19 juni 2012

OS X: Snel het beeldscherm in sluimerstand plaatsen

Er zijn tal van mogelijkheden om het beeldscherm van je Mac in sluimerstand te plaatsen. Zo hebben we laatst nog in een artikel besproken hoe je snel je Mac kunt vergrendelen met behulp van de sleutelhanger-applicatie. Daarnaast kun je de MacBook dichtklappen of via het -menu de optie 'sluimer' selecteren.

Echter zullen deze opties de Mac volledig in sluimerstand plaatsen. Wanneer je snel je beeldscherm in sluimerstand wilt plaatsen kun je als je Mac toetsenbord beschikt over een 'eject⏏ toets' gebruik maken van de toetscombinatie:

shift⇧ + ctrl + eject⏏

De recent uitgebrachte MacBook Pro Retina beschikt net zoals de MacBook Air niet over een 'eject⏏ toets'. Hierdoor is het niet mogelijk om met behulp van bovenstaande toetscombinatie het beeldscherm in sluimerstand te plaatsen. Met behulp van interactieve hoeken in Mac OS X kun je snel en eenvoudig het beeldscherm van je Mac in sluimerstand plaatsen. Volg hiervoor onderstaande procedure:

Open hiervoor de Mission Control instellingen via:

 ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Mission Control

• Klik vervolgens op de optie 'Interactieve hoeken…'
• Kies een gewenste hoek
• Selecteer de optie 'Beeldscherm in sluimerstand'
• Bevestig door op 'OK' te klikken

Wanneer de muisaanwijzer in de interactieve hoek wordt geplaatst zal automatisch het beeldscherm in sluimerstand worden geplaatst. Het is aan te raden om de linker of rechter benedenhoek te selecteren voor deze optie. Dit om de eenvoudige reden dat je snel perongelijk de muisaanwijzer plaatst in de linker of rechter bovenhoek omdat daar het -menu en Spotlight zich bevindt.

Meer tips over Mission Control kun je hier terugvinden.Reacties


 • Rogier

  19 juni 2012 om 9:08

  Ik heb in Alfred een “keyword” ingesteld die ervoor zorgt dat enkel mijn beeldscherm in sleep gaat. Ik hoed dus alleen maar op CMD+SPACE te rammen, “disp” in te typen en klaar is kees… scherm uit.

  @Appletips… waarom bieden jullie trouwens niet de mogelijkheid om je op “replies” te abonneren?

 • jokki

  19 juni 2012 om 9:11

  @ Rogier is toch omslachtig, als je zo je muis in een hoek kan “gooien”

 • Justin

  19 juni 2012 om 9:28

  @jokki vind ik niet, ik kom vaak in de hoeken van mijn scherm, en het is niet wenselijk om je scherm continue in sluimer te krijgen. Het gebeurt vaak zat dat je in een hoek komt als je je dock wilt openen bijv.

 • Bart

  19 juni 2012 om 9:42

  @Rogier Naar het antwoord op jouw laatste punt ben ik ook zeer benieuwd. Lijkt me enorm handig om, bijvoorbeeld net als bij OMT, de antwoorden op de door jou gestelde vragen in je mailbox te krijgen. Zo hoef je niet steeds via de zoekfunctie naar oude artikelen te zoeken om te zien of je nog ooit een antwoord hebt gekregen.

  Ik wacht af :-)

 • BartB

  19 juni 2012 om 11:28

  @Justin: je kan bij de interactieve hoeken ook een combinatie met een functietoets instellen (option, shift, control, command). Zo zet je nooit per ongeluk het scherm in sluimerstand als je in de hoek komt, maar profiteer je wel van de handigheid en snelheid van de interactieve hoeken.

 • Philip

  19 juni 2012 om 11:31

  Heb de combinatie “alt” cmd “s” aangemaakt. Werkt ook superhandig. Hoeken van mijn scherm zijn al in gebruik voor 4 functies…..

 • Cees

  19 juni 2012 om 15:58

  In z’n eenvoud ‘handig’.
  Voor mij een supertip.
  Bedankt Wes.

 • Frank

  20 juni 2012 om 0:05

  Op mijn MBA werkt shift ctrl F12

 • Rogier

  20 juni 2012 om 21:49

  Appletips…. gaarne even reageren op mijn tweede vraag. Waarom geen “mail-bij-reply”-functie in de comments?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!