16 april 2011

Mobiel internet voor de Mac getest…

Steeds meer applicaties maken tegenwoordig gebruik van een internetverbinding, wanneer er geen internet beschikbaar is op je Mac dan besef je pas hoe afhankelijk we zijn geworden van een internetverbinding. Onderweg of op vakantie zijn vaak de momenten dat je een internetverbinding mist.

De afgelopen week heb ik een T-Mobile Mobiel Internet prepaid pakket aangeschaft. Dit pakket bestaat uit een USB Dongle waarmee verbinding kan worden gemaakt met het UMTS/GPRS netwerk van T-Mobile. Met enige twijfel heb ik het pakket in ontvangst genomen en direct kwamen er allerlei vragen bij mij boven. Hoe zit het met de drivers? Werkt de USB Dongle wel op een Mac? Is het wel gebruiksvriendelijk? Hoe is de performance van de verbinding?

Vol goede moed heb ik het pakket geopend, deze bestaat uit een internetstick (USB dongle), een SIM kaart en een uiterst summiere handleiding. Nadat de SIM kaart in de internetstick is geplaatst kan deze worden aangesloten op de USB poort van je Mac.

De internetstick is naast een HSDPA modem ook voorzien van een stukje extra geheugen waarop de leverancier de benodigde software/drivers kan plaatsen. Direct na het plaatsen van de internetstick wordt automatisch de benodigde Mac OS X Software geïnstalleerd. Dit werkt zeer prettig en na enkele seconden verschijnt de T-Mobile branded software op het scherm. Vanaf dat moment is je Mac gereed om verbinding te maken met het Mobiele netwerk van T-Mobile.

De communicatie software ziet er qua interface goed uit maar mist de finesse van een OS X applicatie. Op het gebied van functionaliteit valt er op de software niets aan te merken. Met behulp van de statistieken functie kan het dataverbruik en de sessie-informatie worden bekeken. Tevens zijn er verschillende extra functies aanwezig zoals SIM Tools voor het aanpassen van de pincode, een telefoonboek en de SMS berichten manager.

De verbinding opzetten met het mobiele netwerk gebeurt via één simpele muisklik, de applicatie regelt alles automatisch en binnen enkele seconden ben je online. Volgens de specificaties is de maximale download snelheid 3,6 Mbps, tijdens de uitgevoerde testen werd deze snelheid met gemak gehaald, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dekking en locatie. De upload snelheid is beperkt tot 384 Kbps, dit lijkt misschien weinig maar is voor e-mail, surfen en twitteren meer dan genoeg.

Vanzelfsprekend zijn ook de kosten belangrijk, je betaald € 0,30 per MB en maximaal € 4,50 per dag. Het pakket met de (Huawei E173) internetstick kost € 39,00 waarvan je na registratie € 10,00 terug krijgt in de vorm van prepaid tegoed. Het tegoed kun je met behulp van iDeal eenvoudig opwaarderen vanuit de internet manager applicatie.

Wanneer je zo nu en dan online wilt zijn met je Mac dan is het prepaid internetpakket van T-Mobile een prima oplossing. Het werkt snel, eenvoudig en "out of the box". Alle twijfels die er waren bij het openen van het pakket verdwenen als sneeuw voor de zon en maakte plaats voor de reactie: "Wauw! dat werkt handig…".

Deze post wordt niet gesponsord door T-Mobile maar is puur mijn persoonlijke ervaring. Wil je meer informatie over de het Laptop prepaid internetpakket van T-Mobile dan kun je gebruik maken van deze (affiliate) link: T-Mobile Mobiel InternetReacties


 • Nino

  16 april 2011 om 13:00

  Handig, maar met mijn Personal Hotspot werkt het ook perfect :P

  Maar hoe veel Kb kost het bijv. om de apple tips website te laden?
  Zodat ik weet hoe lang je met 1 Mb kan doen.

