4 juni 2014

OS X: Raadpleeg snel het bureaublad met deze drie mogelijkheden

desktop bureaubladVeel beginnende OS X gebruikers stellen ons de vraag hoe ze snel het bureaublad kunnen weergeven op hun Mac. Het is mogelijk om alle geopende vensters en applicatie in één keer te verbergen op je Mac en dit kan op een aantal verschillende manieren.

De meest voor de hand liggend is de multi-touch gesture op het (Magic) Trackpad van je Mac. Dit doe je door vijf vingers te spreiden op het trackpad kun je snel het bureaublad weergeven. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van interactieve hoeken, door je muisaanwijzer te plaatsen in een bepaalde hoek van je scherm kun je OS X een bepaalde handeling laten uitvoeren.

Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Mission Control ▸ Interactieve hoeken. Kies hier een gewenste hoek en selecteer in het drop-downmenu de optie ‘Bureaublad’, bevestig door op OK te klikken. Wanneer je nu de muisaanwijzer plaatst in deze hoek zal het bureaublad onmiddellijk worden getoond.

interactiefbureablad

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een (vrij omslachtige) toetscombinatie voor OS X. Wanneer je de toetsen cmd⌘ + option⌥ + H + M tegelijkertijd indrukt zullen alle openstaande vensters minimaliseren en zich verbergen. Dit blijft wel de meest effectieve methode om het bureaublad in zijn geheel te tonen zonder storende elementen. De vensters blijven aanwezig, er wordt dus niet automatisch afgesloten.

Meer over Bureaublad kun je hier terugvinden.Reacties


 • Richard

  4 juni 2014 om 12:04

  Die omslachtige toetsencombinatie is echt niet nodig hoor. de combinatie fn + F11 doet hetzelfde. Jammer genoeg werken de toetsencombinaties en de hotcorners niet als het scherm in full modus staat.

 • Faro

  4 juni 2014 om 12:38

  Je kan ook cmd + alt indrukken terwijl je op het finder icoon klikt in het dock.

 • Rickje

  4 juni 2014 om 14:47

  Mission control aka Exposé werkt hier al jaren fantastisch met de hotcorners. En @ Richard: Full screen modus is echt prutje, dat doen mensen op Windows maar lekker. Hier wordt (altijd al) met vensters gewerkt.

  En @ Faro: als je vensters open hebt staat in Finder dan zie je je bureaublad nog steeds niet ;)

 • Richard

  4 juni 2014 om 22:58

  @Rickje: Wat een NON antwoord. De mogelijkheid is er en het geeft voor mij een rustiger beeld als grafisch vormgever om niet alle andere shit te zien wat ik niet aan het gebruiken ben en als ik dat op OSX wil doen dan doe ik dat op OSX. Zal me toch zeker niet de wet voor laten voorschrijven door jou?!

 • Richard

  5 juni 2014 om 12:09

  @Rickje: Nog even ter aanvulling op jou “altijd al” wordt vanaf nu anders.

  ” Not only have we streamlined their look, but we’ve also updated their functions. Close, minimize, and maximize are now close, minimize, and full screen, eliminating the extra full-screen control and consolidating the window controls in one place. ”

  Beetje met je tijd mee gaan dus Rickje……

 • Jarik

  5 juni 2014 om 19:20

  @ Richard:

  bij mij doet fn + F11 niets, is dit ergens in te stellen?

 • Richard

  5 juni 2014 om 23:53

  @Jarik: Ga naar System Preferences > Mission Control > daar zie je staan Show Desktop en daarnaast F11. Als dat niet het geval is kun je de F11 key daarvoor instellen of een andere nog niet gebruikte shortcut.

 • Jarik

  19 juni 2014 om 7:58

  @Richard: thanks! Ik zie dat ik hem ooit per ongeluk of expres op F6 heb ingesteld, waarschijnlijk omdat ik dan geen fn-toets nodig heb, dubbel zo snel dus ;)

 • Tom

  10 oktober 2015 om 11:43

  Bij mij werken de interatieve hoeken niet, kan het wel instellen en druk op OK.
  Als ik vervolgens in bijvoorbeeld Safari zit gebeurt er niks als ik naar een ingestelde hoek ga. Wat doe ik verkeerd?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!