28 juni 2015

OS X: Printers delen en toegang beperken met wachtwoord

printerdeling OS X logo

In OS X is het mogelijk je printer lokaal te delen. Dit houdt in dat iedereen in hetzelfde netwerk jouw printer kan gebruiken om documenten af te drukken. Het delen van een printer kun je doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen ▸ Vink in de kolom de optie 'Printerdeling' aan.

Vervolgens kun je de printers aanvinken die gedeeld mogen worden. Zoals al eerder gezegd kan iedereen die zich in hetzelfde netwerk zich bevindt je printer zien en gebruiken. Wil je dit voorkomen, dan kun contacten kiezen en een wachtwoord toekennen zodat alleen zij de printer kunnen gebruiken.

printerdeling met wachtwoord

Klik rechts op de plus-knop om een contact toe te voegen, deze kun je selecteren uit je contactenlijst. Klik op 'Selecteer' en voer een wachtwoord in, bevestig door op 'Maak account aan' te klikken. Vanaf nu kunnen deze personen met hun wachtwoord de printers gebruiken. Schakel dan in het overzicht bij 'Iedereen' de toegang uit.

Meer over Beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • Mark

  28 juni 2015 om 12:41

  Ik heb een iMac van 2013 (OSX 10.10.3) die draadloos via een AirPort Time Capsule met het internet is verbonden. In hetzelfde netwerk hangt eveneens een iMac van 2007 (OSX 10.6.8). Op de AirPort Time Capsule heb ik via een USB-kabel een printer van Kyocera (Ecosys FS-1041) aangesloten. Deze printer gebruik ik als netwerkprinter. Vanaf beide iMacs kan ik zonder problemen printen. Alleen wanneer ik via de iPhone of een iPad die op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten wil printen, dan lukt dat niet. Je krijgt dan steeds het bericht ‘Geen AirPrint-printers gevonden’ te zien. Heeft iemand misschien een oplossing? Of is deze printer hier gewoon niet geschikt voor?

 • Sander

  29 juni 2015 om 9:30

  Dag Mark,
  Printers die via USB aan een TimeCapsule, Airport Express of Airport Extreme aangesloten worden werken met Airprint. De computer communiceert via Bonjour.

  Deze printer kan je waarschijnlijk wel zien in het netwerk als je deze App gebruikt op je iPhone of iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/kyocera-mobile-print/id510179385?mt=8

  Succes;)

 • Mark

  29 juni 2015 om 14:24

  Beste Sander,

  Hartelijk dank voor je reactie. Ik weet volgens mij nu wel waar het aan ligt. Ik heb intussen ook de betreffende printerspecificaties op de website van Kyocera geraadpleegd. Het bovengenoemde model van Kyocera is volgens mij een uitstekende printer, maar helaas een nogal eenvoudig model. Deze printer heeft namelijk geen Wi-Fi en geen AirPrint. iPad en iPhone kunnen deze printer dus gewoonweg niet in het netwerk zien of vinden. Tja, dan houdt het op, natuurlijk. ;-)

  Dank ook voor de tip met de App van Kyocera. Dat lijkt mij inderdaad een handige App. Helaas wordt bovengenoemde printer dus niet door de App ondersteund. Deze printer lijkt alweer een ‘oudje’ te zijn. Maar ik zal je tip onthouden voor de volgende printer die ik ongetwijfeld een keer zal moeten aanschaffen.

  Groet,
  Mark

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!