25 maart 2012

10.7OS X Lion: Gebruik maken van zoektokens

In Mac OS X Lion heeft Apple een nieuwe manier van zoeken toegevoegd, de zogenaamde ‘zoektokens’. Een zoektoken is eigenlijk niets meer dan een manier om de zoekresultaten te verfijnen, je kunt het vergelijken met een filter.

Door meerdere zoektokens te gebruiken en deze te combineren met andere zoektermen kun je heel snel een bepaald bestand terugvinden. Wanneer je op zoek bent naar een bepaald bestand dan typ je in het zoekveld rechtsboven wat je ervan kunt herinneren. In de onderstaande voorbeelden ben ik opzoek naar een PDF document uit Juli 2011 dat betrekking heeft op een examen.

Type 'document' in het zoekveld, automatisch verschijnen er suggesties in de vorm van ‘bestandsnaam’ en ‘Soorten’.

Selecteer als soort: 'PDF-document’. Je zult zien dat hiervan een zoektoken van wordt aangemaakt. De zoekopdracht heeft vanaf dat moment alleen nog maar betrekking op PDF documenten.

Het is mogelijk om meerdere zoektokens te combineren, aangezien we op zoek zijn naar een document uit Juli typen we de naam van deze maand in het zoekveld en maken er een zoektoken van. Vanaf dat moment verschijnen er alleen nog PDF bestanden die voor het laatst zijn bewerkt in Juli.

Eventueel kun je de zoektokens nog verder aanvullen met zoektermen om de zoekopdracht verder te verfijnen. We waren op zoek naar een bestand dat betrekking heeft op een 'examen' dus typen we dit achter de zoektokens.

Door gebruik te maken van twee zoektokens en het zoekwoord 'Exam' hebben we het aantal zoekresultaten van 1236 teruggebracht naar 2. Door het slim toepassen van de zoektokens kun je snel en eenvoudig bestanden terugvinden op de harddisk van je Mac.Reacties


  • Marcel Kraan

    25 maart 2012 om 10:19

    zoeken in SMB share is gewoon ruk.. vroeger werkte dat gewoon?
    met spotlight heb ik alles al eens opnieuw aangemaakt met shares open

    maar spotlight en zoeken in shares werkt hier even niet meer

Een reactie toevoegen: