19 februari 2016

OS X: Geaccentueerde karakters (diakritisch tekens) typen

toetsenbord op een macbook

Het kan voorkomen dat je tijdens het opstellen van een tekst een geaccentueerde letter moet typen. Denk hierbij aan een klinker met een trema. Deze diakritische tekens kun je op een eenvoudige manier typen.

Een diakritisch teken is een schriftteken dat boven, onder of door een letter gezet wordt ter aanduiding van de uitspraak. Voorbeelden zijn â, ë, œ, į, etc. Vroeger diende je met de option⌥-toets deze speciale tekens in te voeren op je Mac, maar tegenwoordig (sinds OS X Lion) kan dit veel makkelijker. Hoe je diakritisch tekens kunt typen in OS X lees je hieronder terug.

Op het moment dat je speciaal teken wil typen voor een bepaalde letter dan druk je deze letter op het toetsenbord in. Na enige momenten verschijnt er een pop-up venster van deze letter met allerlei diakritisch tekens.

diakritiche tekens typen in OS X

Met behulp van het cijfers die onderin het pop-up venster verschijnen kun je direct de gewenste combinatie toevoegen aan je tekst. Lukt het niet met het cijfer dan kun je ook op de letter in het pop-up venster klikken.

Lees ook: Nummers op een azerty-toetsenbord gebruiken zonder shift-toets

Origineel artikel van 21/07/11, geupdate op 18/02/16Reacties


 • Thomas

  19 februari 2016 om 10:48

  Hier kan apple dus echt wat van Windows leren. In Windows heb je tenminste twee verschillende opties waarmee je veel sneller kunt typen inclusief gebruik van diacritische tekens. Ik heb als doorgewinterd Windows gebruiker en beginnend OSX gebruiker echt even moeten zoeken maar het haalt de vaart uit elke tekst. Spellingcontrole achteraf is nu sneller.

 • Chris Laarman

  19 februari 2016 om 13:39

  OS X heeft óók dezelfde mogelijkheid als Windows (en schrijfmachines…): toetsenbord “U.S. International – PC”.

 • Marcel

  11 augustus 2016 om 18:15

  Bij mij heeft dat zo gewerkt (toets ingedrukt houden), maar nu werkt dat niet meer. Als ik nu een toets ingedrukt houd, wordt de betreffende letter herhaald. is waarschijnlijk een instelling. Maar waar kan ik dat vinden?

 • Annick

  15 december 2016 om 0:32

  Ja ik heb hetzelfde als Marcel en ben daar nu aan gewend, maar ik heb verder ook nergens aangezeten ofzo. Hoe kan ik dat weer instellen?

 • Wesley Fabry

  15 december 2016 om 7:07

  Marcel en anniek, vaak is dit verholpen door een gefoceerde herstart: https://www.appletips.nl/mac-geforceerd-herstarten/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!