20 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: iPhoto gebruiken na overstap

Ben je toch niet helemaal tevreden over de Foto’s voor OS X applicatie dan kun je gelukkig nog gebruikmaken van iPhoto. Let wel op dat de fotobibliotheek is gemigreerd naar de Foto’s applicatie. Dit houdt in dat de foto’s aanwezig zijn in de 'Foto’s bibliotheek' in de afbeeldingen map in Finder.

De iPhoto-bibliotheek is ook nog aanwezig in Finder, maar de foto’s zijn gelinkt. Ze staan dus in de Foto’s-bibliotheek, maar kunnen opgeroepen worden door iPhoto zonder enige problemen. Wil je dus iPhoto gebruiken, dan mag je absoluut foto’s-bibliotheek niet verwijderen.

iPhoto is nog steeds aanwezig in OS X, open de applicatie en je krijgt de melding dat de fotobibliotheek is gemigreerd naar Foto’s. Klik op de optie 'Open iPhoto' en je kunt weer zoals vanouds je foto’s bewerken en raadplegen in iPhoto.

iphotogebruikennafoto

Dit kun je overigens ook toepassen voor Aperture. De wijzigingen die je nu doorvoert of wanneer je foto’s toevoegt aan de bibliotheek worden niet gesynchroniseerd met de Foto’s voor OSX applicatie. De wijzigingen blijven dus alleen zichtbaar in iPhoto/Aperture.

Mocht je iPhoto al hebben verwijderd, dan kun je hem opnieuw downloaden in de Mac App Store via je aankopen.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • gerard

  20 april 2015 om 10:56

  Het fotobeheer op de Mac lijkt tegenwoordig toegesneden op de techneut die graag zit te freaken met allerlei ingewikkelde toepassingen in de abstracte cloud, waarbij hij tegen hoge tarieven van Apple aanloopt. De gewone simpele kiekjesmaker is het spoor inmiddels allang bijster.

 • Ruud

  20 april 2015 om 11:04

  @Gerard, ik sluit me helemaal bij je aan, ik wilde gisteren even simpel een uitnodiging maken A4 in vieren gebouwde kaart rechts boven een plaatje en links onder tekst maar op z’n kop omdat het anders met vouwen mis gaat

  Poging 1 pages, helaas krijg de tekst niet omgekeerd poging 2 pixelmator gekocht maar ook hiermee voor mij niet mogelijk poging drie op de pc van mijn zoon Windows binnen 5 minuten, en hier loop ik steeds vaker tegen aan met mijn eerste nieuwe Mac, het maakt weinig uit wat ik wil doen, osx maakt er al snel een avondvullende klus van ik heb soms het idee dat die software makers van een ander wereld zijn

 • Briolet

  20 april 2015 om 13:32

  Deze tekst klopt niet helemaal:
  “Ze staan dus in de Foto’s-bibliotheek, maar kunnen opgeroepen worden door iPhoto ”
  Het suggereert nml dat het origineel eigenlijk maar in één map staat. Feitelijk worden er in de nieuwe foto’s folder een hardlinks gemaakt naar de oude fotos. Effectief wijzen beide locaties nu naar dezelfde file, zonder dat je nog kunt zeggen in welke folder hij echt staat. Hij staat gewoon in beide. Als je nu een file met deze dubbele verwijzing wist, blijft hij nog steeds vanaf de andere locatie gelinkt.

 • Martin

  20 april 2015 om 19:31

  @Wesley; Hoe kan ik de nieuwe OS X Foto bibliotheek op een externe hdisk plaatsen?

 • Dre

  20 april 2015 om 21:07

  @Ruud, Ik denk dat het ook een beetje onkunde is qua Mac gebruik. Om tekst te gaan draaien in pages, doe het volgende.

  Maak een tekst vak, selecteer het hele tekstvak, één keer klikken, je hebt vierkantjes op elk hoekpunt van het vak staan. Houd ‘alt’ + ‘command’ ingedrukt, terwijl je dit doet klik je met je muis iets naast een hoekpunt van het tekstvak, sleep vervolgens het tekstvak naar de gewenste hoek. Zelf de graden komen erbij te staan, dus hoe moeilijk kan het zijn. Programma moet je wel leren kennen.

  Hoop je dat ik je hiermee iets heb geholpen.

