1 augustus 2011

OS X Lion: Lokale Time Machine backups (MacBooks)

2 min leestijd

Wanneer je gebruik maakt van Time Machine dan werkt deze vanzelfsprekend niet als je onderweg bent met je MacBook, de Time Capsule of andere netwerklocatie voor de Time Machine back-up zijn dan namelijk in de meeste gevallen niet beschikbaar. Natuurlijk kun je voor Time Machine ook gebruik maken van een externe harddisk maar ook deze zal onderweg niet altijd verbonden zijn met je Mac.

In Mac OS X Lion heeft Apple enkele wijzigingen doorgevoerd in Time Machine. Vanaf nu wordt de lokale harddisk namelijk gebruikt op het moment dat de back-up locatie niet beschikbaar is. Wijzigingen die je maakt op je MacBook worden in een cache-map opgeslagen met de standaard intervallen 1 per uur voor de afgelopen 24 uur, 1 per dag voor de afgelopen maand. Deze lokale cache wordt automatisch naar de Time Machine back-up locatie verplaatst wanneer deze weer beschikbaar komt.

Via  ▸ Over de Mac ▸ Meer info ▸ Opslag kun je bekijken hoeveel opslagruimte van je harddisk deze lokale back-up in beslag neemt, deze wordt in het paars weergegeven.

Mocht je de lokale Time Machine backups willen uitschakelen om zodoende schijfruimte te besparen op je MacBook dan is dat mogelijk met het onderstaande Terminal commando:

sudo tmutil disablelocal

Opnieuw activeren kan met het commando:

sudo tmutil enablelocal

Het is overigens ook mogelijk om deze functie te activeren op een desktop Mac, hoewel het nut daarvan aanmerkelijk minder is.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt01/08/2011 18:03
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  10 reacties


Reacties

  • Wietje
    1 augustus 2011 om 14:20

    super dat dit is uitgekomen. worstel er al een lange tijd mee met die back-up. Ik heb maar een SSD van 265GB inzitten en had 40GB aan back-ups niet te doen! Nu heb ik die kunnen wegwerken. Nu is het zo dat hij toch gaat back-uppen als ik weg ben geweest en terug kom en hij(time capsule) ziet dat er iets veranderd is. Het is ook zo dat hij dit niet verwijderde die back-ups als ik met mijn time capsule had geback-upt.

  • Lars
    1 augustus 2011 om 15:04

    Misschien even een kleine aanvulling… De lokale backups worden naar de time capsule (time machine schijf) weggeschreven bij de eerst volgende synchonisatie. De lokale back-ups verdwijnen dan niet meteen. OSX gaat alle bestanden bij na om te kijken of ze nog langer nodig zijn en zo kan het nog een behoorlijke tijd duren voordat je je schijfruimte terug hebt… Zeker als je ondertussen verder werkt. Je kunt geforceerd je back-up bestanden wissen door time machine even uit te schakelen met de schakelaar in je voorkeuren. Hoe groter de back-up hoe langer hij uit moet staan om weer 0kb back-ups te komen….

  • Wietje
    1 augustus 2011 om 15:24

    Dus terug aanzetten of niet?

  • Richard IJzermans
    1 augustus 2011 om 15:34

    @Wietje ▸ als het voor jou volstaat dat er een alleen back-ups worden gemaakt wanneer de Time Machine back-up-locatie beschikbaar is dan kun je de optie uitschakelen.

    Wil je iedere wijziging gebackup hebben ook als je Mac bijvoorbeeld geen netwerking verbinding dan kun je hem het beste aanlaten staan.

  • CorMac
    1 augustus 2011 om 18:00

    Richard, je bent een woordje vergeten :) (Het gebeurt ook bij de beste onder ons ;) )

    Natuurlijk kun je voor Time Machine ook gebruik(en) [ MAKEN ] van een externe harddisk maar ook deze zal onderweg niet altijd verbonden zijn met je Mac.

    Handig artikel trouwens.

  • Bart
    1 augustus 2011 om 23:13

    Werkt dit enkel als de back up automatisch starten? Ik heb net geprobeerd om een handmatige TM back up te laten maken en dan krijg ik gewoon de melding dat het niet werkt zonder schijf. Of is dit misschien een bug?

  • Iwan
    2 augustus 2011 om 11:21

    Dit lost meteen mijn probleem met Time Machine op! Na de upgrade naar Lion had ik een back-up sessie gestart die de nodige uren duurde (naar een externe HDD (USB)) maar die leek te hangen bij het opschonen van de back-ups. Omdat de hele Mac unresponsive was geworden (Finder en Dock deden ook al niks meer) had ik een reset gegeven.

    Daarna de back-up nooit meer aan de praat gekregen :( Maar met deze methode kon ik de lokale back-up weggooien en heeft die vannacht (als het goed is :P ) een nieuwe back-up naar mijn TM HDD gedaan.

    In ieder geval bedankt voor de tip!

  • iMarvin
    14 februari 2013 om 13:05

    Je kunt bovenstaande methode middels Terminal gebruiken, echter volstaat het uit- en weer inschakelen van TimeMachine ook. Ik had sinds gisteren ook last van dit probleem; ik had een hoop films en games gedownload voor iemand en daardoor had ik bijna 125GB aan back-ups op mijn Mac staan. TimeMachine even uit- en weer ingeschakeld en ik heb 0GB aan back-ups meer op mijn Mac.

    Dus mocht je niet met Terminal willen klooien kun je het zo ook fixen!

  • Josephine
    2 februari 2014 om 12:17

    Hallo allemaal, ik heb een vraag!

    Ik maakte altijd backups via een externe harde schijf. Dit ging allemaal prima. Totdat ik ontdekte dat de backups blijkbaar ook op mijn locale harde schijf worden opgeslagen. Hierdoor staat dus mijn gehele opslagruimte voor 1/3 vol met backups.

    Ik heb de backups verwijderd via de ‘sudo-methode’ in terminal. Nu staan deze backups bij opslag niet meer onder de naam ‘backups’ in het paars, maar onder de naam ‘overig’ in het geel. Ik heb geen idee waar die backups nu op mijn schijf zijn gebleven en hoe ik dit er nu wel afkrijg. Weet iemand van jullie wat ik hieraan kan doen?

  • W
    16 maart 2014 om 13:50

    @Josephine: ik had hetzelfde probleem maar bij mij hielp het volgende.

    Open Schijfhulpprogramma > klik op “Controleer Schijf”

    Wanneer dat voltooid is, kijk je via Over deze Mac > Meer info > Opslag en zul je zien dat de informatie verdwenen is.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store