14 augustus 2014

OS X: Schermbeveiliging starten met behulp van een toetscombinatie

Automator icon retinaVeel OS X gebruikers maken nog steeds gebruik van een schermbeveiliging (screensaver). In het verleden was een schermbeveiliging noodzakelijk, deze zorgde voor dat het langdurig stilstaande beeld niet kon inbranden op de fosforlaag van oude CRT (beeldbuis) schermen.

Door de verbetering van de fosforlaag is er al sinds ongeveer 1990 geen noodzaak meer om het scherm op deze wijze te ontzien. Daarbij is dit met de komst van LED- en LCD-schermen dit voorgoed verleden tijd. Daarom zijn schermbeveiligingen tegenwoordig meer (foto)animaties die een grote fun-factor hebben. Met de onderstaande stappen kun je een toetscombinatie instellen om de schermbeveiliging onmiddellijk te activeren, handig voor op kantoor! Je kunt snel de inhoud van je scherm verbergen als je even weg bent.

• Open Automator via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Open een nieuw document
• Selecteer 'Voorziening' als type document
• Activeer het zoekveld (naast variabelen)

schermtoets1

Vul in het zoekveld de term 'Schermbeveiliging' in en sleep de optie 'Schakel schermbeveiliging in' naar het rechter vlak van automator. Selecteer bij 'Voorziening ontvangt' (rode pijl) de optie 'Geen invoe'’. Voer nu de toetscombinatie cmd⌘ + S uit om de voorziening te bewaren, kies zelf een gepaste naam bijvoorbeeld ‘Schermbeveiliging inschakelen’.

Open hierna de systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren en navigeer naar Toetsenbord ▸ Toetscombinaties en klik in de linkerkolom op 'Voorzieningen'. Zoek nu rechts in de lijst naar de zojuist aangemaakte voorziening 'Schermbeveiliging inschakelen' bij de categorie 'Algemeen'.

schermtoets2

Klik vervolgens op de knop 'Kies toetsen' om een toetscombinatie in te stellen. Deze mag je zelf kiezen, als voorbeeld nemen we cmd⌘ + option⌥ + S. Wanneer je de toetsen hebt gekozen en deze uitvoert zal je merken dat onmiddellijk de schermbeveiliging wordt ingeschakeld.

Meer over Schermbeveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • fedar

  14 augustus 2014 om 17:50

  Gewoon scherm op zwart hier..

 • jasper050

  14 augustus 2014 om 22:29

  Een interactieve hoek instellen gaat dat niet veel sneller?
  Gewoon met de muis naar de hoek van je scherm die je zelf instelt.

 • Jelte

  15 augustus 2014 om 9:43

  Er gebeurt hier niks…toch alles exact nagelopen

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!