12 maart 2011

iPad: Multi-Touch gestures activeren in iOS 4.3

We krijgen ontzettend veel vragen van iOS gebruikers die iOS 4.3 hebben geïnstalleerd maar de nieuwe multi-touch gestures niet terug kunnen vinden op hun iPad. Apple heeft met betrekking tot de nieuwe Multi-Touch gestures een extra 'trucje' ingebouwd. Je dient namelijk met behulp van de Xcode deze nieuwe multitouch functies te unlocken. Hiervoor dient je iPad als "developer device" geregistreerd te zijn.

Iedereen kan de multi-touch gestures activeren op zijn iPad door in de Mac App Store 'Xcode' aan te schaffen voor € 3,99. Sluit je iPad aan en start Xcode na de aankoop/installatie. Klik op het iPad icoon in de linkerzijbalk. In het nieuwe venster wat verschijnt klik je op de knop “Use for Development”. Klik op het 'cancel' wanneer er een inlogvenster verschijnt en negeer eventuele verdere meldingen. Als alles goed is gegaan wordt het icoon naast de iPad groen. Sluit hierna op de iPad de instellingen app af met behulp van de multitasking-balk.

Start opnieuw de instellingen app en de nieuwe Multi-Touch gestures zullen nu verschijnen. Je kunt hierna met een 4 of 5 vingers ‘pinch’ terugkeren naar het thuisscherm. Omhoog en omlaag swipen om de multitasking balk weer te geven en tevens kun je met een een swipe naar links of rechts switchen tussen apps.

De multi-touch gestures werken ontzettend handig en als je er eenmaal aan gewend bent dan kan je niet meer zonder. Natuurlijk zullen er mensen zijn die het belachelijk vinden dat hiervoor € 3,99 voor moet worden betaald. In werkelijkheid koop je voor een paar euro's een complete pakket waarmee jezelf app's kunt gaan ontwikkelen en krijg je de beschikking over een groot aantal handige extra tools.

Zie de onderstaande korte Gizmodo video voor een demo van de nieuwe gestures.

Update: 12 Maart '11Reacties


 • Thibault

  12 maart 2011 om 11:10

  Dus dit gaat ook werken in combinatie met de final release van iOS 4.3 ? Ik heb bewust nog niet geüpdate sinds de Golden Master omdat ik de multi-touch gestures wil behouden.

  Het blijft voor mij een groot vraagteken waarom Apple dit niet standaard in iOS 4.3 heeft gestoken. Mensen gaan er geen last van hebben, er zit immers een aan/uit-schakelaar bij.

  Misschien wordt dit wel één van de nieuwe features die standaard aanwezig zullen zijn iOS 5 ?

 • Mike van Hoenselaar

  12 maart 2011 om 11:28

  Ook werkzaam op de iPhone (4)?

 • Richard IJzermans

  12 maart 2011 om 11:31

  @Mike ▸ Nope! alleen voor de iPad en iPad 2
  @Thibault ▸ Ook in de final release..

 • KvdLinde

  12 maart 2011 om 13:14

  Heb Xcode gedownload, nu aan het installeren.
  Blijft vast zitten op z’n 98 %.
  Hoe verder te handelen.

  KvdLinde.

 • Igor

  12 maart 2011 om 13:21

  Heeft het behalve voordelen ook nadelen om je iPad geschikt te maken voor development? en kun je dat ook ‘terugzetten’ zodat je een normale consumenten iPad hebt?

 • ppl

  12 maart 2011 om 13:30

  Het aanschaffen van Xcode is flauwekul. De aanschaf van Xcode waar het in dit artikel om gaat is versie 4 en die heb je absoluut niet nodig. Maak op developer.apple.com een gratis developer account aan en download daarna volledig gratis Xcode 3.2.6 met de iOS 4.3 SDK. Dat is een 4GB download die zonder gemor installeert. Kwestie van je iPad aansluiten en daarna Xcode 3.2.6 opstarten. Hij komt vanzelf met het device scherm waar je dan de rest van bovenstaande tip kunt volgen. Mocht hij nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld met een foutmelding komen dan kun je die negeren. Hij heeft inmiddels de extra multitouch gebaren aangezet.

  Nogmaals: de betaalde Xcode versie in deze tip is versie 4 die nogal wat problemen met het installeren heeft en geld kost. Deze is NIET nodig, je kunt gewoon de oude 3.2.6 versie nemen die niet alleen gratis is maar ook zonder problemen installeert.

 • Max

  12 maart 2011 om 15:08

  @ppl: Je hebt volkomen gelijk… sterker nog, ik heb een hele oude Xcode geinstalleerd staan, maar die doet het ook. Je iPad hoeft niet eens groen te worden. Als die iPad maar denkt dat ie “developer meat” is.

 • Louis vD

  12 maart 2011 om 16:49

  @KvdLinde: de Xcode 4 installer kan inderdaad blijven hangen, maar toch de install afgemaakt hebben. Check even /var/log/install.log of daar een “End install” en Summary in staan, want dan is hij er gewoon doorheen.

 • Louis vD

  12 maart 2011 om 16:52

  En als het ook met de oude Xcode werkt, dan werkt het neem ik aan ook met de Xcode die met OS X wordt meegeleverd? Scheelt weer een download. Dan hoef je alleen de iOS SDK nog maar te downloaden neem ik aan.

 • Biker

  12 maart 2011 om 17:22

  @thibault, de GM versie is identiek aan de final versie net als met iOS 4.2 destijds.

