8 maart 2012

OS X: Vier extra spatiebalk functies

In Mac OS X zitten een paar functies goed verborgen, zo kunnen sommige toetscombinaties meestal sneller en doeltreffender zijn dan een simpele muisklik. Ook de spatiebalk ook meerdere functies dan alleen maar een spatie tussen je woorden te plaatsen in een tekstdocument.

Play en pauze

In elke applicatie die afspeel (play) en pauze functie biedt, kun je gebruik maken van de spatiebalk om de inhoud af te spelen en te pauzeren. Dit geldt ook voor films, diashows en muziek die je afspeelt in iTunes en GarageBand.

Screenshots van vensters maken

Het is mogelijk een screenshot van een bepaald venster te maken zonder daarvoor een screenshot te moeten maken van het volledige scherm. Gebruik hiervoor de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 4. Beweeg met je muis over het scherm en ga op het venster staan waarvan je een screenshot wilt maken. Druk op de spatiebalk en het venster wordt geactiveerd. Met behulp van een muisklik wordt er een screenshot gemaakt. Als je meerdere vensters open hebt staan kun je na het drukken op de spatiebalk nog bewegen tussen de vensters om te bepalen waar een screenshot van gemaakt moet worden.

Inzoomen in Mission Control

Wanneer je Mission Control activeert (F3) met een groot aantal vensters geopend dan zal je opmerken dat de vensters in het onderste gedeelte behoorlijk klein worden weergegeven. Hoe meer applicaties er geopend zijn hoe kleiner de previews worden. Op het moment dat je met de muis over een preview in Exposé beweegt verschijnt er een blauw kader om het preview venster. Door op dat moment gebruik te maken van de spatiebalk wordt de preview vergroot weergegeven, je kan dit vergelijken met de standaard in OS X aanwezige Quicklook feature. Door opnieuw de spatiebalk te gebruiken wordt het venster weer als normale preview weergegeven

Bevestig door op de spatiebalk te drukken

Meestal kun je met je muis in dialoogvensters en dergelijke je keuze bevestigen, het is ook mogelijk met behulp van de spatiebalk een keuze te bevestigen. Zie het onderstaande voorbeeld in de systeemvoorkeuren, eenmaal klikken in de lijst volstaat, verder navigeren kun je met de pijl-toetsen en voor het (de)activeren gebruik je de spatiebalk. Handig als je een hele lijst moet nakijken en niet alles één voor één wilt selecteren met je muis.Reacties


 • Roy

  8 maart 2012 om 9:30

  Bedankt voor de tips. Erg handig

 • meeuw

  8 maart 2012 om 11:14

  Cmd spatie > Spotlight

 • Digit

  8 maart 2012 om 13:01

  Als je in Safari en Firefox op de spatiebalk drukt, ga je precies over de afstand van één scherm omlaag op een geopende pagina .

 • Julian Keizer

  8 maart 2012 om 15:52

  Dat geldt ook voor Chrome, ik denk voor alle webbrowsers.

 • Sjoerd

  9 maart 2012 om 13:10

  @Digit en Julian:
  Als je Shift+Spatie doet ga je ook weer 1 scherm omhoog :)

 • Carsten

  4 mei 2013 om 16:01

  Mijn spatie werkt plotseling niet meer goed, inplaats van een spatie te geven ‘eet’ hij het betreffende veldje op bij het indrukken van de spatietoets. Wat kan ik doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!