12 maart 2011

Mac OS X: Handige rekenmachine tips

In Mac OS X is ook een rekenmachine applicatie aanwezig, deze rekenmachine bevat enkele zeer handige verborgen features. Hieronder vind je een aantal kleine, maar zeer handige tips om het rekenwerk op je Mac makkelijker te maken.

1. Aantal decimale cijfers instellen

Onder 'Weergave' bij 'Decimale posities' kan je het aantal decimale cijfers, dus het aantal cijfers na de komma, instellen. Je kan kiezen van 0 cijfers na de komma tot 15 cijfers na de komma. Bij het weglaten van decimale cijfers, word het getal op de juiste wiskundige wijze afgerond.

2. Verschillende rekenmachines

Veel OS X gebruikers weten niet dat de Calculator applicatie niet zomaar een gewone rekenmachine is maar ook beschikt over een wetenschappelijke en een programmeurs variant.

Open Calculator en gebruik onderstaande toets combinaties (of het groene bolletje linksboven in het venster) om te switchen tussen de verschillende opties:

cmd⌘ + 1 : Standaard, cmd⌘ + 2 : Wetenschappelijk, cmd⌘ + 3 : Programmeur

3. Een overzicht tonen

Wanneer je een reeks van berekeningen moet maken, kan het soms handig zijn om een overzichtje te hebben van wat je allemaal hebt berekend en of er geen fouten inzitten. Ga in de menubalk naar 'Venster' en klik dan 'Toon overzicht' aan. Of om het makkelijk te maken, gebruik de shortcut cmd⌘ + T.

Je kan dit overzicht ook opslaan als een .txt bestand door in de menubalk op 'Archief' en vervolgens op 'Bewaar overzicht als...' te klikken, je kan ook de shortcut shift⇧ + cmd⌘ + S. Het overzicht kan natuurlijk ook worden afgedrukt.

4. Scheidingstekens duizendtallen

Persoonlijk vind ik dit een zeer handige feature in het rekenmachine in Mac OS X. Wanneer je moet rekenen met grotere getallen, dan kan je scheidingstekens aanzetten voor de duizendtallen. Ga in de menubalk naar 'Weergave' en klik vervolgens 'Toon scheidingstekens duizendtallen' aan.

Je ziet nu puntjes als scheidingstekens, maar dit kan je wijzigen in komma (,) , een spatie ( ) of een weglatingsteken ('). Je doet dit door in het dock op 'Instellingen' te klikken, vervolgens bovenaan op 'Taal en tekst', daarna klik je het tabblad 'Notatie' aan, nadien bij de getallen op 'Pas aan...' en tenslotte kies je bij 'Scheidingstekens' bij 'Duizendtallen' je favoriete scheidingsteken.

Zie ook onze tip over de rekenmachine conversies.Reacties


 • Humbert

  12 maart 2011 om 14:22

  Bedankt, dat wist ik allemaal nog niet! Ik blijf me iedere keer weer verbazen!

 • Escom1993

  12 maart 2011 om 15:06

  Rekenmachine conversies is een waardeloos programma. Men kan namelijk de valuta niet bijwerken en gezien de koersen dagelijks wijzigen kan men het dus best niet gebruiken. Er is een oplossing maar dan moet men voor elke bijwerking telkens heel het systeem op Engels overschakelen , en dat is toch echt niet handig. Gelukkig werkt “Dashboard rekenmachine” wel.

 • Waldher

  2 januari 2014 om 20:58

  het blijft mij iedere keer verbazen hoe ze er bij Apple in slagen om de meest eenvoudige dingen ongelofelijk ingewikkeld te maken ! (Ik heb ondertussen een jaar een Apple en wordt soms nog gek ; dingen die onder Windows vanzelfsprekend zijn vergen de vreemdste toetsencombinaties bij een Apple… heb je die dan gevonden en een tijdje niet gebruikt kan je weer op internet gaan zoeken hoe je bvb een fotoslideshow moet laten afspelen (ipv één per één te bekijken.. djeezes… waar halen ze het vandaan om te stellen dat Apple toch zo eenvoudig is om mee te werken ????!!??? )

Een reactie toevoegen: