15 februari 2012

10.7OS X Lion: Webpagina’s bewaren op je harddisk

Wanneer je op een leuke website een interessante webpagina tegenkomt (zoals Appletips.nl) en je wilt de inhoud van de webpagina bewaren op je Mac dan kun je een lokale kopie van de webpagina bewaren. Er zijn verschillende manieren beschikbaar om een webpagina te bewaren.

1. Gebruik de leeslijst

Eén van de nieuwe functies in OS X Lion is leeslijst. Je hebt wel eens momenten dat je zit te surfen op het internet en terecht komt op een leuke website en die je graag een andere keer wilt terug wilt zien. Veel mensen zullen daarom deze leeslijst gaan gebruiken om webpagina's op te slaan voor een later tijdstip. Via het icoontje links bovenin de Safari menubalk kun je een webpagina aan de leeslijst toevoegen.

Klik op het icoontje en klik daarna op 'Voeg toe'. Ook kun je met een toetscombinatie een webpagina opslaan namelijk cmd⌘ + shift ⇧ + D. In de leeslijst kun je ook kiezen of je alle opgeslagen webpagina's wilt zien of alleen de nog te lezen webpagina's.

2. Webpagina's opslaan

Ook heb je de mogelijkheid om een webpagina als bestand op te slaan. Wanneer je dit bestand dan opent zul je direct worden doorverwezen naar de webpagina die je hebt opgeslagen. Ga naar de webpagina die je wilt opslaan ▸ Archief ▸ Bewaar als… en kies een naam en kies als structuur Web-archief. Nu kun je de webpagina's via de Mail verzenden of opslaan op een USB stick of hardeschijf.

3. Webpagina's opslaan als een PDF bestand

De laatste mogelijkheid is een webpagina opslaan als een PDF bestand. Ga naar ▸ Archief ▸ Druk af ⌘P ▸ Klik links onderaan op Pdf ▸ Klik op 'Bewaar als Pdf...' en geef de webpagina een naam. De webpagina wordt helaas in PDF niet zo mooi weergegeven als op de webpagina zelf.Reacties


 • Tilly

  15 februari 2012 om 10:13

  Handige tip, maar wat als je nu ook gelijk onderliggende pagina’s wilt bewaren? Is daar ook een tip voor?

 • sypie

  15 februari 2012 om 13:02

  Daarvoor moet je een sitesucker hebben die alle paginas van een (sub)domein binnenharkt.

  Verder is deze tip NIET alleen voor Lion, ook in 10.6 werkt deze. Oftewel het heeft niet met het OS te maken maar met de versie van Safari.

 • Constant Coolsma

  19 februari 2012 om 20:03

  Om een ellenlange website offline te kunnen bekijken heb ik ooit eens een leuk programma gedownload onder de naam Paparazzi! Daar heb ik al ettelijke keren plezier van gehad. Ik kwam het tegen via MacUpdate.

 • Xavier

  8 november 2012 om 11:28

  Goede morgen,

  Weet iemand waar de map leeslijst zit.
  Ben mijn vorige kwijt bij de update naar Mountain Lion.
  Thanks
  Xavier

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!