21 mei 2014

OS X: De spellingscontrole in zijn geheel uitschakelen

mavericks 10.9 icon retinaDe spellingscontrole functie binnen OS X is erg handig in gebruikt en zorgt ervoor dat bepaalde fout geschreven woorden automatisch worden verbeterd, dit gebeurt tijdens het typen. Achteraf worden de fout geschreven woorden onderlijnd met een rode markering.

Helaas is er ook een nadeel aan deze functie waar wijzelf ook wel eens ‘last’ van hebben. Een nadeel dat met regelmaat voorkomt is dat woorden fout worden gecorrigeerd. Hierdoor wordt onbedoeld een woord fout geschreven zonder dat je het zelf door hebt. Gelukkig kun je ook de spellingscontrole in zijn geheel uitschakelen binnen OS X, volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik hier op ‘Toetsenbord’
• Open het tabblad ‘Tekst’
• Vink de optie ‘Corrigeer spelling automatisch’ uit

spellinguitschakelen

Onmiddellijk wordt de gehele spellingscontrole uitgeschakeld in OS X, dit wil zeggen dat deze controle niet meer wordt toegepast in tekstverwerkers, Safari, Mail en alle applicatie waarbij tekst wordt ingevoerd. Mocht je liever de functie wel gebruiken in OS X, maar niet binnen Safari dan kun je er ook voor kiezen om alleen de spellingscontrole uit te schakelen in de Safari applicatie.

Dit kun je doen via de menuoptie ‘Wijzig’, selecteer hier de optie ‘Spelling en grammatica’ en vink de opties ‘Controleer spelling automatisch’ en ‘Controleer spelling tijdens het typen’ uit. Let op dat je deze functies alleen kunt wijzigen wanneer een tekstveld actief is.

Meer over Spelling kun je hier terugvinden.Reacties


 • pascale

  21 november 2015 om 12:26

  pasca;e

 • pascale

  21 november 2015 om 12:26

  hoi ik pascale ik wil dit graag

 • Peter

  3 mei 2016 om 12:45

  De eerste regel van het artikel toont al aan hoe weinig nut die spellingscontrole heeft. Je kunt beter gewoon goed opletten op school en zorgen dat je je taal beheerst i.p.v. te vertrouwen op een door Amerikanen ingerichte computer.

  Op chat omgevingen zoals Facebook Messenger, Whatsapp enz. is de spellingscontrole niets minder dan een ramp die letterlijk in elk derde woord wel een foute correctie maakt. Onze mooie Nederlandse taal wordt steeds meer vervuild met half Amerikaans-Engelse woorden waarvan we de betekenis meestal niet eens weten en daar loopt elke spellingscontrole op stuk.

  Zet de functie gerust uit en “kijk uit je doppen wanneer je iets tikt” is het devies. Dat werkt beter en netter dan disfunctionele spellingscontrole.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!