25 december 2016

BasisiOS: Speciale geaccentueerde karakters typen

quick type logo toetsenbord

We krijgen nog regelmatig de vraag hoe je speciale letters en karakters kunt typen in iOS. Het is vrij eenvoudig, maar de beginnende iPhone, iPad en iPod Touch gebruiker weet er soms geen raad mee.

Vooral wie veel woorden uit een andere taal zoals het Frans wilt typen moet regelmatig de accenten, trema’s en apostroffen raadplegen. Hoe je deze kunt plaatsen lees je hieronder terug.

Moet je bijvoorbeeld een e met accent plaatsen dan volstaat het om op de e te tappen (tikken), hou je vinger op de letter tot er een pop-up menu verschijnt. Hierin kun je dan de gewenste letter selecteren door je vinger te verplaatsen (zonder deze op te lichten). Zodra je de juiste letter hebt geselecteerd kun je los laten.

speciale tekens iOS

Je kan dit niet alleen toepassen op letters, maar ook op bijvoorbeeld het vraag- en uitroepteken, punt, procent, enzovoorts. Zo kun je bijvoorbeeld de nul op deze manier selecteren om het graden symbool te plaatsen.

Deze methode kun je ook toepassen op een Mac, druk een toets in, er verschijnt een pop-up venster met de verschillende letters of tekens. Druk op het bijhorende nummer op het toetsenbord om het karakter te plaatsen.

Lees ook: Autocorrectie uitschakelen in iOS

Bijgewerkt artikel, origineel van 31/05/2015

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • jo quaedvlieg

  31 mei 2015 om 10:27

  Je kunt natuurlijk ook een toetsenbord toevoegen met de taal die je wil typen, vooral makkelijk met bv Duits, je toetsenbord veranderd dan en je hebt alle bijzondere tekens.

 • René

  31 mei 2015 om 12:08

  Klopt, weer wat geleerd! Maar kan op een Mac toetsenbord alleen met de klinkers.

 • Jac

  20 april 2016 om 22:17

  Is het ook mogelijk speciale tekens op te nemen als je een ‘vast’ toetsenbord op je iPad gebruikt?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Jac

 • Wesley Fabry

  21 april 2016 om 8:24

  Normaal werkt dit hetzelfde, door de toets ingedrukt te houden

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!