13 december 2009

iPhone: SMS Berichten exporteren (archief)

iphone-sms-icon

In iTunes is er geen optie aanwezig om de SMS berichten die op je iPhone aanwezig zijn te bekijken of te exporteren. Het is echter wel mogelijk om de SMS berichten handmatig te exporteren. Hiervoor heb je een gejailbreakte iPhone nodig die is voorzien van SSH toegang. Eventueel kan je natuurlijk ook een applicatie zoals DiskAid gebruiken om via USB kabel toegang tot de iPhone te krijgen.

De SMS berichten worden opgeslagen in een SQLite database met de naam sms.db deze kan je terugvinden op je iPhone in de map: /var/mobile/Library/SMS/sms.db

Download het sms.db bestand van je iPhone naar je Mac met behulp van een SFTP client zoals bijvoorbeeld Cyberduck of Transmit.

Om de SMS database file te kunnen lezen maken we gebruik van SQLite3, deze database engine is standaard aanwezig onder OS X.

Ga in OS X Terminal naar de map waarin het bestand sms.db zich bevindt en open de database met het commando:

sqlite3 sms.db

Hierna kom je in de SQLite interface, gebruik de onderstaande commando’s om de SMS berichten te exporteren naar een comma seperated (.csv) bestand.

SQLite version 3.4.0
Enter ".help" for instructions
sqlite> .header on
sqlite> .mode csv
sqlite> .output smsexport.csv
sqlite> select datetime(date, 'unixepoch', 'localtime') as "date", case when flags=3 then 'verzonden' else 'ontvangen' end as "from", address as phone, text as "message" from message;
sqlite> .quit

In de directory waarin je SQLite heb opgestart is nu het tekstbestand smsexport.csv aangemaakt met daarin al je SMS berichten. Wanneer je deze output in een werkblad van Numbers sleept dan ziet er dat als volgt uit:

smsexport

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn op jouw huidige iPhone. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Jeroen

  13 december 2009 om 11:16

  SQLite hoef je niet te downloaden, die zit standaard in OS X.

 • ironmanixs

  13 december 2009 om 11:23

  @Jeroen: Inderdaad.. aangepast, bedankt!

 • Rémy

  13 december 2009 om 11:56

  Alles lukt perfect, maar als ik de .csv open in Number of het naar Numbers sleep, krijg ik een lelijk lay-out, ver van hoe het is op de foto van dit artiekel.
  Hoe komt dit en zou ik dit kunnen veranderen?

 • Gunther

  14 december 2009 om 10:49

  Ik gebruik al een tijdje het programma PhoneView. Werkt erg goed om backups te maken van je iPhone. Ook export van SMS naar PDF of RTF. Aanrader! :-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!