31 juli 2011

10.7OS X Lion: De autocorrectie functie uitschakelen

Mac OS X Lion is voorzien van een autocorrectie functie zoals die ook in iOS terug te vinden is. Hoewel de meningen over deze functie verschillen zijn mijn persoonlijke ervaringen zeer positief.

Mocht je niet tevreden zijn over de autocorrectie functie dan is het mogelijk om deze uit te schakelen, hierbij heb je de beschikking over twee opties. Je kunt de autocorrectie functie in zijn geheel uitschakelen of alleen uitschakelen in een bepaald document.

De autocorrectie functie in Mac OS X Lion zal automatisch woorden corrigeren die fout worden getypt, deze worden voorzien van een blauwe stippellijn. Door op een woord te klikken dat is gecorrigeerd kun je de correctie ongedaan maken.

Wanneer je geen gebruik wilt maken van de autocorrectie functie dan kun je deze voor alle applicaties uitschakelen via de systeemvoorkeuren:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en Tekst ▸ Tekst ▸ optie: 'Corrigeer spelling automatisch'
Vanaf OS X 10.9 Mavericks:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Tekst ▸ optie: 'Corrigeer spelling automatisch'


Tijdens het bewerken van een document heb je de mogelijkheid om de autocorrectie functie alleen voor dat document uit te schakelen. Ga hiervoor naar de menubalk van de applicatie:

Wijzig ▸ Spelling en grammatica ▸ optie: 'Corrigeer spelling automatisch'Reacties


 • Joep

  31 juli 2011 om 9:54

  Supertio.
  Ik werd gek van thé als ik the bedoelde ;)

 • ibl

  31 juli 2011 om 13:45

  Ehmmm… jij hebt de spellingcorrectie niet helemaal goed opgevoed :-) In de eerste afbeelding gaat ie een correct gespeld “gedeeld” vervangen voor”gedeelt” ???

 • Harmen

  26 september 2011 om 8:52

  Hoe kun je makkelijk van taal switchen? Typ prive vaak Nederlands, maar zakelijk meestal Engels…

 • Peter

  23 november 2011 om 12:10

  Kan het zijn dat de spellingscorrectie automatisch de woorden in mijn mail aanpast voor/tijdens verzending? Daardoor ontstaan ongewilde fouten. Voorbeeld: Ik schrijf Type en in mail verschijnt Tip????
  Zo ja kan ik dit afschakelen?
  Peter

 • Martijn

  25 oktober 2013 om 20:47

  ik heb de stappen gevolgt en ik kan bij de spelling en grammatica in 2e stap mijn correctie niet uitzetten, dat staat grijs gemarkeerd… kan iemand mij helpen?

 • Debbus

  10 april 2014 om 14:17

  Jij kunt hem beter aan laten staan Martijn :p (gevolgt…)

 • Rudy

  6 januari 2016 om 16:27

  Ik lees dat; “je de autocorrectie niet goed opgevoed hebt.”Interessant..

  Bij de allereerste keer dat ik mijn Mac opstartte typte ik mijn e-mail adres met één letter fout. Nu blijft hij maar voortdurend deze fout corrigeren. Best storend, hoe kan ik dit in het auto correctie (geheugen) aanpassen?

 • Robbie

  14 januari 2016 om 21:06

  @Rudy.

  Ik heb pas een mac book pro .
  Had precies hetzelfde wat jij had met me mail adres derde woordje verkeerd gespeld eerste keer …grrrr erg irrie.
  Nu heb ik de oplossing gevonden ik werk met OS X El Capitan.
  Als je de verkeerde spelling hebt en je krijgt dat blauwe lijntje doe rechterklik en selecteer dat woord wat je wel goed wil dan krijg je de optie voeg spelling toe. Bang weg irritatie dat je mail adres steeds verkeerd de deur uit gaat.
  Heeft voor mijn geholpen hoop dat het ook werkt bij jou.
  Gr..
  Pred..

 • wim dam

  7 maart 2016 om 11:35

  Prima tip!
  Ik werd gek van dat automatische ‘verbeteren’.

  Groetjes,
  Wim.

 • Kees

  15 april 2016 om 12:32

  Vergeet bij een verkeerd gespeld e-mailadres ook niet te kijken onder Mail, Venster, Geadresseerdenoverzicht, om daar het verkeerd gespelde adres te verwijderen.

 • Sandra

  21 juni 2016 om 14:23

  Mijn probleem is iets anders, ik vind het verbeteren wel handig, behalve dan als ik online ergens mijn mailadres invul, dan maakt hij van één a een o. Dat zal ik waarschijnlijk zelf dan een keer verkeerd hebben ingevuld of zo, maar ik zou graag alleen dat woord eruit willen halen, maar ik kan niet vinden waar en hoe ik dat dan zou moeten doen. Heeft iemand een idee?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!