17 mei 2015

YosemiteOS X: Snel vensters maximaliseren met één klik

stoplicht knoppen os x

Vensters maximaliseren in OS X is helaas niet meer toe te passen op de vertrouwde manier. De groene knop in het ‘stoplicht’ voor vensters is gewijzigd, wanneer je op deze knop drukt in het venster zal de schermvullende weergave worden ingeschakeld.

Tot grote ergernis van sommige OS X gebruikers, vroeger kon je namelijk met één druk op deze knop het scherm maximaliseren zodat het venster de vrije ruimte op het scherm invulde.

Je kan dit gedrag nog steeds toepassen door de option⌥ in te drukken tijdens het klikken op de groene knop. Echter is deze handeling voor vele net iets te ingewikkeld en weerklinkt de teleurstelling iedere keer. Maar het is nog eenvoudiger om het vertrouwde maximaliseren toe te passen, dit met een simpele klik.

voorbeeld van een safari venster Os x

Wil je een venster maximaliseren dan is het mogelijk te dubbelklikken (of dubbel tikken op trackpad) op een lege ruimte in de knoppenbalk van het actieve venster (zie aanwijzing op de foto). Het venster wordt onmiddellijk gemaximaliseerd, dubbelklik je nogmaals dan wordt het oorspronkelijk formaat van het venster gehanteerd.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • wivaku

  17 mei 2015 om 11:56

  als ik dubbelklik in dat gebied wordt het scherm geminimaliseerd (hetzelfde als Cmd-M), niet gemaximaliseerd.

 • Kor

  17 mei 2015 om 12:06

  Als ik daar dubbelklik, dan verdwijnt het Safari venster in het Dock.
  Dat komt doordat ik bij mijn Dock-instellingen (in systeemvoorkeuren) een vinkje heb staan bij de optie “Minimaliseer venster door dubbel te klikken op titelbalk”. Dus het vinkje daar weghalen als je het bovengenoemd venstergedrag wilt hebben.

 • Klaas Ronner

  17 mei 2015 om 13:16

  Vreselijk irritant die schermen op volledige breedte, je bent je overzicht kwijt.
  Soms kom je op een website die gelijk je scherm volledig gaat benutten, ik ben dan direct weg.

 • ruben

  17 mei 2015 om 13:24

  Gewoon Cmd en QEn het active venster / programma Sluit

 • Jos

  17 mei 2015 om 14:18

  Ik had in eerste instantie dezelfde reactie als Wivaku, maar dat kwam door de instelling van Kor. Als ik die instelling uitzet veranderen de afmetingen van het scherm, bij dubbelklikken in de knoppenbalk, willekeurig of niet!

 • Leon Mols

  17 mei 2015 om 14:49

  [/mierenneuken aan]

  Je zegt “Snel vensters maximaliseren met één klik” en dat je moet dubbelklikken. Dat is toch niet één klik? ;-)

  [/mierenneuken uit]

 • rvm

  17 mei 2015 om 16:40

  Als je niet wilt dat door deze handeling de volle schermbreedte wordt uitgeput, stel dan één maal met de hand het venster in zoals je het wilt hebben van het betreffende programma. Deze instelling wordt dan onthouden welke je vervolgens door dubbelklikken op de titelbalk kunt terugroepen.

 • wivaku

  18 mei 2015 om 10:28

  Dank Kor, voor de tip over de tip!
  Dat full-screen gedrag verschilt trouwens per applicatie. Bv. Keynote gaat naar volledig scherm, Chrome gaat naar volledige hoogte (breedte verandert niet). Ik gebruik al jaren (met veel plezier) Moom van Many Tricks voor altijd hoogte+breedte. Ook handig om een scherm met een swipe volledig naar extern display te sturen.

 • dickbronder

  19 mei 2015 om 0:37

  Toch gewoon: ctrl / cmd / F

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!