 • Robert

  16 april 2011 om 13:02

  Ik werk er ook mee maar ik gebruik mijn SIM card van de telefoon (iPhone van T-Mobile) dan is internetten en emailen gratis. Dus gewoon de prepay card eruit en gewone andere SIM card er in en gaan.

 • Kees

  16 april 2011 om 13:35

  Ik werk al jaren met die van Vodafone, geniaal!

 • Patrick

  16 april 2011 om 13:42

  @Rick wat maakt dat nou uit, je begrijpt het toch…

 • Nickdgraaf

  16 april 2011 om 14:04

  Ga je er ook uit proberen zodat we de informatie kunnen vergelijken of blijft het hierbij?

 • Erik

  16 april 2011 om 14:20

  Op dit moment kun je zelfs beter de Broadbandbox(T mobile) aanschaffen, kan gelijk je iPad er ook van gebruik maken.Ding kost 39,95 inclu 10 € tegoed.

 • spx

  16 april 2011 om 14:45

  Ik zoek een prepaid internet oplossing voor op vakantie in Italie. Iemand hier ervaring mee?

 • Jean-Paul Horn

  16 april 2011 om 15:08

  @spx: We hebben daar vorig jaar op iPhoneclub een “handleiding” voor geschreven, aangezien wij destijds met dezelfde vraag zaten.

 • Menno

  16 april 2011 om 15:35

  Gewoon via de persoonlijke hotspot van mijn iphone kan ik overal met mijn Mac terecht. Kost ook geen extra abonnement. Je kunt bij vodafone ook internationaal goed terecht.

 • Corina Bakker

  16 april 2011 om 16:04

  Internetoplossing voor het buitenland. Wij hebben afgelopen wintersportvakantie een Droam gehuurd. http://www.droam.nl. Vaste kosten. Werkte ok.

 • Maarten

  17 april 2011 om 7:39

  Met de juiste applicatie op je iPhone en FON router (www.fon.com) thuis in de meterkast maak ik onderweg, op vakanties en voor werk in buitenland (gratis) gebruik van FON. Enige wat telt is dat je eenmalig een FON router aanschaft, die thuis laat draaien zodat je gratis bij andere FON gebruikers mag meeliften wereldwijd. Initiatief van BT en Google.

  Ook neem ik het router wel eens mee naar hotels waar ik dan zelf een FON netwerk laat draaien. Koop je 1 dagkaart in het hotel voor WiFi kunnen later al je collega’s via FON secure (password) inloggen.

  http://maps.fon.com

  T-Mobile en internet?

  Mijn 1e iPhone was met T-Mobile abonnement. Geen bereik in mijn woonplaats, bij mij thuis! (Almere is groot hoor!) Kreeg 1/2jaar 50% korting met de mededeling dat T-Mobile het komende jaar niets aan het zenderpark gaan uitbreiden, waardoor ik thuis niet kon bellen met T-Mobile. iPhone ingeleverd en iPhone gekocht zonder abonnement bij MAcCity met Vodafone sim erin!

  Heb ook de Vodafone Huawei E173 dongel (zelfde als T-Mobile dongel) gebruik ik nu met laptop van mijn werk en werkt prima. Nee geen T-Mobile voor mij meer!

  Enige gezeur met die dongel is het installeren op een Windows PC. Hij werkt alleen op de oude drivers uit 2009.

 • Robert

  17 april 2011 om 13:53

  Ik gebruik de dongel van Hi.
  Je betaald €1,50 per dag op de dag dat je het gebruikt. Je krijgt dan 30Mb voor die €1,50

  Up- en download snelheid moet ik even verschuldigd blijven. Maat iig snel genoeg voor mail ed

