12 maart 2011

iOS: Tips voor het invoeren van tekst

Het invoeren van tekst op de iPhone, iPad of iPod touch via het onscreen toetsenbord gaat bij de meeste gebruikers na enige oefening zonder problemen.

De onderstaande 8 tips geven je informatie hoe je bijzondere tekens kan benaderen, snel internet domeinen kan typen en hoe je toegang kan krijgen tot het toetsenbord woordenboek.

1. Door het € teken ingedrukt te houden krijg je de overige valuta tekens te zien.

2. In het nummer en symbool toetsenbord kan je door de ‘ of “-toets ingedrukt te houden alternatieve quotes (aanhalingstekens) invoeren.

3. Wanneer je in Mobile Safari een web url intikt in de .com button ingedrukt blijft houden krijg je de mogelijkheid om .net, .edu, org, .be, .com of .nl te selecteren.

4. Tijdens het invoeren van een email adres in de mail applicatie heb je de domeinen knoppen uit punt 3 ook tot je beschikking wanneer je de ‘.’ punt ingedrukt blijft houden.

5. De toetsen: E, Y, U, I, O, A, S, L, Z, C, en N zijn voorzien van accenten die te voorschijn komen wanneer je de bijbehorende toets ingedrukt blijft houden.

6. Door de ? en ! ingedrukt te houden krijg je ook de omgekeerde varianten te zien.

7. Het is op de iPhone ook mogelijk om woorden toe te voegen aan je iPhone, ga hiervoor naar safari en typ het gewenste woord in de zoekbox en druk op de knop Google. Het gezochte woord wordt automatisch toegevoegd aan het woordenboek.

8. Waneer er tijdens het typen rare woorden verschijnen, dan is het waarschijnlijk tijd om je woordenboek eens te resetten. Dit doe kan je doen in het onderstaande menu:

Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Herstel toetsenbord woordenboek

• Geupdate artikel


Reacties


 • Peter

  12 maart 2011 om 9:58

  Bij ‘-‘ ingedrukt houden in Notities krijg je ook een paar extra mogelijkheden.

 • Kristof

  12 maart 2011 om 11:24

  Fyi, de iPhone kan geen 2-letterwoorden leren.

 • Jordi

  12 maart 2011 om 13:58

  – Als je de ‘&’ toets indrukt krijg je ook een extra optie
  – Als je de ‘0’ toets indrukt krijg je ook een extra optie
  – Als je de ‘ ” ‘ toets indrukt krijg je ook extra opties

  en natuurlijk de euro-toets en de ‘ toets niet te vergeten

 • Dirk-Jan

  29 december 2011 om 12:31

  Bij het ingedrukt houden van de “123” krijg je de cijfers (en andere tekens). Als je dan je vinger naar ’t gewenste cijfer of teken sleept en loslaat, dan kom je weer terug in het qwerty toetsenbord.

 • Pieter

  30 december 2011 om 1:04

  Als je de shift toets ingedrukt houdt en je sleept naar een letter, wordt dat een hoofdletter. De volgende letter is dan weer klein (scheelt 2 klikken).

Een reactie toevoegen: