19 april 2015

YosemiteOS X: Groot dialoogvenster maakt openen/bewaren niet mogelijk

algemeen OS X logo

We hadden stiekem gehoopt dat Apple in OS X 10.10.3 het dialoogvenster probleem zou oplossen, maar helaas. Nog steeds kun je te kampen hebben met een te groot dialoogvenster, dit houdt in dat het venster zo groot is dat je onmogelijk bepaalde knoppen kunt gebruiken. Zo kun je documenten of bestanden niet bewaren of openen.

In onderstaande foto zie je duidelijk het probleem, de knoppen 'annuleer' en 'bewaar' kunnen niet worden aangeklikt omdat deze buiten het scherm vallen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen op twee verschillende manieren.

Bij het bewaren van een bestand kun je naast 'Bewaar als' op de meer knop (⌃) klikken. Je zal dan merken dat het dialoogvenster wordt ingeklapt. Dan komen sowieso de beschikbare knoppen vrij, maar wanneer je nogmaals klikt op de meer knop zal je merken dat het dialoogvenster nu wel correct zal worden weergegeven.

dialoogvenster

Verder kun je ook het dialoogvenster aanpassen met behulp van een sleepbeweging. Druk de shift⇧-knop van je toetsenbord in en klik aan de rechterkant van het dialoogvenster. Sleep vervolgens deze naar links en rechts om het venster aan te passen. Onmiddellijk zal OS X het venster corrigeren.

Op dit moment zijn dit de enige oplossingen om dit vervelende probleem op te lossen, of Apple dit in de komende update gaat oplossen is nog niet bekend.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Ronald

  19 april 2015 om 19:07

  Zonder het venster aan te passen kun je ook op de enter knop drukken nadat je het de juiste naam hebt gegeven. De enter knop op ht toetsenbord zal dan reageren als de Save knop, omdat deze Save knop al geselecteerd is. De Annuleren knop kun je zo niet bedienen inderdaad.

 • Henk Brendel

  19 april 2015 om 20:45

  Escape

 • Leon

  20 april 2015 om 10:06

  Appeltje . (punt) zal voor annuleren ook nog wel werken. Altijd al zo geweest.

 • Richard

  20 april 2015 om 15:04

  Je dock hiden? of zijn de knoppen daarvoor te ver naar beneden?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!