14 mei 2010

OS X: Vrije diskruimte veilig wissen

Wanneer je bestanden verwijderd van je harddisk dan lijkt het als of deze ook daadwerkelijk worden verwijderd. De bestanden worden echter alleen in het bestandssysteem gemarkeerd als verwijderd en al je data blijft op de harddisk aanwezig. Met behulp van de juiste software is het voor derden redelijk eenvoudig om gewiste bestanden terug te halen van je harddisk. De verwijderde data blijft op je harddisk staan tot de ruimte nodig is voor het wegschrijven van nieuwe data.

Doormiddel van de OS X commandline tool diskutil en het standaard schijfhulpprogramma is het mogelijk om de vrije ruimte op een harddisk veilig te wissen door de gemarkeerde vrije sectoren op je harddisk 35 maal te overschrijven met een speciaal algoritme. Deze methode is effectief en veilig, voor het Amerikaanse ministerie van defensie is 7 maal overschrijven voldoende om diskruimte veilig te wissen.

De vrije ruimte op je harddisk kan je onder OS X Terminal veilig wissen met het commando:

diskutil secureErase freespace methode /Volumes/drive-naam

Vervang drive-naam door de volume naam van de harddisk waarvan je de vrije ruimte wilt wissen. Deze kan volume naam kan je terugvinden met het commando diskutil list.

methode vervang je door 1 (Single pass), 2 (US DoD 7 pass secure erase) of 3 (Gutmann algorithm 35 pass secure erase).

Wanneer je kiest voor methode 2 of 3 dan wordt de vrije ruimte 7 of 35 maal overschreven en moet je er rekening mee houden dat dit proces heel lang kan gaan duren.

terminal veilig wissen

Het bovenstaande is ook mogelijk met het OS X Schijfhulpprogramma. Open schijfhulpprogramma in de map ‘Hulpprogramma’s’, Selecteer een harddeschijf in de linker kolom. En klik op het tabblad wissen.

Onder aan staan de knoppen ‘Wis vrije ruimte…’, ‘Beveiligingsopties’ en ‘Wis’. Met de knop ‘Wis vrije ruimte…’ wordt alle vrijruimte op je schrijf gewist. Om heel de schijf te wissen zit er een knop genaamd ‘Wis’. Hiermee wis je de geselecteerde hardeschijf. Klik op de knop ‘Beveiligingsopties’ om eventueel je data 1, 7 of 35× door nullen te overschijven.

Bij een interne hardeschijf waarop de opstart partitie staat zijn deze knoppen overigens niet geactiveerd omdat daar je systeem op draait. Wanneer je die wilt wissen moet je je Mac opstarten vanaf de installatie DVD. En vervolgens ‘Schijfhulpprogramma’ kiezen uit het menu ‘Hulpprogramma’s’.

Geupdate artikelReacties


 • roeland

  14 mei 2010 om 11:33

  Zeer handige tutorial. Ik heb nog wel 1 vraagje: stel dat je een harde schijf hebt met beschadigde clusters, werkt deze methode dan ook in die zin dat hij de beschadigde clusters kan negeren en verder gaat waar de schijf nog wel in orde is?

  Komt geregeld voor dat een HD bij mij crasht, maar dat er dus nog wel data op staat.

 • L

  18 mei 2010 om 12:39

  Hoe effectief is de methode “Leeg prullenmand veilig” via het Findermenu?

 • Evocatus

  14 september 2010 om 0:52

  Kijk uit!! Ben me aan het orienteren op het formateren van een harde schijf: 2TB. Voordat iemand aan de 7x of 35x begint moet hij/zij eerst even dit artikel lezen op de Wikipedia en vooral het citaat van Gutman zelf. Zeker als je gaat voor de 35x, dan kost dat je oodles-of-time en volgens Gutman zelf geheel nutteloos. Met de grote schijven van tegenwoordig duurt het echt uuuuuren en uuuuren! Maar wie een etmaal o.i.d. bezig wil zijn met het wissen van zijn 2TB-schijf moet het zekere doen en hier melden hoe lang het daadwerkelijk duurde.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gutmann_method

 • yulec

  14 maart 2014 om 10:30

  @evocatus : Na 1 etmaal de gutman-methode te hebben uitgevoerd, concludeert het programma ‘OSX schijfhulp’ in 22dagen en nog wat uren de schijf van samsung1,5tb te kunnen wissen/overschrijven.

 • Geno

  29 december 2015 om 1:59

  script werkt niet bij el capitan bij mijn mac mini
  de zogenaamde normale manier ook niet WTF is going on?

 • Jan Boomsma

  18 april 2017 om 20:13

  /volumes/”disknaam” werkt niet altijd.

  Gebruik “diskutil list” om terminal een lijst te geven van je partitie indeling. Gebruik “diskutil secureErase freespace methode /dev/{partitienaam}”.

Een reactie toevoegen: