15 december 2009

OS X Terminal: anonymous FTP toegang activeren

terminal-png

Iedere Mac met OS X is uitgerust met een ingebouwde FTP server die je toegang kan verlenen tot je bestanden.

Je kan de FTP toegang op je Mac activeren in het  menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bestandsdeling ▸ Opties. Om na het activeren van de FTP server toegang te krijgen tot je bestanden dien je jezelf te autoriseren met een gebruikersaccount.

Wanneer je een map met behulp van FTP toegankelijk wilt maken voor alle gebruikers in je netwerk zonder autorisatie (anonymous) dan is dat ook mogelijk.

De systeemvoorkeuren van OS X voorzien niet in een optie hiervoor, je dient dit te activeren onder OS X Terminal. Schakel allereerst de FTP server in via het  menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bestandsdeling ▸ Opties ▸ Deel bestanden en mappen via FTP (1).

enable-ftp

Open hierna een Terminal sessie en type de onderstaande commando's:

mkdir /AnonymousFTP
sudo dscl . -create /Users/ftp
sudo dscl . -create /Users/ftp NFSHomeDirectory /AnonymousFTP

In het bovenstaande voorbeeld gebruiken we de map AnonymousFTP in de '/' root als de map voor anonieme toegang. Vanzelfsprekend kan deze map gewijzigd worden naar eigen keuze.

Om de wijzigingen te activeren dien je de FTP Deamon te herstarten. Dit kan je doen door middel van het vinkje in  menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bestandsdeling (2).

Hierna kan je verbinding maken met de gebruikersnaam anonymous en ieder willekeurig wachtwoord.

De anonieme toegang schakel je weer uit met het commando:

sudo dscl . -delete /Users/ftp

anonymous-toegang

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!