen.

Een beveiligd bestand kun je in de Finder herkennen aan de toevoeging van het hangslot symbool. De beveiliging kun je heel eenvoudig opheffen via het info-venster in de Finder.

1. Selecteer het bestand in de Finder
2. Klik hierop met de secundaire muisknop en selecteer de context menu-optie 'Toon info' of maak gebruik van de toetscombinatie cmd⌘ + I
3. Ga in het infovenster naar de sectie 'Algemeen'.
4. Wanneer een bestand is beveilig dan zal de optie 'Beveiligd' zijn geactiveerd. Door deze te deactiveren kan het bestand weer worden ontgrendeld.

Mocht het om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn om het bestand via het info-venster te ontgrendelen dan kun je hiervoor ook gebruik maken van OS X Terminal. In de meeste gevallen wordt het 'probleem' veroorzaakt door de permissies die zijn toegekend aan het bestand.

Start OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en gebruik het onderstaande commando:

sudo chflags nouchg bestandsnaam

Vervang 'bestandsnaam' door de het volledige pad en de naam van het document dat je wilt ontgrendelen. Je kunt ook 'sudo chflags nouchg' gevolgd door een spatie typen en daarna het bestand in het Terminal venster slepen, automatisch zal dan het juiste pad en naam worden aangevuld.

Doordat je gebruik maakt van het 'sudo' commando is het noodzakelijk om het wachtwoord van je gebruikersaccount op te geven. Na het invullen van het wachtwoord zal het bestand ontgrendeld en bewerkbaar zijn.Reacties


 • Laurens

  21 juli 2012 om 13:29

  Is het ook mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te ontgrendelen (eventueel via Terminal)?

 • Laurens

  23 juli 2012 om 17:34

  Niemand….?

 • Ronny

  24 juli 2012 om 22:40

  Ik zoek eveneens naar een oplossing om meerdere bestanden tegelijk te beveiligen of de beveiliging op te heffen … én … om de optie “delen en bevoegdheden – lezen en schrijven, alleen lezen, alleen schrijven… enz…” tegelijk voor meerdere bestanden te wijzigen.

 • Wotje

  2 augustus 2012 om 1:19

  @Laurens; ik gebruik daar ‘Locker’ voor zie: http://www.vojousoftware.com
  Werkt bij mij onder Snow Leopard.

 • lj

  14 mei 2013 om 20:48

  Ik heb geen wachtwoord voor mijn gebruiksaccount en daarom laat terminal het niet toe bestanden te ongredelen (terminal vraagt om een wachtwoord maar laat mij niks intypen). heeft iemand advies?

 • Mart

  6 augustus 2013 om 21:43

  @Laurens
  Op http://mac101.net/content/tips-tricks/pc-to-mac-using-terminal-to-fix-multiple-locked-files-and-folders-at-once/ staat goed beschreven hoe je van een hele directory (incl alle subdir) het attribuut kunt aanpassen. In mijn geval hoef ik alleen maar chflags -R nouchg * te typen om het read-only attribuut te verwijderen. De aan te passen directory sleep je gewoon in de terminal (achter het cd commando).

 • Mart

  6 augustus 2013 om 21:52

  @IJ
  kijk eens op: http://support.apple.com/kb/PH11331

 • Tessa

  10 mei 2017 om 10:57

  Ja, je kunt meerdere bestanden tegelijk ontgrendelen door alles te selecteren en dan via ‘toon info’ de beveiliging op te heffen! @ronny @laurens

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!