  Dre

 • Ruud

  20 april 2015 om 21:13

  Bedankt Dre, inderdaad na de command toets te hebben ingedrukt krijg in een rond pijltje en kan ik draaien, zoiets had ik nooit ontdekt
  Groet Ruud,

 • Dre

  20 april 2015 om 21:15

  @Martin,

  Overschakelen tussen fotobibliotheken doe je als volgt.
  Stop het programma iPhoto, of Foto’s.

  Houd de Option-toets ingedrukt terwijl je iPhoto of Photo opent.

  Selecteer de bibliotheek waarnaar u wilt overschakelen, ook hier kun je het pad aangeven.

  Klik op ‘Kies’.

  Hoop je hiermee geholpen te hebben.

 • Ton

  20 april 2015 om 21:51

  Ik moet toch kwijt dat Foto’s even wennen is. Maar na een tijdje stoeien heb ik alles weer gevonden. Vreemd is dat het navigatievenster en de bewerkingsopties standaard uit staan waardoor het lijkt alsof er vanalles weg is. Het enige wat ik nu nog mis zijn het bewerken in een externe editor, dat is nu exporteren, bewerken en weer importeren. Daarnaast mis ik de locatie opties.
  Uiteindelijk vind ik het toch net wat prettiger werken dan iPhoto. De iCloud is optioneel en hoef je niet te gebruiken. Ik heb gewoon de bibliotheek weer in mijn dropbox van 1TB gezet.

 • Bert B

  21 april 2015 om 0:34

  Ik ben heel tevreden over foto’s. Het is helemaal geen moeilijk programma. Het enige dat niet goed is zijn de namen. Alles heet naamloos.
  Volgens mij is dat een fout, want in het info-venster staat wel de naam van de foto’s, dus dit zou snel op te lossen moeten zijn.

  Ik gebruik altijd eerst een externe editor voor zaken die niet kunnen in foto’s, dat deed ik al bij iPhoto. Daarna importeren en voilà, de foto’s via iCloud overal beschikbaar. Echt ideaal!

 • Wesley Fabry

  21 april 2015 om 8:25

  @martin je kunt de bibliotheek gewoon verplaatsen naar een externe harde schijf en dan op de manier hoe dre aangeeft benaderen. Werk in principe hetzelfde als deze tip: http://www.appletips.nl/de-iphoto-bibliotheek-verplaatsen/

 • Martin

  24 april 2015 om 8:38

  @dre @wesley dank voor jullie antwoord

 • Andre

  29 april 2015 om 9:51

  Na overstap naar “Foto’s” heet alles inderdaad “naamloos” en staat de naam en volgnummer in het infovenster onder de titel , dus niet zichtbaar onder de foto met het gevolg dat ze niet te rangschikken zijn per naam. Hoe kan ik dit oplossen?

 • Achilles Damen

  30 april 2015 om 22:51

  Vele uren werk heb ik zitten in het rubriceren van mijn foto’s in iPhoto in gebeurtenissen. Door de komst van Foto’s is dat werk in 1 klap te niet gedaan. iPhoto krijg ik niet meer geïnstalleerd ”niet mer beschikbaar in de NL Applestore” Ik ben pissed off! Wie weet een oplossing?

 • Wesley Fabry

  1 mei 2015 om 9:53

  Hier vind je terug hoe iPhoto opnieuw kunt downloaden: http://www.appletips.nl/os-x-iphoto-verwijderen-of-opnieuw-downloaden/

 • Eliza

  6 mei 2015 om 21:14

  Ik kan niet klikken op de fotosbibliotheek in finder? Hoe weet ik nu of de fotos er in staan? Ik ben ook gewoon een huis tuin en keuken gebruiker maar ben nu al twee avonden bezig om mijn fotos weer in de hema software om fotoboeken te maken te krijgen. Super irritant!

 • Myriam Coussement

  13 mei 2015 om 20:23

  Iphoto kan ik ook niet meer installeren “niet meer beschikbaar” en op de koop toe lukt het mij ook niet meer om mijn foto’s te openen in de software om fotoboeken te maken (kruidvat), ik heb een half afgewerkt fotoboek… iemand die mij kan helpen?

 • Roger

  20 mei 2015 om 21:59

  Wesley,

  ik wil iPhoto terug openen maar krijg dan deze melding

  Om iPhoto te openen, moet u de software bijwerken naar de nieuwste versie.De versie van iPhoto die op deze Mac is geïnstalleerd is niet compatibel met OS X Yosemite. Download de nieuwste versie gratis bij de Mac App Store

  Als ik dan een nieuwe versie van iPhoto wik downloaden krijg ik git :

  Het artikel dat u hebt aangevraagd is momenteel niet beschikbaar in de Nederlandse winkel.