 • jjw

  18 april 2011 om 17:11

  Het kan nog makkelijker mits je maar een internet abo hebt op je mobiele telefoon. Als je de telefoon via bluetooth koppelt aan je Mac dan stelt de mac ook al in wat voor bluetooth din modem er aan vast hangt. Als je nu onder je netwerk voorkeuren kijkt zie je ook deze netwerk interface. Als je hier nu op klikt zie je rechts een knop “verbind” nu maakt de mac verbinding met de gsm en de gsm verbinding met de gprs via een zogenoemd internet modem. Nu heb je internet tot je beschikking. De Nokia gebruikers kunnen het nog makkelijker doen, op Ovi store is een Joikuspot applicatie te downloaden en deze maakt een router functie van de wifi van je gsm aan. Je kunt kiezen welke verbinding je wilt gebruiken aan de hand van je bestaande internet verbinding.
  De eerste optie is niet zoals het hoort maar de gsm provider ziet dit niet.
  De 2e optie werkt dan ten alle tijde via de gprs verbinding voor je mobiel waar je al voor betaald.

  Werkt grandioos.

 • rob flipse

  28 april 2011 om 21:46

  Jean-Paul Horn: waar ik deze handleiding vinden

 • Hendriek Bartelds

  25 mei 2011 om 14:46

  Ik ben werkzaam bij Droam en zie dat er behoefte is aan goedkope data roaming in Italie, Frankrijk en de rest van Europa. Ik had zelf zelfs behoefte aan goedkoop mobiel internet in Australie, Nieuw-Zeeland en China. Deze lijst is te vinden op http://www.droam.nl/dekking en wordt continu uitgebreid.

  Met Droam kun je mobiel internetten voor €0,064 cent per MB. Er zijn meerdere opties (data limiet van 1 gigabyte per dag, of 50mb per dag voor kortere vakanties/ tripjes).

  Kijk eens op http://www.droam.nl/prijzen/ naar de prijzen van mobiel internet.

 • Praveen

  26 juli 2011 om 17:52

  Op dit moment werken dongels van Vodafone niet met Mac OS X Lion. De software van de dongels start niet meer op, uninstallen gaat niet en opnieuw downloaden van de Vodafone website lukt ook niet. Na een telefoontje met de afdeling data support, blijkt dat alle Vodafone netwerken hier last van hebben, Vodafone werkt momenteel aan nieuwe software voor de dongels voor Mac OS X Lion.

 • Dineke

  31 juli 2011 om 19:00

  Jammer die prepaid dongel van Hi werkt alleen in Nederland. Kan ik ook de iPhone koppelen aan laptop en zo internetten? Zo ja hoe werkt dat?

 • Jaco

  10 augustus 2011 om 16:47

  Ik heb een Huawei E180 (van KPN) met een Vodaphone datachip erin (abonnement). Met het handmatig instellen van de verbinding gaat het connecteren onder Lion prima.
  Dashboard van Vodaphone werkt inderdaad niet…

 • Eddy

  23 augustus 2011 om 12:50

  Naar mijn mening heb je met Lion relatief veel last van bugs als je een update van Lion over je bestaande Leopard installatie hebt gedaan. Ik heb sinds kort een clean install Van Lion gedaan en alles werkt goed op mijn MBP mid 2010. Ik gebruik m’n MBP voor alles, incl. professioneel Adobe gebruik.

  Ik kan ook gewoon mijn Vodafone dongle (prepaid) gebruiken. Geen enkele foutmelding gehad.

  Mijn motto: doe altijd een clean install van je OS!

 • michel follong

  19 november 2012 om 21:31

  hallo,

  mijn windows laptop is gestolen. goede reden om een mac te kopen. heb een dongel van Tmobile E325. maar deze werkt niet op de mac. Tmobile stuurt mij naar de bekende route, niks dus. Op de dongel staat geen Mac software. Is er iemand die weet waar ik deze software wel kan krijgen.

  gr michel

 • Hans

  24 oktober 2013 om 12:19

  Hoi Michel Follong,
  je topic is al oud maar zoekende naar een manier om mijn dongel op maverick draaiend te krijgen zag ik je topic…
  Zo heb ik het destijds gedaan.. werkt als een tierelier :
  http://pasamio.com/2011/07/22/getting-your-huawei-modem-working-with-mac-os-x-lion/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!