25 augustus 2015

BasisOS X: Secundair klikken met een muis of trackpad

OS X Yosemite logo

Het contextmenu kun je op veel locaties raadplegen binnen OS X, in Finder, Safari, Agenda, etc. Het contextmenu is het menu dat je kunt raadplegen door met een secundaire klik (rechtermuisknop) te klikken op een map, bestand, item, etc. vervolgens krijg je extra mogelijkheden met betrekking tot het item of OS X.

Veel beginnende Mac gebruikers zijn opzoek naar de secundaire klik, in combinatie met een muis is dit vrij makkelijk, maar op een trackpad is het even zoeken.

Secundaire klik voor Muis

Als eerste moet je controleren of je de secundaire klik misschien moet activeren, ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Muis ▸ Aanwijzen en klikken ▸ vink de optie 'Secundair klikken' aan. Wanneer je nu klikt aan de rechterkant van je muis (rechtsboven met je middelvinger) dan kun je een secundaire klik toepassen.

Een muis zonder rechtermuisknop? Druk dan de ctrl^-toets in van je toetsenbord en klik tijdens het indrukken op het item om het contextmenu te activeren.

Secundair klikken in OS X

Secundaire klik voor Trackpad

Ook hier moet je eerst controleren of de optie is geactiveerd via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad ▸ Aanwijzen en klikken ▸ vink de optie 'Secundair klikken' aan. Standaard kun je dan door met twee vingers te tikken op het trackpad de secundaire klik toepassen.

Mocht je dit niet willen kun je ook andere opties uitvoeren door bijvoorbeeld op de linker- of rechterbenedenhoek van het trackpad te klikken, dit doe je door onder 'Secundair klikken' te klikken op 'Klikken of tikken met twee vinger' kies vervolgens een gewenste optie.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!