  Wat moet ik doen?

 • Wesley Fabry

  21 mei 2015 om 10:23

  Roger, welke versie heb je geinstalleerd op je Mac? Is dit iPhoto 9.6.1? Je kunt dit controleren door iPhoto te openen, menubalk ▸ iPhoto ▸ Over iPhoto.

 • Roger

  21 mei 2015 om 11:58

  Wesley,

  iPhoto wil niet openen omwille van de incompatibiliteit met OS X Yosemite ….,
  ik kan dus ook niet zien welke versie,
  het is niet een in de App Store aangekochte versie maar een bij aankoop van
  de Mac meegeleverde (besturing Snow Leopard)

 • Wesley Fabry

  21 mei 2015 om 13:38

  @roger Oeh, deze is helaas niet meer te gebruiken inderdaad..

 • Marc

  29 juni 2015 om 21:07

  Ik ben probeer terug te gaan naar iPhoto, maar nu zie ik de afbeeldingen die ik al in foto’s had geïmporteerd niet in iPhoto. Wat doe ik verkeerd?

 • Joyce

  21 augustus 2015 om 13:36

  Zouden alle foto’s die ik nu importeer (ofwel met Iphoto, ofwel met foto’s) zowel moeten verschijnen in Iphoto als in foto’s? Dus is er een gemeenschappelijke bronmap waar alles in terecht komt zoals eerder werd genoemd? BVD.

 • Marc

  20 oktober 2015 om 13:16

  Wat een ramp,
  alle goede dingen van mijn vorig programma van iPhoto zijn naar de knoppen..
  Kan dus alléén maar bevestigen, al het bovenstaand wat al gezegd is..

  Zie nu uit om naast mijn mooie iMac, (verdoemde) een gewone goeie computer aan te schaffen.
  Misschien iemand een idee, welke dat ik best aankoop.?

 • gert

  21 november 2015 om 15:59

  Ook ik heb problemen met “foto’s” op mijn nieuwe Mac
  op mijn ‘oude’ met Iphoto kon ik mijn foto’s uit de bibliotheek mijn foto’s zo in een gemaakt mapje slepen met naam helaas dit gaat niet meer.Althans dit lukt mij niet meer.

  Ik heb meerdere vrienden aan een Mac gekregen omdat hij gebruiksvriendelijk is. Helaas is hier niet veel meer van terug te vinden ga ook geen reclame meer maken om maar een Mac te kopen.Sorry

 • Bryan

  18 mei 2016 om 20:09

  Ik heb al mijn foto’s onderverdeeld in ‘gebeurtenissen’ in iphoto.

  Heb nu ook het probleem dat ik iphoto niet meer kan downloaden. in ‘foto’s’ staat alles in volgorde van import, dit vind ik vervelend.

  Ik wil alles op volgorde van data. Iemand die hier een oplossing voor weet?

  Ik sluit me aan bij het feit dat dit niet gebruiksvriendelijk is!

 • Marina

  13 augustus 2016 om 10:21

  Ik wil ook terug naar iphoto…mijn versie is 9.6.1 als ik op iphoto druk krijg ik de vraag welke bibliotheek ik wil gebruiken, nu staat er alleen iphoto library bij en geen foto’s! Hoe krijg ik al mijn foto’s terug in iphoto? Van iphoto naar foto’s ging veel makkelijker maar vind het niet prettig werken!

 • Wesley Fabry

  13 augustus 2016 om 10:24

  Het probleem is éénmaal over, kun je niet meer terug, tenzij je handmatig de foto’s uit Foto’s exporteert en daarna weer importeert in iPhoto. Let wel, iPhoto wordt niet meer ondersteund en is niet meer te downloaden op nieuwe Macs. https://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

 • Lot

  27 augustus 2016 om 9:52

  Hoi!
  kan iemand me helpen. ik werk met photos, maar heb in mijn iphone mapjes staan zoals ‘last 12 months’ en ‘recovered photo’ die ik maar niet leeg krijg…! als ik naar iphoto ga en het daar wijzig voert ie dat ook niet door op mijn iphone en vanaf mijn iphone zelf kan ik het sowieso niet wissen omdat alles in sync staat…. met een oud systeem genaamd iphoto. Ik snap nu niet meer hoe ik deze mappen kan verwijderen wat toch echt nodig is, ik moet ze wissen.
  weet iemand wat ik kan doen? een hard delete ofzo? Thanks!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!