 • ppl

  12 maart 2011 om 17:38

  @Louis vD: dat weet ik niet zeker. Die nieuwe 3.2.6 heeft specifiek support voor het huidige iOS 4.3 waar deze 4 & 5 vinger gestures in zit. Wellicht dat het een vereiste is, wellicht ook niet. Je kunt het altijd proberen en later alsnog die 3.2.6 downloaden wanneer het niet werkt :-)

 • Michel

  12 maart 2011 om 18:55

  Handige tip maar gaat in mijn geval niet werken.

  Heb (nog) geen iPad.

 • KvdLinde

  12 maart 2011 om 21:53

  Louis vD.

  Bedankt voor jouw reactie, installatie is niet gelukt.
  Heeft ook niets achter gelaten, zoals jij dat beschrijft.
  Heb info van ppl gebruikt, en dat werkt.
  Dank voor die info.

  KvdLinde.

 • ditoke

  13 maart 2011 om 9:15

  Geld klopperij is dit meer niet met die xcode nog maar is de mensen belazeren.
  apple heeft het grote geld geroken en ze gaan die tour op
  ik als ex apple gebruiker na ruim 26 jaar trouw te zijn geweest heb de bijl begraven en ben over gestapt op linux
  kwaliteit service is bij apple achteruit aan het gaan ze voelen zich god en proberen de mensen zoveel mogelijk hun wetten op te leggen nog even en dan staan ze uiteindelijk terug waar ze in de jaren 90 stonden op de rand van de afgrond

  en hoe sneller dit gebeurd des te beter voor de klant nu denken ze dat de consument er voor hun is en niet meer andersom zij zijn er voor de consument en dit moeten ze terug leren dat ze zonder ons geld nergens staan dan op de rand van een bankroet

 • Joris89

  13 maart 2011 om 13:16

  Hallo,

  Ik ben nu bezig met de methode van PPL. Ik heb me dus aangemeld op site van Apple en heb de Xcode 3.2.6 and IOS met succes geïnstalleerd. Nu wil ik Xcode opstarten maar kan het nergens vinden! Ik weet tot je op de root van je HD in de map Developer moet kijken voor Xcode alleen is deze nergens te vinden. Heb ook al via Spotlicht gezocht maar geen resultaat. Heeft het misschien te maken tot ik 10.7 Lion draai?

  gr,
  Joris

 • Marc

  15 maart 2011 om 17:35

  Xcode4 wil niet installeren. Zelfde probleem als @KvdLinde: hangt op 98%.

  Ben nu @ppl ’s methode aan’t proberen. Thanx voor de tip!

  Apple krijgt ineens paar miljoen developers erbij. Lekkere bestandsvervuiling. Raar dat ze ’t niet gewoon in iOS4.3 hebben gestopt.

  Zou wel een giller zijn als ze deze truc in iOS 4.3.1 eruit slopen :(
  Maar dan hebben ze iig wel lekker gecashed…

 • pinokkia

  15 maart 2011 om 21:15

  Ik heb deze nou gedownload op mijn windows pc. Maar hoe nu verder? Kan iemand me stap voor stap uitleggen? Het is trouwens een DMG-bestand (.dmg). Krijg het via itunes of zo kopieeren niet voor elkaar.

 • Marc

  15 maart 2011 om 23:23

  Heb Xcode 3.2.6 geinstalleerd, maar kan de app zelf niet vinden. Staat van alles in m’n developer map, maar geen xcode. Ook niet bij Apps… (zelfde issue als Joris dus). Weet iemand een oplossing?

 • Jeffrey

  16 maart 2011 om 10:16

  Volgens mij moet je nu betalen om een DEV account aan te maken?

 • wilber

  16 maart 2011 om 11:28

  Klik in finder op je harde schijf, dan krijg je de map “developer” te zien. Klik op developer, dan op Applications, en in die map vindt je Xcode.app

  (-O

 • Marc

  17 maart 2011 om 8:35

  Helaas… geen Xcode.app in die map. Het enige dat ik zie is:

  Audio [map]
  Dashcode
  Graphics Tools [map]
  Interface Builder
  Performance Tools [map]
  Quartz Composer
  Utilities [map]

  … en ook in de mappen nergens een Xcode.app :-(

  Iemand nog tips?

 • Norman

  20 maart 2011 om 14:07

  Is Xcode 3.2.6 ook voor windows te downloaden, zo ja waar ?

 • Jeffrey

  22 maart 2011 om 9:55

  Ik heb inmiddels de dmg uitgepakt en heb de bestanden los op mijn Windows PC.. Nu nog op de ipad zien te krijgen ;)

 • Olomouc

  28 maart 2011 om 16:42

  En nu wil ik Xcode er weer afhalen, in Terminal
  sudo /Developer/Library/uninstall-devtools –mode=all
  gedaan, vraagt Terminal om mijn wachtwoord maar ik kan dan niet meer typen in Terminal….

 • Thibault Treunen

  7 april 2011 om 10:04

  Aan iedereen die Xcode niet kan vinden: probeer gewoon eens te zoeken in Spotlight (vergrootglas rechtsboven in menubalk).

 • KvdLinde

  13 april 2011 om 14:21

  Werkt dit ook voor iPad 2.

 • Bluevoice

  14 april 2011 om 10:47

  Werkt perfect op mijn nieuwe iPad 2. Ik zou het niet anders meer willen, ik gebruik de homeknop nu bijna niet meer.

 • Hatsumomo

  6 mei 2011 om 21:02

  Net geen Xcode gebruikt maar de methode zoals beschreven in de blog van icopybot

  Backup draaien, bepaalde file openen, klein stukje toevoegen, en backup terugzetten. Gestures unlocked!

 • Bart

  13 oktober 2011 om 23:37

  Helaas werkt het niet meer bij iOS 5

Een reactie toevoegen: