2 februari 2016

Nummers op een azerty-toetsenbord gebruiken zonder shift-toets

Nederlandse gebruikers hebben een qwerty-toetsenbord, onze belgische lezers hebben over het algemeen een azerty-toetsenbord. Naast andere opstelling van de letters en karakters moet je bij een azerty-toetsenbord ook de nummers anders raadplegen.

Zo moet je de shift⇧-toets indrukken voor je een nummer kan typen. Het numeriekgedeelte moet je via een omweg bereiken. Omdat er ontzettend veel vraag naar was heb ik een toetsenbord lay-out gemaakt die voor de Belgsiche azerty-toetsenbord gebruikers het numerieke gedeelte omdraait en daardoor gemakkelijker te benaderen is.

Hoe je dit toetsenbord kunt installeren lees je in de volgende procedure. Download eerst hier het toetsenbord. Open het 'Belgian - Numerically' dmg-bestand, dit wordt geopend in een nieuw Finder venster. Hier vind je een bestand en snelkoppeling terug, sleep het bestand 'Belgian - Numerically.keylayout' naar de de snelkoppelings-map Keyboard Layouts.

azerty gebruiken zonder shift

Het nieuwe toetsenbord-layout wordt geplaatst in de map op je eigen Mac en komt dan beschikbaar voor alle gebruikers op de Mac. Wil je enkel het installeren voor de huidige gebruiker, dan kies je in Finder Menubalk ▸ Ga ▸ Ga naar map... en plaats het pad ~/Library/Keyboard Layouts in het invulveld.

azerty gebruiken zonder shift met deze layout

Om van van het nieuwe toetsenbord lay-out gebruik te kunnen maken moet je deze eerst nog activeren via Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Invoerbronnen, klik op de plus-knop en zoek in de lijst naar 'Andere'. Vervolgens kun je rechts kiezen voor 'Belgian — Numerically', selecteer deze en klik op 'Voeg toe'. De lay-out wordt toegevoegd, vink 'Toon invoermenu in menubalk' aan.

Om deze lay-out te kunnen gebruiken moet je nu in de menubalk klikken op het vlag-symbool (vaak Belgische vlag), kies hier voor de optie 'Belgian - Numerically' om het toetsenbord te kunnen gebruiken in macOS (OS X).

Voorbeeld azerty-toetsenbord voor OS X

Het toetsenbord kun je nu op de vertrouwde manier gebruiken, alleen alle numerieke cijfers bovenaan het toetsenbord kun je nu gebruiken zonder de shift⇧-toets ingedrukt te houden. De @-toets werkt op de 'oude' manier.

Wanneer je merkt dat bijvoorbeeld de numeriek toetsen niet meer werken zonder shift⇧, dan moet je in de menubalk misschien weer het toetsenbord activeren.

Het toetsenbord lay-out is gemaakt met Ukelele en is een aangepaste kopie van het originele Belgische azerty toetsenbord. De lay-out is enkel geschikt voor standaard toetsenborden zonder numeriek gedeelte aan de zijkant.

Lees ook: Vlaamse ondersteuning voor SiriReacties


 • Joris

  2 februari 2016 om 13:11

  dankjewel888, euh dankjewel!!!

 • Erwin Cavens

  2 februari 2016 om 13:25

  je kunt toch ook gewoon het (standaard aanwezige) frans numeriek toetsenbord toevoegen? en dan kun je via de menubalk naar hartenlust switchen. ik werk al tien jaar (continu) op frans-numeriek.

 • Bas

  2 februari 2016 om 13:42

  Dank voor deze handige layout aanpassing. Het werkt ook goed op mijn Logitech K811.
  Het is wel weer even opnieuw wennen aan de indeling. : )
  Eén opmerking: dat de eerste toets @ # niet is omgewisseld maakt het wel veel verwarrender en daarom minder makkelijk te wennen aan het geheel.

  Bijkomend voordeel is dat het gekleurde vlag-symbool in de menubalk is veranderd in een mooier passend monochroom toetsenbord symbool zoals de rest van de symbolen daar.

 • Quinten

  2 februari 2016 om 13:50

  @Erwin dat kan je inderdaad doen, maar dan zijn niet alle speciale toetsen en combinaties gelijk.

  @Bas Leuk om te horen dat het daar ook op werkt. Daar werd voor gekozen omdat dit een aparte toets is los van het numerieke en de het haakje en de liggende strepen. Als je toch het wilt wijzigen kan je de app Ukelele downloaden en het bestandje er in openen, en deze aanpassen.

 • Bas

  2 februari 2016 om 13:58

  @Quinten Dat zal ik doen, ik maak dan ook een 2e met originele Belgische layout aan. Zodat de storende gekleurde vlaggen, ook bij wisselen naar originele layout, altijd tot het verleden behoren…

 • Quinten

  2 februari 2016 om 14:24

  Je hoeft enkel in het controle pannel als je er een Layout Collection aanmaakt en bewaard als bundel kan je ook de vlagjes bewerken, je hoeft dan enkel het Belgische vlagje te verwijderen.

 • Escom1993

  2 februari 2016 om 22:11

  En op welke OS X versies werkt dit toetsenbord allemaal ?

 • Dimitri

  2 februari 2016 om 22:21

  Ondertussen ben ik het toch reeds gewoon geworden om met shift alle cijfercombinaties in te voeren. Het omwisselen van de combinaties voor cijfers zou ik nog gewoon kunnen worden, maar ik gebruik het dash/minteken te veel (en deze staat nu onder de shift)

 • Quinten

  2 februari 2016 om 22:29

  @Escom1993, het is getest onder 10.11 en 10.10 maar ik vermoed dat het ook door eerdere versies word ondersteund.

 • Benn

  3 februari 2016 om 22:26

  Ik lees en volg de tips regelmatig maar dit vind ik nu eens een fantastische tip omdat ik steeds vergeet te shift toets uit te zetten.

 • Kris

  14 september 2016 om 16:41

  Top Quinten!
  Maar, moest ik kunnen, dan zou ik enkel de cijfers omdraaien en de rest op zijn plaats laten.
  @Erwin: Frans Numeriek is een halve oplossing daar OS X dan soms in het Frans reageert ipv. in het Nederlands. Bijvb. bij definities via Spotlight.

 • bert

  20 januari 2017 om 7:44

  klinkt super en ik ben al even op zoek naar zo iets
  maar de link werkt niet meer.
  enig idee hoe dit komt.
  thx

 • Quinten

  20 januari 2017 om 10:02

  @bert De link is terug toegevoegd en werkend.

 • xavier

  2 februari 2017 om 8:26

  Ik heb een qwerty toetsenbord maar het wachtwoord voor inloggen gaat slechts met azerty? Eenmaal ingelogd kan ik verder typen in qwerty.
  Kan dit aangepast worden?

 • Quinten

  2 februari 2017 om 10:37

  Je dient in het inlogscherm het juiste toetsenbord te selecteren. Bekijk deze discussie eens. https://genius.appletips.nl/discussion/1791/invoer-optie-altijd-us-qwerty-bij-inloggen-in-yosemite

  Zo moet je in Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ Inlogopties ▸ Toon invoormenu in inlogvenster aanvinken.

 • Jan Van den Bossche

  12 februari 2017 om 12:03

  Hoi,
  handige tip maar bij gebruik van Word of Apple Mail of Teksteditor, springt het toetsenbord automatisch terug op het gewone Belgische. Ik kan dat toetsenbord ook niet verwijderen uit het lijstje. De “-” is niet actief bij de instellingen.
  Doe ik iets verkeerd?

  Bedankt,
  Jan

 • Quinten

  12 februari 2017 om 13:54

  Als je het toetsenbord manueel installeerd is dit onder ~/Library/Keyboard Layouts Installeer je het met het programmatje, bevind het zich in volgende map /Library/Keyboard Layouts. Om het te kunnen verwijderen uit Systeemvoorkeuren moet je natuurlijk meer dan 1 toetsenbord gekozen hebben in de instellingen.

  Vink ook even aan in Invoerbronnen dat het Invoermenu zichtbaar moet zijn. Maar dat er niet mag worden overgeschakeld worden van invoerbron op basis van het document.

 • riji

  3 april 2017 om 16:52

  Bij mij is “-” omgewisseld, dit is toch geen cijfer?
  Normaal toont het systeem als je lang bepaalde toetsen indrukt alle mogelijke vormen zoals e é è… dit werkt niet meer met dit toetsenbord.

 • Quinten

  4 april 2017 om 15:23

  @riji dankjewel voor je reactie, ik zal zo snel mogelijk een nieuwe versie aanmaken waar het minnetje correct staat en ik zal eens onderzoeken hoe je de speciale karakters op de normale wijze kunt oproepen (in de eerste versie kon dit nog niet)

 • riji

  4 april 2017 om 16:08

  Dank dat je dit wilt proberen.
  Ik ben vroeger nog met Ukelele bezig geweest toen ik nog met toetsenbord met numeriek pad werkte om daar de komma/punt om te wisselen en dan stelde dit probleem met het uitvallen van de keuzemogelijkheid voor vreemde vormen (bijvoorbeeld van e é è ë enz) zich ook. Er waren ook nog andere zaken die niet goed meer werkten.
  Wat ik mij afvraag is of er niet meer nodig is dan enkel een keyboard layout toe te voegen. Is het niet zo dat je een “bundle” hebt en daar een toetsenbord zou kunnen aan toevoegen, bijvoorbeeld “bundle Belgium”.
  Zou dit ook geen mogelijkheid zijn om de Belgische vlag bij het toetsenbord te behouden?

 • Quinten

  4 april 2017 om 16:11

  Je kan je huidig toetsenbord lay-out dupliceren in dit programma, en deze bewerken waardoor het vlagje blijft behouden.

 • Quinten

  5 april 2017 om 11:01

  @riji Nieuwe versie van het toetsenbord is beschikbaar.
  Aangepast: enkel de toetsen & tot ) zijn verwisseld met 1 tot °. En als je nu een toets inhoud heb je de speciale tekens tot je beschikking.

 • riji

  5 april 2017 om 14:41

  Bedankt,
  het was mij echter net ook gelukt.
  Mocht het je interesseren, ik kan je mijn BelgianNumeric.bundle in DMG bestand bezorgen.

 • Quinten

  5 april 2017 om 16:34

  Dat hoeft niet hoor, het bestand zal hetzelfde zijn als wat er nu te downloaden is.

 • riji

  6 april 2017 om 12:30

  Bedankt, werkt goed.
  Door met Ukelele bezig te zijn, heb ik terug ontdekt dat de combinatie van sommige toetsen met ALT of met SHIFT+ALT heel wat extra karakters oplevert.
  Zo wordt de ronde haak ( met ALT een accolade { en met SHIFT+ALT een rechte haak [. Ook wordt de schuine streep voorwaarts / met SHIFT+ALT een achterwaartse \ en % wordt ‰.

 • Quinten

  6 april 2017 om 14:02

  Dat klopt, een virtuele weergave kan je ook zien via ‘Toon Toetsenbordweergave in de menubalk’
  https://www.appletips.nl/os-x-het-virtueel-toetsenbord-activeren/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!